Підбили підсумки конкурсу «ПРИДНІСТРОВСЬКА ЯКІСТЬ – 2022»

У столичному Палаці культури 16 грудня відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів республіканського конкурсу.


Цього року він проводився у двадцятий, ювілейний, раз і був спрямований, як завжди, на розв’язання ключових завдань в економіці та соціальній галузі ПМР: поліпшення якості придністровських товарів і послуг, підвищення їх конкурентоспроможності на внутрішньому ринку. Підбиття підсумків конкурсу стало вже традиційним завершенням року в агропромисловому секторі нашої держави.

У нинішньому заході взяли участь 52 підприємства, які представили понад 223 найменування товарів та послуг у 35 різних номінаціях. Серед конкурсантів були своєрідні ровесники «Придністровської якості», які беруть участь у конкурсі з його заснування. Це взуттєві фабрики «Флоаре», «Тигина» і «Софтшуз», ЗАТ «Тиротекс», Тираспольський винно-коньячний завод «KVINT». Були й новачки, а саме: ТОВ «БОН Вояж» (турагентство), ТОВ «Доброва» (виробництво будівельних матеріалів), СТОВ «ЕРОДАЛС» (виробництво травмобезпечних підлогових покриттів з відпрацьованих автомобільних шин), ДУП «Медичний центр «ТираМед», ветеринарна клініка «ТираВет». На конкурс вперше прийшли двоє індивідуальних підприємців – Віталій Кожокару та Олена Гайпель. В. Кожокару не тільки відомий спортсмен, але і створювач мережі тренажерних залів «Фитнес-Мафия». О. Гайпель виготовляє декоративні вироби з дерева.

У цілому свої товари та послуги представили підприємства всіх галузей промисловості Придністров’я. Привітати лауреатів і вручити їм заслужені нагороди прибули Голова Уряду Олександр Розенберг, віце-прем’єр Сергій Оболоник, міністри, депутати Верховної Ради та глави держадміністрацій районів і міст. Направив свій вітальний адрес форуму і Голова Верховної Ради Олександр Коршунов. «Практика проведення подібних національних конкурсів відома в багатьох країнах, і методи оцінки учасників нашого заходу засновані на міжнародних підходах. Це дуже важливо, тому що дає змогу вітчизняним підприємствам порівняти результати своєї праці з кращими світовими досягненнями, визначити шляхи підвищення конкурентоспроможності», – наголошується в документі.

Відкриваючи церемонію, Олександр Розенберг сказав: «Упродовж 20 років конкурс об’єднує сильних і стабільних виробників, які не бояться заявити про себе і довести всім, що вони можуть забезпечити стабільну і високу якість виробленої продукції. Ми переконані, що конкурс дійсно відбувся. Він існує два десятиліття – це вже історія республіки».

Заступник Голови Уряду Сергій Оболоник зазначив, що умови, в яких нині працюють вітчизняні підприємства, знову і знову доводять зрілість і спроможність усіх галузей промисловості та сільського господарства республіки. «Придністровська якість» – обов’язковий атрибут успішної роботи на ринку, це серйозний бренд. Конкурс дає нам можливість ще раз відзначити гідний рівень продукції наших підприємств і підприємців, товарів та послуг, які вони надають. Навіть у такі складні часи вони розвиваються, відшукують нові ринки збуту, виготовляють нову продукцію. Наш продукт високоякісний і гідний, послуги достойні, й це дає нам змогу впевнено дивитися в майбутнє, чекаючи тільки кращого», – підкреслив він.

Пізніше у своєму виступі цю думку розвинула перший заступник керівника Мінекономрозвитку Алевтина Слінченко. Вона сказала: «Немає меж досконалості, й наші підприємства дійсно тримають марку, товари та послуги мають великий попит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, не поступаються світовим брендам, а іноді навіть і перевершують їх. Висловлюю величезну вдячність вашим колективам – людям, які працюють на придністровських підприємствах і створюють гідні продукти. Дякую всім за професіоналізм, креативність та працьовитість».

До всіх лауреатів звернувся голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун: «За 20 років понад тисячу товарів відзначені знаком «Придністровська якість». Така велика цифра з повною підставою свідчить про те, що в нашій республіці вміють, можуть і знають, як виробляти якісні товари. За багатьма параметрами придністровські товари відповідають європейській якості, а за деякими з них вони вищі за європейський рівень. Змагання за кращий товар стали майданчиком з його просування на внутрішньому і зовнішньому ринку», – сказав він.

Усі учасники республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2022» стали його лауреатами й були відзначені дипломами та кубками «За придністровську якість». Однак головна нагорода для них – найвища оцінка їхньої майстерності та професіоналізму придністровцями, споживчий попит на їхні товари та послуги.

Спеціальні призи «За активну і постійну участь» отримали добре відомі на світовому ринку придністровські підприємства «KVINT», «Тиротекс», «Флоаре» й «Тигина», які не пропустили жодного року за 20-річну історію конкурсу.

Традиційно на ювілей кращим із кращих присуджується особлива нагорода –почесне звання «Гордість республіки». У різні роки його були удостоєні: «Тиротекс», KVINT, ММЗ, МДРЕС, «Акватир» та «Интерцентр-Люкс». Цього разу «Гордістю республіки» стало НВ ЗАТ «Электромаш». Статус йому присуджений за багаторазову участь у конкурсі та за якісну продукцію, популярну на вітчизняному та зарубіжному ринках. У світі є не так вже й багато виробників, що випускають такі ж потужні та якісні електричні машини.

На церемонії святковий настрій присутнім дарували заслужені майстри мистецтв Придністров’я та творчі колективи Тирасполя. Фірма «Интерцентр-Люкс» провела показ нових моделей верхнього жіночого та дитячого одягу.

Нагадаємо, конкурс «Придністровська якість» проводиться Торгово-промисловою палатою спільно з Мінекономрозвитку та Мінсільгоспом, а також низкою держслужб і держадміністрацій міст і районів за підтримки придністровських засобів масової інформації


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.