Голокост – загальнолюдська трагедія

Голокост являв собою систематичний режим переслідувань та жорстоких вбивств нацистами та їхніми прихильниками приблизно шести мільйонів євреїв. Він охоплює період з 1933 по 1945 рік.


У Бендерській політехнічній філії ПДУ відбувся прем’єрний показ фільму «Голокост: нитки пам’яті». Автор картини – південноафриканська журналістка Пола Слієр, члени сім’ї якої також стали жертвами цієї трагедії.

Друга світова війна принесла народам усього світу незліченні лиха. Серед моря людських страждань особливо виділяють єврейську катастрофу. На заході її називають грецьким словом «холокост» в Ізраїлі – «шоа», що в перекладі з івриту означає: геноцид, катастрофа – знищення євреїв.

На той страшний час єврейські сім’ї поселяли в окремі квартали – «гетто». Їм забороняли користуватися бібліотеками, відвідувати театри, віддавати своїх дітей до шкіл, займатися торгівлею та ремеслом і обов’язково носити спеціальні розпізнавальні знаки. У міру просування німецької армії по чужих землях спеціальні есесівські підрозділи проводили каральні операції з ліквідації євреїв: часто в лічені дні населення цілих міст і сіл безслідно зникало, а отже, десятки та сотні тисяч євреїв вирушали до концтаборів.

У Придністров’ї відбулася знакова подія: вперше в республіці показали фільм, присвячений цій катастрофі. Пола Слієр створила картину про трагічну долю євреїв Білорусії, які постраждали від німецько-фашистського режиму в роки Великої Вітчизняної війни. Вона зуміла поспілкуватися з тими, хто вижив у гетто, ій вдалося відвідати місця, де масово розстрілювали єврейське населення.

До речі, нацистська політика щодо знищення євреїв реалізовувалася в роки окупації на початку 40-х минулого століття й на території Придністров’я. Тут також створювалися гетто та проводилися масові страти. У ході заходу наголошувалося, що трагедія Голокосту стосується не лише євреїв, а й будь-якої людини. Ця катастрофа – не тільки частина історії євреїв, а й частина всесвітньої історії.

Крім того, від рук нацистів також постраждали роми, люди з інвалідністю та інші категорії громадян. «Уявіть і спробуйте пропустити це через себе: у вашій сім’ї народжується ваша сестра чи ваш брат, із якимись фізичними особливостями, з якимись відхиленнями. І він не має права на життя просто тому, що ваша держава так вирішила. Ваші друзі, з якими ви сидите за однією партою, з якими ви граєте у футбол, ваш юнак чи ваша дівчина раптом одним розчерком пера стають недосконалими, непотрібними, не мають права на життя. За ними завтра приходять, ведуть та розстрілюють», – розповів головний спеціаліст представництва «Росспівробітництва» Артем Науменков.

Зазначимо, що за різними оцінками фахівців, на території Придністров’я в роки окупації було знищено від 40 до 90 тисяч євреїв. Загалом від рук нацистів під час Голокосту загинуло близько
6 млн євреїв.

Захід у Бендерській політехнічній філії ПДУ нині є особливо важливим та актуальним, адже правдиві знання про страшні події минулого – це не лише збереження пам’яті про загиблих, а й пересторога на майбутнє: таке повторитися не може з жодним народом


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья»