Селекторна нарада на початку тижня

Прес-служба Глави держави повідомила, що керівники органів державної влади, держ-адміністрацій міст і районів 12 грудня поінформували Президента про поточний стан справ у республіці.


Про ситуацію в енергетиці повідомив міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Він назвав її штатною і керованою. Гаряче водопостачання забезпечується в цілодобовому режимі. Температурний режим подачі теплоенергії складає 63-65 градусів. Опалюються житлові будинки, організації та робочі приміщення підприємств. Повноцінним є і газопостачання на більшості промислових об’єктів. Виняток поки становлять ММЗ і РЦК. Металургійний завод поступово нарощує обороти виробництва. Розраховують одержати 16 тонн прокату до кінця місяця, що відповідає плановим показникам. Цементний комбінат не такий активний: у поточному місяці планують досягти 30 % виробничої потужності.

На нараді порушили питання щодо внесення коректив до законодавства, яке регулює обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Правову базу необхідно погодити з чинним функціональним механізмом.

Позитивні зрушення у створенні земельного кадастру стали ще однією темою робочої дискусії з Президентом. Протягом 2022 року було підготовлене програмне і технічне його забезпечення. Фахівці зібрали інформацію щодо земель сільгосппризначення. Виявилися й складнощі зі збором відомостей про користувачів земельних ділянок у Тирасполі, Слободзейському та Дубоссарському районах. На нараді при Президентові було доручено надати інформацію про них у першому кварталі наступного року. Водночас необхідно чітко визначити межі населених пунктів республіки, оскільки нині є деякі різночитання щодо цього.

На порядку денному наради було й обговорення ініціативи про створення заводу з утилізації твердих побутових відходів. Йдеться про піролізне обладнання. Нагадаємо, що піролізне спалювання перетворює небезпечні відходи в негорючі мінералізовані з’єднання або золу. Цей процес відповідає міжнародним стандартам поводження з небезпечними відходами. Таку установку планують запустити в Тирасполі. Вона перебуватиме у віданні столичного спец-
автогосподарства. Розраховувати на таке обслуговування можуть і населені пункти в радіусі 40–50 км (Бендери, Слободзея, Григоріополь і села цих районів).

Передбачувана потужність обладнання досягає 10–15 тонн на годину. Вже тривають переговори з його виробниками. Фахівці кажуть, що це буде модульний комплекс з обладнанням, відповідним до обраного проекту. На 2023 рік заплановане його розроблення, а також проведення попередніх будівельних робіт для підготовки майданчика під завод з утилізації ТПВ.

На цей етап кошти запропоновано виділити з екологічного фонду. Безпосередньо на створення і запуск підприємства відведені 2024-2025 роки. Джерелом фінансування є ФКВ. Попередні напрацювання, ідеї та пропозиції Президент підтримав.

Одним із президентських доручень було вирішення питання про неякісне виконання робіт з укладання тротуарної плитки біля РУТЛ-К у Тирасполі. Територію замостили у 2019 році. Ймовірно, порушили технологію. Покриття вже непридатне для експлуатації.

На нараді йшлося про доведення до ладу тротуарів уздовж проїжджої частини в селах Паркани й Тернівка. Для виконання цього доручення в Парканах знадобиться укласти 1 739 м2 тротуарної плитки, а в Тернівці – 1 932 м2.

Актуальною була на нараді й передноворічна тематика. Вадим Красносельський подякував усім, хто організував культурно-масові заходи, присвячені відкриттю новорічних ялинок. Він відзначив різноманітність підготовлених програм і активну участь у них придністровців.
У республіці передбачається проведення конкурсу на краще новорічне оформлення населеного пункту. Нагороджені будуть і юридичні особи, які творчо поставляться до оформлення своїх об’єктів


Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.