Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 21 грудня члени вищого законодавчого органу республіки ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.


Народні обранці проголосували за затвердження Указу Президента ПМР, який передбачає подовження терміну дії надзвичайного економічного стану в Придністров’ї до 30 січня 2023 року включно.

У першому читанні депутати схвалили пакет законопроектів, який регламентує здобуття професійної освіти у вишах і технікумах на бюджетній основі.
За чинним законодавством, студент організації вищої чи середньої професійної освіти, який навчався коштом державного бюджету, після здобуття диплома повинен або відпрацювати за спеціальністю протягом від одного до трьох років (а для студентів-медиків – від трьох до п’яти років), або відшкодувати кошти, витрачені державою на його навчання.

Міністерство просвіти та навчальний заклад, у свою чергу, беруть на себе зобов’язання працевлаштувати випускника за опанованою ним спеціальністю. Однак на практиці цей механізм виявився недостатньо ефективним. Тільки цього року понад двісті п’ятдесят випускників-бюджетників технікумів та вишів не приступили до роботи за розподілом.

Законодавча ініціатива групи пропонує закріпити норму, згідно з якою дипломи про закінчення вишів і технікумів видаватимуться лише після обов’язкового відпрацювання за розподілом. Голова Комітету з освіти, громадських об’єднань і ЗМІ Ігор Буга прокоментував важливі норми документа:

«Ті, хто навчається коштом бюджету, зобов’язані відпрацювати відповідно до закону. Є договори, де все прописано. Якщо людина навчалася на бюджеті й одержала направлення на роботу, вона зобов’язана прибути на місце за розподілом і відпрацювати належний термін, тобто відшкодувати своєю працею державні гроші. Причому, це не обов’язково бюджетна сфера. До другого читання ми працюватимемо і вдосконалюватимемо цей пакет законопроектів. Буде механізм, яким передбачимо документ замість диплома. Він дасть право працювати всередині республіки, але не дозволить виїхати працювати за кордон. Дипломи зберігатимуться в навчальному закладі чи органі, який ми передбачимо».

Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.

Закон про заходи державної підтримки на період карантину під час пандемії втратить чинність з 1 січня 2023 року. Проте самі заходи державної підтримки залишаться. Частина тих, які Уряд та депутати Верховної Ради вважали актуальними, перероблена та перенесена як зміни та доповнення до іншого закону – «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів». Такий підхід допоможе зберегти ефективні заходи підтримки суб’єктам господарювання Придністров’я та мінімізувати негативні наслідки для соціально-економічної галузі республіки.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, у зв’язку з економічною ситуацією, депутати переглянули заходи підтримки, які може надати держава.

«Вони стосуються митної політики, податкового регулювання та податкової політики, а також заходів, спрямованих на інвестиційну підтримку наших підприємств. Ми даємо можливість не оподатковувати доходи громадян на підприємствах у разі їх зупинки, простою – ця норма зберігається. Буде продовжено пільгову норму щодо оподаткування для підприємств, які здійснюють діяльність у галузі будівництва нового житла. Тим самим держава стимулює цю галузь», – зазначив народний обранець.

Залишаться у 2023 році й заходи державної підтримки для населення: у законодавчому полі Придністров’я зберігається можливість отримання пільговими категоріями дошкільнят, школярів і студентів продуктових наборів чи грошової компенсації на період дистанційного навчання


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото автора.