Улюблене свято дорослих і малечі

Православні християни 19 грудня відзначають день пам’яті Миколая Чудотворця, якого також називають Миколаєм Угодником. Традиції святкування цього дня збереглися й донині.


Найбільше закріпилося те, що святий Миколай приносить у свій день чемним дітям подарунки. Цей звичай треба плекати в домах, школах, молодіжних організаціях. Водночас треба надавати таким обдаровуванням якнайбільше виховного змісту. Наприклад, дарувати дітям книжечки або передплату на дитячі журнали. Діти повинні розуміти при цьому, що не в дороговизні подарунків сила, а в тому, що вони їх заслужили.

Усі, кому потрібна допомога, можуть розраховувати на підтримку святого: Миколай Чудотворець допомагає морякам, мандрівникам, творчим і майстровим людям. Це один із найбільш шанованих святих, до якого звертаються у важкі хвилини. У народному календарі його називають Миколай Зимовий.

Історичні довідки та легенди свідчать, що Миколай Угодник жив у ІІІ-ІV століттях. Відповідно до писань він народився близько 270 року, а помер близько 345-го. Його батьки жили в грецькому місті Патари й були багатими та досить авторитетними людьми. Вони мали все, крім щастя – довгий час їх вважали бездітними.

Вони невпинно молилися Святителю, просячи про дитину. І диво сталося. Утім, чудес, пов’язаних із Миколаєм Чудотворцем, було багато. І під час його народження, і тоді, коли його хрестили, й згодом, коли виріс. Згідно з легендами, святитель Миколай керував земними та морськими стихіями. Він міг спуститися з раю на землю, пройти водою, повітрям і вогнем.

З народження було зрозуміло, що дитина наділена особливими рисами, властивостями, які відрізняли його від інших дітей. Хлопець старанно навчався, допомагав батькові з матір’ю, рано долучився до читання священних книг і молитов, приділяючи їм значну частину часу.

Ставши дорослим, він вирішив присвятити життя служінню Богові. Свою багату спадщину юнак роздав біднякам. У церкві він дослужився до сану архієпископа, завжди любив і допомагав людям. Усе життя Миколая Угодника відбувалося під знаком глибокої беззавітної віри в Господа, який удостоїв його даром чудотворення.

Чому чоловіка піднесли до рангу святих? Він дуже опікувався бідними, особливо дітьми. Час від часу приносив до будинків незаможних їжу, теплі речі, іграшки. Робив він добрі справи переважно вночі, щоб про нього не дізналися. Однак, минав час, і містяни все ж здогадалися, хто приносить їм подарунки.

Щоб віддячити Миколаєві, вони обрали його своїм єпископом. 325 року він навіть відвідав Перший Вселенський Собор, який відбувся в Нікеї. За своє життя святий зробив чимало добрих справ. Він не лише допомагав їжею та іграшками, але й визволяв полонених, допомагав нужденним та рятував тих, кого невинно засудили до смертної кари.

Святий Миколай безмірно любив людей і цінував кожного. Навіть після смерті, за легендою, він продовжував творити добро, адже його мощі зцілювали немічних і хворих.

Миколая Угодника вважають покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, моряків, військових, землеробів. Немає такої категорії православних людей, кому б він не допомагав, кого б не рятував. Добре серце святителя не дозволяє йому пройти повз потерпілих, які опинилися в біді.

Батьки звертаються до Чудотворця за порадами у вихованні. Він приходить на допомогу несправедливо засудженим людям. Вагітні просять у Миколи Чудотворця сприяння під час пологів. Бездітним батькам святий допомагає мати нащадків. Дружинам, які терплять через пияцтво своїх чоловіків, сприяє порятунком від пияцтва. «Другий після Бога заступник», – говорили про нього на Русі.

Люди ще за життя вважали Миколая святим. Одного разу він щирою молитвою втихомирив бурю на морі й урятував чимало рибалок, воскресив моряка. Це теж сталося під час шторму. Бідолага впав з високої щогли на палубу і загинув. Молитви, прочитані тоді над ним молодим священиком, повернули моряка до життя.

Ще одна легенда розповідає про трьох дівчат, батько яких, не знаючи, як прогодувати сім’ю, хотів змусити дочок стати розпусницями. Дізнавшись про це, Миколай Чудотворець уночі підкинув у вікно будинку жебрака-парафіянина мішечок із золотими монетами. Радісний і щасливий батько не знав, кому дякувати за це диво. Дівчат було врятовано. Одна за одною вони вийшли заміж і зажили щасливо.

Вважається, що традицію робити подарунки дітям на Різдво чи Новий рік започаткував саме Миколай Угодник. Його образ асоціюють із Санта-Клаусом та Дідом Морозом.

У нашій республіці теж вшановують Святого: у Тирасполі є церква святителя Миколая Чудотворця. 19 грудня з нагоди вшанування пам’яті св. Миколая архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава відправив Божественну літургію.

У Покровській церкві столиці зберігаються часточки мощей святого Миколая.

Тож шануймо це прекрасне свято, яке дарує нам родинний затишок, тепло людських стосунків, нагоду згадати про тих, хто найбільше потребує нашої уваги, піклування та допомоги.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з сайту: pixabay.com