Семінар з підприємцями Кам’янщини

Розпочався захід з ознайомлення та аналізу змін і доповнень у податкове законодавство, які набудуть чинності з 1 січня 2023 року.


Заступник начальника ТПІ Алла Могилевська повідомила, що, згідно зі змінами в законі «Про основи податкової системи в ПМР», податок на утримання житлового фонду, об’єктів соціально-культурної сфери та упорядкування території міста (району) в розмірі 15 розрахункових рівнів мінімальної заробітної плати на рік, окрім юридичних осіб, сплачуватимуть і фізичні, що здійснюють індивідуальну підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. На черговій сесії міськрайради народних депутатів був затверджений порядок нарахування і сплати цього податку. А. Могилевська також поінформувала підприємців, хто звільнений від його сплати.

Детально були обговорені доповнення та зміни, внесені до Постанови Уряду, що регламентує порядок застосування контрольно-касових апаратів. Виключений обов’язок друкувати назви товарів у чеку, що видається онлайн-касою. Індивідуальний підприємець може вказувати в ньому тільки суму покупки. Приймати оплату безготівковим платежем або вести розрахунок готівкою – вирішуватиме сам ІП. Ті, хто продовжить працювати з готівковими коштами, повинні використовувати термопринтер для друкування чеків. Підприємець зобов’язаний купити пристрій, а його вартість буде відшкодована державою у вигляді вирахування з податку. Така норма поширюється на п’ять термопринтерів для одного ІП.

Семінар у Кам’янці зібрав не дуже велику аудиторію, проте роз’яснювальна робота щодо необхідності переходу частини індивідуальних підприємців, які працювали за патентною системою, на спрощену, дала позитивні результати.

Керівник податкової інспекції Кам’янського району Катерина Журавльова закликала підприємців, які поки що не подали документи для зміни податкового режиму (або не перевірили, чи необхідно їм це робити), не зволікати з вирішенням цього питання. Потрібно встигнути перейти на спрощену систему до 1 січня, щоб розпочати роботу в новому році без перешкод і тяганини. До того ж, від подачі заяви на повне переоформлення необхідно близько трьох днів. Тому підприємцям варто поспішити до ТПІ.

К. Журавльова детально відповіла на запитання, пов’язані з реалізацією нововведень у галузі податкових правовідносин, які цікавили кам’янчан. Здебільшого вони стосувалися оподаткування від виручки, діяльності найманих працівників, використання чекової системи. Керівник ТПІ підкреслила: податківці завжди готові консультувати підприємців за всіма питаннями, що виникають у них, враховуючи всі нюанси діяльності. За компетентними відповідями необхідно звертатися лише до податкової інспекції


Ніна ПАНАЇДА.

Фото: camenca.gospmr.org