«ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ»: Герої СРСР на придністровських марках

У Бендерському краєзнавчому музеї традиційно відбулося спецгасіння нових марок. Дві поштові мініатюри з портретами Героїв Радянського Союзу Леоніда Томіліна та Iвана Конєва, мужніх солдатів Великої Вітчизняної війни, продовжили серію «Шлях до Перемоги».


Людина з дивовижною історією життя – Леонід Пилипович Томілін, мешканець Тирасполя, під час Великої Вітчизняної війни був командиром батареї 791-го артилерійського полку. Герой Радянського Союзу народився в селі Єгва, нині Кудимкарського району Пермського краю. Коли почалася Велика Вітчизняна, юнак був призваний до Червоної Армії й направлений до військового училища.

У 1942 році курсант закінчив Смоленське артилерійське училище, а потім був евакуйований до міста Ірбіт Свердловської області. З травня того ж року Леонід Томілін воював на Північно-Західному, Воронезькому, 2-му Українському фронтах. До осені 1943-го старший лейтенант Томілін командував 5-ою батареєю 791-го артилерійського полку 254-ї стрілецької дивізії.

Особливо відзначився артилерист у боях під час утримання плацдарму на правому березі Дніпра. Наприкінці вересня 1943 року він з групою управління батареї у складі передового загону 936-го стрілецького полку переправився на правий берег Дніпра. Спостережний пункт розташував у бойових порядках піхоти, коригував вогонь одразу двох батарей. Під час відбиття контратак противника 8 жовтня додатково керував вогнем 17-го гвардійського мінометного полку, особисто з автомата знищив кілька десятків ворогів.

Указом Президії Верховної Ради СРСР у 1944 році за зразкове виконання бойових завдань командування та виявлені при цьому мужність і героїзм старшому лейтенанту Томіліну Леоніду Пилиповичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна та медалі «Золота Зірка».

Леонід Пилипович жив у Тирасполі, працював у радгоспі-технікумі ім. Фрунзе і помер 6 липня 1993 року. Його поховали на столичному цвинтарі «Дальньому». Цього року ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» присвятило Герою Радянського Союзу Леоніду Томіліну серію мініатюр.
«Презентація нової серії марок традиційна, вона називається «Шлях до Перемоги». Ми щороку випускаємо по дві марки. Цього разу мініатюра присвячена герою Леоніду Томіліну, він жив у Тирасполі, працював у радгоспі ім. Фрунзе. На мою пам’ять, під час війни він керував артилерійською батареєю і відбив кілька атак противника», – розповів директор видавництва «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

Друга марка присвячена Івану Конєву – маршалу Радянського Союзу, двічі Герою Радянського Союзу та кавалеру ордена «Перемога». Він керував 2-м Українським фронтом. Саме ці війська 1944-го звільняли північ сучасного Придністров’я – Рибницю та Кам’янку. Це була Умансько-Ботошанська операція – одна з найуспішніших. Сам маршал Конєв тоді мало не загинув.
Портрети героїв Великої Вітчизняної зображені на тлі чорно-білої військової хроніки. Тираж марок складає 700 малих листів, це 4 900 повних серій, а також конверт, на якому зображено зірку ордена Вітчизняної війни II ступеня. Філателісти можуть купити нову серію марок «Шлях до Перемоги» у відділеннях поштового зв’язку.

Одним із перших покупців став колекціонер з багаторічним стажем – Ігор. «Я купую кожну серію під час випуску, у мене хронологія дотримана. Уся ця серія зібрана – «Шлях до Перемоги». Я колекціоную з 1990 року саме придністровські матеріали – конверти, листівки, марки. Взагалі ж став колекціонером з часів Радянського Союзу, приблизно з 1982-го, тобто – це 50 років я вже присвятив захопленню філателією. Сьогоднішня серія виконана у своєрідній манері, стиль один, це військові діячі, для мене це цінне придбання», – розповів колекціонер.

За словами директора видавництва «Марка Придністров’я», цього року також планується випуск марок, присвячених 30-річчю військової агресії Молдови проти народу Придністров’я. Презентацію планується провести в Бендерському музеї бойової слави.

Наступного року в рамках серії «Шлях до Перемоги» будуть видані марки з портретами наших співвітчизників – Героїв Радянського Союзу Івана Сидоровича Солтиса та Володимира Олександровича Бочковського


Леся ПОТОЦЬКА.

Фото: markapmr.ru