Тема конференції важлива та актуальна

На медичному факультеті ПДУ імені Т. Г. Шевченка 20 грудня відбулася конференція «Тенденції розвитку медичної освіти. Виклики сучасного інформаційного суспільства».


Організаторами актуальної події виступили медичний факультет ПДУ спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством просвіти. Безпосередню участь у науковому заході взяли міністр охорони здоров’я Х. Албул, міністр просвіти С. Іванишина, ректор ПДУ, професор            В. Соколов, президент ПДУ С. Берил, перший проректор Л. Скитська, проректор з наукової та інноваційної роботи І. Капітальчук, представники Міністерства просвіти, викладачі та студенти факультету.

У вітальному зверненні до учасників конференції ректор університету наголосив на важливості та актуальності теми, оскільки інноваційний підхід у медичній освіті може допомогти розв’язати проблему нестачі кадрів у системі охорони здоров’я республіки. «З січня нового року розпочнеться реконструкція приміщень та створення симуляційного центру для університету і Міністерства охорони здоров’я, на базі якого будуть реалізовані завдання як для освітнього процесу, так і для системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації чинних медичних працівників. Сьогодні велика увага приділяється галузі охорони здоров’я», – зазначив Владислав Володимирович.

«Система охорони здоров’я нерозривно пов’язана з освітою, будь-який медичний працівник навчається все своє життя, починаючи зі студентської лави й закінчуючи роботою в медичних установах. Він повинен знати всі новітні досягнення в медицині, зокрема у своїй галузі, регулярно підвищувати свій професійний рівень. І сьогодні ви теж можете це зробити, – зазначила Х. Албул.

Начальник департаменту професійної освіти Міністерства просвіти ПМР Л. Тануркова в рамках теми «Основні аспекти сучасної освіти» назвала позитивними доступність освіти, її високу якість та можливість підвищення кваліфікації.

В. о. декана медичного факультету університету, доцент Г. Самко розповіла про сучасну медичну освіту та шляхи її вдосконалення. Завідувач кафедри анатомії та загальної патології, кандидат медичних наук, доцент Т. Чепендюк провела аналіз інноваційного підходу до вивчення анатомії на прикладі інтерактивної таблиці Пирогова 3D.

Кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії, акушерства та гінекології А. Кравцова виділила дидактичні професійні акценти, які підвищують якість дистанційних лекцій на медичному факультеті.

Завідувач психіатричного відділення Державної установи «Бендерська центральна міська лікарня» Б. Коломан розповів про медичну етику та деонтологію.

На конференції також порушили тему необхідності оптимізації системи охорони здоров’я республіки. Міністр Х. Албул детально зупинилася на тих перетвореннях, які очікують сектор охорони здоров’я найближчим часом. Вона нагадала, що оптимізація передбачає трирівневу систему надання медичної допомоги. Перший рівень передбачає наявність ФАПів, СЛА, поліклінік, другий рівень – стаціонарні установи міст Придністров’я, третій – республіканські стаціонарні установи.

Проведена конференція, безумовно, зробила свій позитивний внесок у підвищення мотивації студентів до вивчення наукових досягнень у медицині з високим рівнем технічного оснащення сучасним обладнанням. У цьому випадку можна говорити й про мотивацію до самостійної наукової дослідницької діяльності на основі вивчення сучасного стану та організації лікувальної справи в стаціонарних медичних закладах


Анастасія КАСИМ.

Фото: прес-служби МОЗ ПМР