У новий рік – з новим бюджетом

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 14 грудня головним було питання ухвалення в третьому читанні проекту республіканського бюджету на 2023 рік.


Пріоритетом головного фінансового документа залишається виконання державою своїх соціальних зобов’язань перед громадянами.
Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун в інтерв’ю журналістам прокоментував:

«У цих непростих умовах нам вдалося ухвалити бюджет у збалансованому вигляді. Це означає, що соціальні зобов’язання держави забезпечені відповідними ресурсами, й у 2023 році заробітні плати, пенсії та різні види допомоги нашим громадянам виплачуватимуться своєчасно і в повному обсязі. У бюджеті на наступний рік передбачено підвищення заробітних плат працівникам системи охорони здоров’я та галузі освіти.
Дискусії на цю тему тривали довго. Ми розуміємо, що потрібно робити певні кроки, щоб зберегти кадри. Для того, щоб ці зобов’язання держава могла виконати, 12 % підвищення також забезпечене коштами».

Основні напрямки бюджету 2023 року – охорона здоров’я, просвіта та соціальна сфера. Найбільші витрати заплановані на галузь охорони здоров’я – 920 млн рублів. На ці гроші в Придністров’ї купуватимуть ліки та необхідне новітнє обладнання для медичних закладів, оплачуватимуть деяким категоріям дітей консультації у вузьких фахівців тощо. На систему освіти в бюджет наступного року заклали 360 млн рублів, ще 605 млн – на соціальну сферу.
Віктор Гузун додав, що в наступному році триватиме виконання державних цільових програм у галузі охорони здоров’я: лікування громадян за кордоном, програма з ВІЛ, туберкульозу, гепатитів та онкології.

Держава фінансуватиме й надалі реалізацію таких соціальних напрямків, як придбання житла дітям-сиротам, надання підтримки нашим молодим громадянам для отримання пільгового кредиту на придбання житла. Всі ці програми спрямовані на те, щоб люди в ПМР залишалися: жили, працювали, створювали сім’ї, виховували своїх дітей.

Депутат сказав, що в бюджеті є кошти на розвиток меліоративного комплексу ПМР. Він наголосив, що меліорація сприятиме підтримці сільського господарства.

Разом із законом про бюджет 2023 року народні обранці ухвалили в другому остаточному читанні закон про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування. Обидва документи направлені на підпис Главі держави. Одразу після того, як вони будуть підписані Президентом ПМР, у містах та районах розпочнеться робота над місцевими бюджетами.

У першому читанні законодавці ухвалили ініціативу, яка передбачає публічний характер договору на надання основних житлово-комунальних послуг. Зміни пропонують внести до Житлового та Цивільного кодексів, а також до закону «Про питне водопостачання в ПМР». Проект закону передбачає, що договори на надання послуг житлово-комунального господарства можна буде укласти шляхом конклюдентних дій. Тобто громадяни мають можливість укласти такий договір в усній формі. Він вважатиметься укладеним з першої фактичної оплати послуги або першого фактичного підключення абонента до приєднаної мережі.

Автором документа є Уряд республіки, який вважає, що укладання великої кількості типових договорів у письмовій формі не є раціональним. Члени вищого законодавчого органу підтримали цю позицію виконавчої гілки влади. Робота над документом продовжиться в режимі другого читання


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.