Як зупинити епідемію – фахівці шукають вихід

Захворювання на вірусні інфекції – тема круглого столу, який відбувся в Бендерах.
Особливу увагу приділили темі ВIЛ/СНIДУ.


Ситуацію в республіці обговорили медики, громадські діячі, правоохоронці, педагоги та соціальні працівники. До речі, в ПМР триває профілактична кампанія під девізом «Ми маємо діяти разом».

У центрі уваги міських служб наболіле питання – боротьба з такими захворюваннями як ВІЛ, СНІД, туберкульоз, інфекції, що передаються статевим шляхом та наркоманія. Учасники круглого столу намагалися знайти можливості та варіанти, як не допустити стигматизації інфікованих та хворих людей. А головне, що потрібно зробити, як запобігти поширенню цих захворювань у республіці? Як налагодити роботу з вразливими групами населення?

«Кожен із нас має ще щось зробити додатково. Я дуже задоволена тим, як ми співпрацюємо з УНО, і результат ви відчуваєте, тому що ми не маємо нових випадків ВІЛ-інфікованих людей до 18 років. Однак давайте думати, що ми повинні робити з тими людьми, яким по 40 –
50 років, і як до них достукатися», – зазначила голова Бендерського міського товариства «Милосердя» Марія Цуркан.

Зазначимо, що за даними ООН кількість заражень ВІЛ-інфекцією у світі знову зростає. Досягти відчутних успіхів у боротьбі з поширенням цього захворювання, за словами фахівців, можна, якщо діятимуть програми профілактики. Знати свій ВІЛ-статус, більше інформувати про проблему, про шляхи та способи діагностики, тестування, проявляти розуміння і толерантність до людей зі статусом «ВІЛ-позитивний». На думку учасників дискусії, лише завдяки таким крокам можна боротися з ВІЛ/СНІДом.

Фахівці того дня констатували, що у світі з діагнозом ВІЛ на сьогодні живе понад 40 млн людей. У Придністров’ї їх кілька тисяч, щорічно ж у республіці виявляють понад дві сотні нових випадків інфікування. Проте реальна кількість хворих більша, ніж в офіційній статистиці, – вдвічі або, навіть, утричі. Це пояснюється тим, що близько половини інфікованих громадян, які проживають у ПМР та за її межами, не знають про свій ВІЛ-статус. «За тими розрахунками, які ми провели, в нашій республіці має проживати десь від п’яти з половиною до шести тисяч ВІЛ-інфікованих людей. Вони можуть навіть не знати про свій статус. Тож уявіть собі, скільки осіб може заразити ВІЛ-інфікована людина за 10 років», – зазначив головний лікар Центру боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Тому лікарі постійно закликають людей регулярно тестуватися на ВІЛ. Страшно не жити з цією хворобою, а не знати про неї. До речі, сьогодні люди з вірусом імунодефіциту можуть жити повноцінним життям, не забуваючи при цьому регулярно приймати спеціальні препарати. «Жити з ВІЛ можна, тому що сучасна терапія ефективна, лікування легко переноситься й дає можливість повністю придушити розвиток вірусу в організмі пацієнта. На сьогодні є дослідження, які вказують, що пацієнти з пригніченим вірусним навантаженням не становлять небезпеки для людей навколо, навіть незахищені статеві контакти не призводять до інфікування», – акцентував головний лікар Центру боротьби зі СНІДом.

У Придністров’ї досить часто проводяться різноманітні акції, в рамках яких громадян добровільно та анонімно перевіряють, зокрема на ВІЛ-інфекцію.

За даними статистики. Найчастіше вірус імунодефіциту людини передається статевим шляхом, а відсоток інфікованих чоловіків вищий, ніж у жінок. Найбільш схильні до інфікування люди з так званих груп ризику. Однак, у ХХІ столітті цю хворобу вже не називають «чумою», а хворіють люди різних професій і соціального статусу. «Звичайно, це дуже велика проблема, бо таке ставлення суспільства до ВІЛ-позитивних є великим психологічним тиском на наших пацієнтів. Це відіграє таку собі негативну роль. Люди бояться обстежитися, звернутися по медичну допомогу, навіть знаючи про те, що мають якісь ризики», – розповів Олександр Гончар.
Фахівці зазначають: кожен, хто регулярно тестується на ВІЛ та інші інфекційні захворювання, робить свій вагомий внесок у боротьбу за здорове суспільство республіки


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: bendery-ga.org