Інспекція соціально значущих об’єктів Кам’янщини

Під час робочого візиту в Кам’янський район Президент Вадим Красносельський обговорив з місцевим керівництвом поточний стан справ і проінспектував хід ремонтно-будівельних робіт на об’єктах соціальної інфраструктури.


Першочергову увагу Глава держави приділив реалізації програми Фонду капітальних вкладень. У нинішньому році в рамках ФКВ здійснюються ремонти в освітніх установах міста і п’яти сіл. Проблеми скрізь схожі: відновлення та заміни потребують покрівлі, двері, вікна, спортивні й актові зали, харчоблоки, санвузли. Частина робіт уже виконана, повідомляє прес-служба Президента.

Освітні заклади

На ремонт Катеринівської середньої школи з ФКВ виділено близько 2,3 млн рублів. Приведений у порядок спортзал. Завершується заміна дахів на обох шкільних корпусах. Однак під час робіт з’ясувалося, що дерев’яне перекриття стало непридатним. Через це неможливо використовувати актовий зал. Не обійтися й без ремонту приміщень на другому поверсі. Необхідно також відновити фасад школи.

Президент зазначив, що один з основоположних принципів реалізації програми капвкладень полягає в тому, що об’єкти потрібно приводити у належний стан повністю, і доручив підрахувати витрати на подальший ремонт. Обговорювали також перспективи замощення шкільного двору тротуарною плиткою.

В інших селах функціонують освітні комплекси. Вони об’єднують школу і дитсадок. Для невеликих населених пунктів це доцільно з точки зору ефективності та раціональності використання коштів, які виділяються на утримання закладів.

У Рашкові капітальний ремонт відбувається у спортивному залі, площа якого становить майже 150 м2. У цьому ж крилі розташовані супутні приміщення: роздягальні, душові, вбиральні. Всі вони упорядковуються. Потребують ремонту харчоблок освітнього комплексу, система опалювання й електропроводка, дахи основного корпусу та майстерень, шкільне подвір’я та під’їзні шляхи до навчального закладу.

У Кузьминському освітньому комплексі, завдяки держпрограмі ФКВ, замінили всі віконні блоки та частину дверних. Директор Тетяна Мельничук повідомила, що необхідно відремонтувати спортзал і харчоблок, який забезпечує гарячою їжею 11 дошкільнят і більше 30 учнів. Обговорюючи плани переоснащення кухні, дійшли висновку, що при такій кількості дітей для приготування їжі можна використовувати побутове устаткування, відмовившись від громіздкої та дорогої професійної техніки.

Як зазначає прес-служба Президента, під час поїздки Вадим Красносельський цікавився не тільки станом будівель і споруд. Він тримає в полі зору всі аспекти життєдіяльності освітніх закладів: забезпеченість кадрами, наповнюваність класів і груп, рівень якості знань дітей, можливість здобувати не лише обов’язкову, а і додаткову освіту, а також подальша соціалізація випускників.

Відповідаючи на запитання, як обігріваються шкільні приміщення, глава району Володимир Бичков повідомив: «У селах функціонують локальні котельні, що дозволяє оперативно реагувати на зміни погоди та створювати комфортні умови для дітей і співробітників установ».
У Подоймському освітньому комплексі Президент поспілкувався не тільки з керівництвом навчального закладу, а й з дітьми. Обговорювали навчальний процес і шкільне меню.

Директор Ніна Мазур розповіла, що дах над навчальним корпусом відремонтований, а дитсадок потребує покрівельних робіт. Як і в інших закладах, необхідно відремонтувати й переобладнати харчоблок. Мріють подоймяни й про сучасне оснащення спортмайданчика. Вадим Красносельський вважає, що він має бути багатопрофільним і доступним не лише школярам, а всім, хто бажає залучитися до фізичної культури й активного способу життя.

Нині в Подоймі здійснюється замощення шкільного двору тротуарною плиткою. У рамках благоустрою прилеглої території селяни попросили забетонувати й ділянку під’їзної дороги.
Більше 360 тисяч рублів виділено на облаштування шкільного подвір’я та заміну вхідних дверей в Окницькому освітньому комплексі. За останні роки тут відновили дах і вікна, систему каналізації й освітлення кабінетів. Належить настелити нову підлогу в класах. Колектив школи мріє про сучасний спортзал, оскільки уроки фізкультури проводяться на майданчику в сільському парку, а в негоду – в класах. Тому в зимовий період перевагу доводиться віддавати шахам і шашкам. Вадим Красносельський доручив підрахувати, скільки буде потрібно коштів на відновлення шкільного спортзалу.

Iнфраструктурні плани

Відвідуючи населені пункти, Глава держави ретельно вивчив стан об’єктів соціальної інфраструктури й разом з активом Кам’янського району намітив плани подальшої роботи.

Рашківчани запропонували відкрити музей у будівлі, де раніше розташовувалася школа. Споруда добре збереглася, стіни міцні, лише дах вимагає заміни. Тут з 1924 по 1939 рік працював учителем і директором Ф. І. Жарчинський, удостоєний під час Великої Вітчизняної війни звання Героя Радянського Союзу. Музей, присвячений життю та долі самого Федора Івановича, вже діє, а в історичній будівлі школи планується розмістити експозиції, що розповідатимуть про сам Рашків, літопис якого триває вже сьоме століття. Як повідомляє прес-служба Президента, Вадим Красносельський ініціативу підтримав. Проект і терміни реалізації обговорюватимуться.

У Кам’янці Глава держави відвідав іще одну історичну локацію – парк П. Х. Вітгенштейна. На відновлення значимого для городян об’єкта виділено понад 10 млн рублів. Відколи стартував проект (2019), звели вхідну арку, альтанку та ротонду, відремонтували мости й естраду, обладнали дитячий ігровий майданчик і ролердром, побудували насосну станцію та водогін від Дністра до озер. Доріжки покрили тротуарною плиткою, скрізь встановили нові лавки та урни, здійснили озеленювальні роботи. До того ж, парк ні дня не був закритий для відвідувачів, кількість яких увесь час зростає. Реконструкція куточка відпочинку продовжується, при цьому приділяється увага збереженню історичних елементів.

Вадим Красносельський особливо наголосив, що спадкоємність поколінь, яка забезпечує зв’язок між минулим, сьогоденням і майбутнім, надзвичайно важлива. Яскравим прикладом тому, на його думку, є жителі Катеринівки, які з великою повагою ставляться до історії. На території сільської школи є Алея героїв, на якій на згадку про кожного учасника Великої Вітчизняної війни, що не повернувся з фронту, висаджені кущі троянд. Поруч встановлені таблички з прізвищами. Увічнена пам’ять і про захисників Придністров’я, учасників афганської війни та ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Всі вони були родом з Катеринівки. Старшокласники доглядають алею, а жителі села приходять сюди, як на меморіал


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото прес-служби Президента.