Круглий стіл у Москві

Чорноморське козацьке військо (ЧКВ) 17 грудня відзначило 31-у річницю з дня відродження козацького руху. Це військове свято у козаків-чорноморців так і називається – День відродження Чорноморського козацького війська.


Напередодні, 14 грудня, в музеї військової історії Російського військово-історичного товариства (Москва) відбувся круглий стіл, присвячений цій події. Захід називався «Чорноморське козацьке військо – збереження самобутності та культури в умовах сучасних геополітичних загроз, захист російського православ’я за кордоном. Досвід десятиліть». У роботі форуму взяли участь: перший Голова Верховної Ради ПМР, генеральний секретар Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць Товариства «За демократію та права народів» Григорій Маракуца, перший віце-президент нашої республіки Олександр Караман, Верховний отаман Союзу козаків Росії Павло Задорожний, повноважний представник ЧКВ в Росії Олександр Боговид, начальник відділу моніторингу «Росспівробітництва» Вадим Банніков, представники держустанов і козацтва Росії, а також діячі культури та науки, працівники ЗМІ.

За традицією захід розпочався з молитви та гімну ЧКВ. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять військового отамана ЧКВ генерал-майора Володимира Рябинського. Павло Задорожний наголосив: «Для всіх нас Володимир Іванович був і залишається одним з тих, хто стояв біля джерел відродження козацтва».

З доповіддю виступив Олександр Боговид. Він розповів про історію відродження Чорноморського козацтва, про ту гостру потребу в формуванні козацького руху та його об’єднання в один сильний кулак під назвою ЧКВ. Нагадав, у яких складних умовах відбувалося це відродження. Згадав про роль козаків у захисті молодої республіки та народу Придністров’я, а також про те, якою ціною придністровцям дісталася свобода. «ЧКВ сьогодні, як і 30 років тому, вважає, що врегулювання розбіжностей між РМ і ПМР має відбуватися строго в дипломатичному форматі, шляхом переговорів. Цієї ж позиції дотримується керівництво Придністров’я, МЗС республіки та, перш за все, Президент ПМР Вадим Красносельський», –
підсумував він свій виступ.

Полковник Павло Задорожний, звертаючись до учасників заходу, сказав:

«Те, що відродилося славне ЧКВ, – це промисел Божий. Я вперше зустрівся з придністровцями ще в 1991 році, коли до нас на Круг у місто Ставрополь прибув один з організаторів відродження Чорноморського козацтва отаман Олександр Кучер. Він підготував гарну, яскраву доповідь. Ось такі люди, кадрові військові, ветерани війни становили основу, кістяк Союзу козаків. Відродження ЧКВ було своєчасним. Козаки разом з народом змогли відстояти ПМР. Тому звертаючись до жителів Придністров’я, до козаків-чорноморців, я вітаю всіх їх з тридцять першою річницею відродження Чорноморського козацтва».

Григорій Маракуца, який очолював Верховну Раду Придністров’я з 1990 по 2005 роки, привітав козаків-чорноморців з цією чудовою датою:

«Я впевнений, що ми правильно вчинили, коли після розпаду СРСР першими прийняли відповідні документи про козацтво. І час довів, що це було правильне рішення. Я хочу подякувати тим, хто відстояв Придністров’я. Хочу побажати їм здоров’я, добробуту та удачі. Житиму з надією на те, що союзи козаків будуть тільки об’єднуватися, об’єднуватися на благо Вітчизни».

Олександр Караман нагадав присутнім, що з самого початку агресії Молдови проти молодої республіки першими на допомогу придністровцям прийшли саме козаки.

«Ми – єдина держава на всьому пострадянському просторі, де козаки перебувають на державній службі», – наголосив перший віце-президент ПМР.

Учасникам круглого столу оголосили вітальний адрес керівника офіційного представництва ПМР у Росії Леоніда Манакова, привітання військового отамана ЧКВ Ігоря Небейголови, президента Міжнародної слов’янської академії Сергія Бабуріна і народного артиста Росії та ПМР Олександра Михайлова.

Козаки Тираспольського, Бендерського і Слободзейського козацьких округів, козаки-прикордонники, ветерани козацтва 17 грудня зібралися у Військовому храмі Новомучеників і сповідників Церкви Руської. Там відправили святкову літургію. Козаків привітали міністр держбезпеки ПМР генерал-лейтенант Валерій Гебос і військовий отаман Ігор Небейголова. На завершення святкової літургії відбулася церемонія нагородження козаків, які найбільше відзначилися на державній службі


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: allcossacks.ru