Енергозабезпечення Кам’янського району

Тотальне відключення електрики, що несподівано грянуло 23 листопада, всім нам довело високу значущість цього виду енергії. Без неї перестали функціонувати й газові котельні, й водопостачальні підрозділи.


На Кам’янщині тоді без світла залишилися близько 11 500 абонентів. Лише деякі підприємства й установи, що мають генератори, змогли працювати в штатному режимі: «Интерднестрком», який продовжував забезпечувати безперебійний зв’язок, супермаркет «Шериф», санаторій «Дністер» і центральна районна лікарня, в пологовому відділенні якої саме в цей час з’явилося на світ немовлятко.

Уже о 20:04 електропостачання було відновлене на території всього району. Через 15 хвилин у місті подали тепло; в населені пункти виїхали 4 бригади фахівців, до ночі їм удалося запустити сільські котельні. Через 40 хвилин після усунення неполадок з електропостачанням у районі була відновлена централізована подача води.

Упродовж шести годин тривало усунення наслідків збою в енергосистемі. Це був найбільш напружений період у роботі колективу Кам’янських розподільних електричних мереж (РЕМ) за останні два десятки років. Проте систематичні протиаварійні тренування дали позитивний ефект. Енергетики справилися і з наслідками надзвичайної ситуації, і з лавиною дзвінків від жителів.

«Алгоритм дій в аварійних ситуаціях (а без них, на жаль, не обходиться, тому що більшість мереж у районі – не нові) відпрацьований колективом до найменших нюансів. На цілодобовому чергуванні завжди є оперативна виїзна бригада. Саме вона, після надходження сигналу, вирушає на місце аварії. Якщо потрібна додаткова допомога, туди прибувають інші працівники: спрацьовує спеціальна схема оповіщення диспетчером персоналу, який буде задіяний у ліквідації НС. На усунення аварій витрачаємо не більше 4 годин, незалежно від того, робочий це день або святковий, який час доби та які погодні умови», –розповів керівник Кам’янських РЕМ Сергій Заєць).

Щоб не допускати аварійних ситуацій, колектив системно працює над утриманням електромереж і устаткування в працездатному стані. На балансі Кам’янських РЕМ – понад 700 км повітряних ліній електропередач. Нинішнього року в рамках інвестиційної програми реконструювали близько 10 км у місті. На восьми вулицях і трьох провулках замінили всі елементи ліній: від опор і металоконструкцій до ізоляторів і дротів. Таким чином підвищується надійність електрозабезпечення споживачів і зменшується аварійність на мережах.

Позитивно позначиться на якості електропостачання і введення в дію двох трансформаторних підстанцій. У місті ця робота вже завершена, в Рашкові – на фінальному етапі. Силами колективу також змонтована ділянка повітряних ліній 10 кВт від Кам’янки до селища Сонячного, що забезпечить надійність електропостачання не тільки в ці населені пункти, а й у села Олександрівка та Красний Октябр.

Інвестиційна програма на 2023 рік передбачає реконструкцію діючих повітряних ліній і будівництво нових у Кам’янці, селах Подоймиця та Кузьмин. Їх протяжність досягає майже 9 км. Виконання цих робіт дасть можливість модернізувати та розвивати мережу вуличного освітлення.

Головна ж мета всіх заходів – надійне, якісне та безперебійне забезпечення споживачів електроенергією. З цим завданням згуртований колектив Кам’янських РЕМ успішно справляється


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото: camenca.gospmr.org

На фото Сергій Заєць.