Професійне свято енергетиків

Енергетичний комплекс республіки по праву вважається однією з ключових, стратегічно важливих галузей економіки.


Зі святковою датою 22 грудня енергетиків привітав Президент ПМР Вадим Красносельський. У своєму вітанні він зазначив, що «…енергетична галузь посідає особливе місце в економіці республіки. Її стабільне функціонування – це запорука забезпечення самодостатності нашої держави, успішного розвитку соціальної сфери».

У Придністров’ї енергетична галузь представлена сімома підприємствами: три електростанції – ЗАТ «Молдавська ДРЕС», ДУП «Дубоссарська ГЕС» і ТОВ «Тиротекс-енерго», два електропостачальні підприємства – ДУП «ГК «Дністеренерго» та ДУП «Єдині розподільні електричні мережі», а також два теплопостачальні підприємства – МДУП «Тирастеплоенерго» та МУП «Бендеритеплоенерго».

Головне завдання підприємства ДУП «ГК «Дністеренерго» – підтримання на належному рівні технічного стану обладнання та мереж шляхом реконструкції, технічного переозброєння, модернізації, капітального та поточного ремонтів. Підприємство здійснює централізоване оперативно-диспетчерське управління енергетичною системою ПМР. З 2019 року держава вперше стала компенсувати міжтарифну різницю (між економічно обґрунтованим тарифом і тарифом, який оплачує населення). Це дозволило збільшити фінансування інвестиційних програм. Віднині щороку здійснюють заміну опор ЛЕП, дротів та кабелів, встановлюють сучасне обладнання. У 2018 році, вперше за довгий час, ДУП «ГК Дністеренерго» самостійно збудувало 10 км ліній електропередачі напругою 110 кВ.

Використовують на підприємстві й цифрові технології. Минулого року в Слободзеї модернізували високовольтну підстанцію, і відтоді світло поступає в домівки придністровців завдяки високим технологіям.

Минулого року масштабну модернізацію обладнання здійснили на підстанціях «Житлоселище» (35/10 кВ) м. Рибниці та «Вихватинці» (110/35/10 кВ). Перша постачає електрику вулиці Вальченка та с. Єржово, від другої – живляться головні насосні станції, побутові абоненти та інфраструктура практично всього півдня Рибницького району. На цих підстанціях замінили розподільні пристрої напругою 10 кВ на більш сучасні.

У нового обладнання більший міжремонтний термін обслуговування, воно здійснюватиметься раз на п’ять років, тоді як поточний ремонт старого устаткування проводився щорічно. Що менше витрат на експлуатацію, то менше і планових відключень електроенергії. Крім того, воно дає можливість виконувати дистанційне керування комутаційними апаратами й оперативніше проводити різні операції з включенням та відключенням обладнання. Це означає, що час вимкнення електроенергії для споживачів буде мінімальним.

Щодо електро- та теплопостачальних підприємств, то для них велике значення мають реалізовані в останні роки інвестиційні програми. Завдяки їм, замінено багато кілометрів ліній електропередач і теплових мереж в усіх містах та районах Придністров’я.

Традиційно до переліку заходів МДУП «Тирастеплоенерго» належать капітальне будівництво, реконструкція, модернізація теплових мереж і технічного обладнання, а також придбання техніки та устаткування. Якщо п’ять років тому інвестпрограма була реалізована в рамках 2,3 млн рублів, то в поточному періоді очікується її виконання на суму 22,7 млн рублів.

За 2022 рік у рамках програми розвитку вдалося відремонтувати 445 м теплових мереж, здійснити реконструкцію котелень, котлів і теплопунктів. Головним досягненням стало будівництво трьох котелень, одна з яких віднині забезпечує теплом гуртожиток села Карагаш Слободзейського району. Ще дві котельні модульного типу зведені в Дубоссарах.

Більшу частину робіт (90 %) виконав колектив «Тирастеплоенерго», в якому працює понад 1 тис. співробітників. Тим часом, питання зміцнення кадрового потенціалу підприємства залишається актуальним.

Дубоссари по праву називають містом енергетиків ще з середини минулого століття. Саме тут побудовані та введені в експлуатацію найбільші підприємства енергетичної галузі республіки: Дубоссарська ГЕС, високовольтні та розподільні електричні мережі. Сотні людей, які приїхали з різних міст Радянського Союзу, роками створювали енергетичну систему МРСР. Сьогодні вже їхні діти та онуки продовжують справу забезпечення придністровців світлом і теплом.

Зусилля енергетиків ПМР і надалі будуть спрямовані на те, щоб республіка мала сучасну надійну енергетичну систему, і світло горіло в кожному будинку


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: IA» Новости Приднестровья».