Хто не встиг, той запізнився

Спрощена система оподаткування – це спеціальний податковий режим, запроваджений для зниження податкового навантаження і стимулювання малого підприємництва в Придністров’ї.


Процес у республіці активізувався з початку жовтня. Кожен день у податкові інспекції приходять по 100 – 150 осіб. Ще місяць тому їх було вдвічі менше. Підприємці поспішають, щоб написати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування. Часу залишилося досить мало. От і активізувалися підприємці Придністров’я: майже 670 заяв надійшло за минулий тиждень. У податкових спостерігається, практично, ажіотаж, тому що їм необхідно встигнути до кінця року оформити документи. Статистичні дані свідчать, що найактивнішими поки що є Тирасполь і Бендери.

Директор Державної податкової служби ПМР Є. Кошелєв пояснив, що не варто відкладати візит до податкової інспекції на 29 або 30 грудня. Через завантаженість фахівців велика ймовірність, що підприємці не встигнуть одержати свої документи, без яких не зможуть працювати. Дозвіл видають через три дні після прийому заяви.

Нагадуємо ще раз, кому потрібно перейти на спрощенку: магазинам, бутикам, кав’ярням, кафе і вантажоперевізникам. З першого січня підприємці платитимуть не фіксовану вартість, а 3 % з обороту: скільки заробили, за стільки й заплатять. Крім того, полегшує роботу відсутність звітності, тому що весь рух товару і грошей показує онлайн-каса.

Для роботи підприємці самостійно купують термопринтери (щоб друкувати чеки для покупців). Вартість пристроїв їм повернуть пізніше з податку. Сьогодні ж податкові, як і раніше, виїжджають на ринки й у торгові центри. Той, хто не встигне до кінця грудня оформити всі необхідні документи, з 1 січня працювати за патентом уже не зможе


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: pixabay.com