24 грудня – День Конституції ПМР

Сьогодні в Придністров’ї відзначають одне з головних державних свят – День Конституції країни. Цього дня 27 років тому на всенародному референдумі ухвалили нову редакцію Основного закону, який проголошує нашу республіку суверенною, незалежною, демократичною та правовою державою.


До нинішнього часу цей важливий документ визначає розвиток республіки та придністровського суспільства. Саме в Конституції сказано, що вищим вираженням влади придністровського народу є референдум і вільні вибори, а всі громадяни республіки можуть вільно обирати й бути обраними до державних органів на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Нагадаємо, що 2 вересня 1990 року на ІІ Надзвичайному з’їзді депутатів усіх рівнів було прийнято Декларацію про заснування Придністровської Молдавської Республіки. Через рік, того ж дня, молода держава вже мала і свій основний документ – Конституцію. Головною відмінністю придністровської Конституції від радянської став її підкреслено демократичний характер. Перша Конституція визначала основи устрою та життєдіяльності республіки аж до 1995 року.

На всенародному референдумі 24 грудня 1995-го громадяни проголосували за другий варіант Основного закону. Як зазначають юристи, конституційні зміни – це результат розвитку суспільства. Однак слова, з яких починається головний документ нашої республіки, завжди залишатимуться незмінними: «Ми, багатонаціональний народ Придністровської Молдавської Республіки, з’єднані спільною долею на своїй землі…»

Сьогодні Президент ПМР Вадим Красносельський від щирого серця тепло привітав жителів країни зі святом. «Конституційні норми відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні політичної стабільності, досягненні сталого економічного і соціального розвитку, збереженні та примноженні історико-культурної спадщини придністровського народу, – йдеться у привітанні. – Саме Конституція, в основі якої лежить воля народу, є справжнім джерелом реалізації стратегічних пріоритетів ПМР. Я переконаний, що зміцнення придністровської державності та реалізація національних інтересів республіки нерозривно пов’язані з конституційними правами та обов’язками громадян нашої держави, які активно беруть участь у суспільно-політичному житті республіки».

Традиційно напередодні Дня Конституції в організаціях освіти ПМР відбулися масові заходи, присвячені цій даті. Це ігри-подорожі країною правових знань для учнів початкових класів, тематичні бесіди про прапор, герб і гімн Придністров’я, про права та обов’язки школярів і студентів, класні години «Конституція моєї держави», науково-практичні конференції «Конституційне законодавство ПМР» для студентів вищих навчальних закладів, вікторини та брейн-ринги «Чи знаєш ти Конституцію ПМР?» У Григоріополі, наприклад, місцеве відділення партії «Оновлення» провело для школярів вікторину «Знай Конституцію своєї держави!» Учасники цього інтелектуального змагання були нагороджені почесними грамотами громадської організації та пам’ятними призами.

Міністерство просвіти Придністров’я цього року організувало інтелектуальну гру, приурочену до Дня Конституції ПМР. 23 грудня на майданчику Мінпросу відбувся її фінальний етап. Матеріали про цю подію опублікують у наступному номері газети «Гомін».

Наш кореспондент зацікавився: як відзначається це свято у провідному навчальному закладі Придністров’я з українською мовою навчання – Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К). Він побував там, розмовляв з представниками педагогічного та учнівського колективів. Ось що ми з’ясували.

«За традицією тиждень напередодні Дня Конституції проходить у нас святково, – розповіла заступник директора РУТЛ-К з виховної роботи Олена Юракова. – Адже це одна з головних історичних дат нашої республіки для дорослих і дітей. Значить, тиждень потрібно провести пізнавально і цікаво, щоб кожен ліцеїст зміг відчути себе часточкою нехай маленького, але рідного Придністров’я й пишатися цим. Щороку в ліцеї формується план проведення акції «Знай Конституцію своєї республіки», до якого входять конкурсно-пізнавальні програми-вікторини, ігри, конкурси малюнків і плакатів.

Ми завжди виконуємо його. Сама я щороку готую для учнів початкової школи гру «Права дітей». Досить значний внесок робить завідувач кафедри загальнорозвивальних дисциплін Ольга Шарапова. Її методична розробка позакласного заходу «Конституція очима підлітків» розміщена в Інтернеті як керівництво до дії. Старшокласникам особливо подобається інтелектуальна гра «Знай Конституцію своєї країни», яку проводить Ольга Володимирівна. Цього року десятикласники змагалися з одинадцятикласниками».

Ми зустрілися з учасниками гри з 11-А класу Костянтином Михайленком і Дмитром Козловим. На наше запитання «Навіщо потрібно знати Конституцію?» Костянтин так висловив свою думку: «Норми, що містяться в Конституції, знайдуть і вже знаходять своє застосування в нашому житті». А Дмитро уточнив: «Знання про Конституцію нашої республіки знадобляться і в подальшому навчанні, й у майбутній професії»


Олександр ЮШИН.

Фото автора.

На фото Олена Юракова з учасниками гри.