Актуалізація заходів дорожньої карти

Актуалізація плану заходів з поліпшення умов ведення бізнесу, а також реалізація проекту профпідготовки школярів – такими були головні питання порядку денного чергового онлайн-засідання Уряду, що відбулося 16 грудня.


Традиційно в роботі засідання, яке провів Голова Уряду Олександр Розенберг, взяли участь віце-прем’єри, керівники виконавчих органів влади, депутати та громадські діячі. Міністерство економічного розвитку ПМР в особі заступника міністра відомства – начальника Держслужби економічної активності Наталії Ситкіної, запропонувало актуалізувати план заходів, спрямованих на поліпшення внутрішніх умов ведення підприємницької діяльності.

План сформували й затвердили у 2019 році. В його основу покладені пропозиції представників підприємницької спільноти під час зустрічей з керівниками виконавчих органів влади. Робота проводилася в усіх містах республіки.

«За цей час багато заходів нашої «дорожньої карти» вже виконано. Нинішній план передбачає 34 пункти. Здійснено половину – 17, серед яких такі значущі, як упровадження електронної звітності, спрощення порядку декларування товарів, заходи, спрямовані на розвиток інфраструктури митних пунктів пропуску, введення механізму продовження терміну дії природоохоронних документів в умовах зміни підприємствами рівнів шкідливих впливів на навколишнє середовище різних спрямувань», – уточнила Наталія Ситкіна.

На цій підставі Мінекономрозвитку пропонує актуалізувати заходи дорожньої карти й уточнити терміни виконання окремих пунктів. Наприклад, у дев’яти пунктах пропонується переглянути терміни їх виконання. З ініціативи президента СПАПП Юрія Чебана будуть пролонговані роботи над введенням категоризації всіх суб’єктів господарювання в залежності від ступеня їх впливу на навколишнє середовище. Деякі розділи пропонується викласти в новій редакції. Крім того, відкладено реалізацію окремих проектів IT-галузі. В цілому, оголошені пропозиції адаптують дорожню карту до поточної ситуації в економіці й забезпечать її ефективність. Усі пропозиції Мінекономрозвитку були прийняті.

Друге питання – про реалізацію проекту професійної підготовки школярів – представила міністр просвіти Світлана Іванишина. Вона нагадала, що за підсумками приймальної кампанії 2022-2023 навчального року виявилося, що серед школярів у республіці найбільш популярні професії галузі громадського харчування – кухар та кондитер. Не знайшли попиту такі робітничі професії як штукатур і тракторист. З огляду на це, Міністерство просвіти запропонувало перерозподілити незапитані бюджетні місця вищих навчальних закладів. Як наголосила Світлана Миколаївна, представлений документ був розроблений на підставі звернень ряду організацій професійної освіти.

«Ми пропонуємо в Кам’янському політехнічному технікумі імені І. С. Солтиса замінити професійну підготовку за спеціальністю «штукатур» на професійну підготовку за спеціальністю «кухар», а в Дубоссарському індустріальному технікумі одне бюджетне місце з професійної підготовки за спеціальністю «машиніст насосних установок» і три бюджетних місця з професійної підготовки за спеціальністю «маляр будівельний» перерозподілити на професійну підготовку за спеціальністю «кондитер», – пояснила міністр.

Крім того, керівник відомства запропонувала у Слободзейському політехнічному технікумі скасувати профпідготовку трактористів, перерозподіливши 20 незапитаних бюджетних місць на профпідготовку кухарів, а ще змінити план прийому абітурієнтів Бендерської політехнічної філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка за програмами середньої професійної освіти.

Члени Уряду одностайно прийняли Розпорядження, що стосується контрольних цифр прийому абітурієнтів до державних організацій профосвіти на 2022-2023 навчальний рік. Також було прийняте рішення задовольнити освітні потреби випускників шкіл республіки й надати їм можливість опанувати обрану професію


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.