Реформування системи охорони здоров’я – насущна необхідність

Профільний міністр Христина Албул неодноразово наголошувала: «Галузь потребує змін, оскільки, порівняно з сусідніми державами, ми відстаємо за деякими напрямами, серед яких – технічне оснащення та впровадження нових методів лікування». Це стосується і Кам’янки.


Оптимізація системи охорони здоров’я, як і всяка інша новація, викликала великий суспільний резонанс. На етапі розробки нового підходу до діяльності лікувально-профілактичних установ розгорнулося широке обговорення не лише в професійному співтоваристві, а і серед жителів республіки. Це й зрозуміло, адже питання охорони здоров’я турбують усіх і кожного.

У Кам’янці проект вертикальної моделі, яка включатиме районний, міжрайонний і республіканський рівні, обговорювався в трудових колективах і громадських організаціях. На професійному рівні свої пропозиції сформулював і колектив центральної районної лікарні (ЦРЛ). На сесії міськрайради народних депутатів усі думки узагальнили й висловили консолідовану позицію в офіційному зверненні до Президента ПМР.

«Треба відзначити, що пропозиції жителів Кам’янщини були взяті до уваги, – повідомив головний лікар ЦРЛ Олег Бирка, виступаючи на розширеному засіданні територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму і Громадської ради Кам’янського району. – Спочатку планувалося, що в місті продовжать працювати приймальне та реанімаційне відділення, операційний блок, клініко-діагностична лабораторія, рентген-кабінет, станція швидкої допомоги, харчоблок. Суттєво скоротити належало терапевтичне і хірургічне відділення.
Протягом декількох місяців проект реорганізації нашої лікарні коректували, до нього вносили зміни та доповнення. Зупинилися на тому, що потужність ЦРЛ скоротиться зі 167 до 65 ліжок цілодобового перебування. Деякі відділення об’єднають: неврологічне з терапевтичним, а травматологічне з хірургічним. На базі останнього забезпечуватимуть гормонохіміотерапію онкохворим. Це, як правило, пацієнти в досить важкому стані, з великою кількістю супутніх патологій. Їм складно добиратися на лікування до Тирасполя, і цей чинник був врахований під час реорганізації.

Породіль направлятимемо в Рибницю. Справа не тільки в тому, що утримання нашого пологового будинку фінансово невиправдане. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, якщо кількість пологів на рік не перевищує 300, виникає великий ризик надання некваліфікованої допомоги матері та дитині. Це пояснюється недостатнім рівнем практичних навичок і досвіду акушерів-гінекологів. У Кам’янці минулого року зафіксовано 77 пологів, а в нинішньому з’явилися на світ 63 дитини…

Акушерсько-гінекологічна служба буде представлена жіночою консультацією. Детально обговорювалося питання надання ургентної допомоги. У нас є випадки, коли жінки поступають із масованою кровотечею, що потребує надання термінової меддопомоги. А від Кам’янської ЦРЛ до Рибницької – близько 50 км.

Машина «швидкої» в денний час за сприятливих кліматичних умов долає цю відстань мінімум за 45 хвилин. Якщо стало погано сільській жінці – термін її доставки в лікарню сусіднього району збільшується ще на півгодини.

Тому прийнято рішення, що гінекологи надаватимуть екстрену допомогу на базі хірургічного відділення Кам’янської центральної районної лікарні.

Керуючись цими ж міркуваннями, вирішили зберегти інфекційне та дитяче відділення. Кожне – на 10 ліжок. Денний стаціонар теж виявився затребуваним як у поліклініці, так і в сільських лікарняних амбулаторіях (СЛА), його розширять до 30 ліжок. У цілому ємність ЦРЛ становитиме 95 різнопланових ліжок, що відповідає нинішньому стану справ і чисельності населення району».

Велику увагу громадські діячі приділили кадровому потенціалу Кам’янської ЦРЛ. Як повідомив О. Бирка, гострий дефіцит фахівців – головна проблема медустанови. Немає пульмонолога та гастролога. Не вистачає дільничних терапевтів. У реанімаційному відділенні, де лікар необхідний цілодобово, залишилося двоє фахівців. Ендоскопія здійснюється раз на тиждень, бо лікар приїжджає з Рибниці. Без цього виду обстеження важко проводити деякі операції.

Головний лікар повідомив, що за 6 років у ЦРЛ працевлаштувалися всього 2 молодих лікаря, на сьогодні обидва вже звільнилися. Причина – низька, у порівнянні з сусідніми країнами, заробітна плата. Тому фахівці не просто звільняються, а виїжджають за кордон.

Внаслідок реорганізації Кам’янської ЦРЛ під скорочення потрапить тільки один лікар-гінеколог. Плановане скорочення штатних одиниць середнього та молодшого медперсоналу на конкретних людях не позначиться, оскільки ці ставки – вакантні. Відбудеться часткове переміщення медиків з підрозділу в підрозділ, укріплять кадрами СЛА та сільські фельдшерсько-акушерські пункти.

О. Бирка коротко підбив підсумки року. Він зазначив, що в Придністров’ї, яке опинилося в складній соціально-економічній ситуації, породженій зовнішньополітичними чинниками, продовжувалася робота щодо модернізації лікувально-профілактичних установ. На Кам’янщині виконані проектні роботи з реконструкції приймального відділення ЦРЛ, триває ремонт у вестибюлі поліклініки. Частково замінили устаткування харчоблока та пральні.

Є надія, що розпочате реформування допоможе розв’язати найгостріші проблеми в системі охорони здоров’я, зокрема підвищити рівень матеріально-технічного оснащення, упровадити новітні методи лікування, забезпечити галузь кваліфікованими медичними кадрами. Результатом же цієї системної роботи стане підвищення якості медичної допомоги населенню


Лариса ЛЕГКУН.

Фото: camenca.gospmr.org