Двері у відповідальне доросле життя

Для громадянина будь-якої країни Конституція – це перший закон, який він має знати серед інших. Грамотне застосування таких знань послужить запорукою безпеки та дотримання прав людини. З нагоди Дня Конституції молодим жителям республіки урочисто вручили перші паспорти.


У Придністров’ї документ, що свідчить про громадянство, видається по досягненні людиною 16 років. Напередодні святкування Дня Конституції деяким особливо успішним юнакам та дівчатам щастить одержати цей документ в урочистій обстановці, що дозволяє по-особливому відчути перехід у доросле життя.

У приміщенні Тираспольського паспортного столу відбулася скромна, але важлива церемонія вручення паспортів, а також значків із зображенням прапора ПМР і брошурок про Конституцію. У привітаннях співробітників, які здійснили реєстрацію молодих громадян, також пролунали слова про те, що в житті кожної людини існують не тільки права, а ще й обов’язки.

Після офіційної частини ми поцікавилися у щасливих володарів першого дорослого документа про те, що вони знають про Конституцію? Яким є устрій нашої республіки? І що потрібно робити, щоб проконтролювати дотримання своїх прав?

Дмитро Чорний, учень столичної СШ № 7, досить легко назвав основні права людини: право на життя, на свободу слова, на здобуття безкоштовної освіти, працевлаштування та на медичну допомогу. З обов’язків юнак назвав проходження служби в армії після досягнення 18 років. При цьому він наголосив на необхідності захищати Батьківщину. Отримавши паспорт, він, як ніколи раніше, почувається її частиною.

Відповідаючи на інші запитання, Дмитро помилково припустив, що в головному законі республіки прописана необхідність вчасно відвідувати заняття у школі. Нам довелося його дещо засмутити й виправити, адже це стосується інших правил і внутрішніх розпорядків установ. Школяр пообіцяв обов’язково перечитати Конституцію і цього разу вже уважніше.

Мілена Тимошенко абсолютно впевнена, що після уроків суспільствознавства у ТСШ № 18 вона з легкістю зможе захистити свої права, якщо трапиться така необхідність. Про те, що ніхто не має права поза порядком, передбаченим законом, робити обшук, оглядати особисті речі, вилучати телефон, їй розповідати не треба. Дівчина про це чудово обізнана.

Утім, після спілкування з молодими громадянами з’ясувалося, що названих прав виявилося більше, ніж згаданих обов’язків. Наприклад, ніхто не згадав про те, що повнолітні працездатні діти повинні дбати про непрацездатних батьків і всі зобов’язані сплачувати податки та місцеві збори, встановлені законом.

Проте, не судитимемо суворо молоде покоління. У них попереду все життя, вони в усьому дійдуть до суті, встигнуть розібратися й у Конституції, й інших важливих законах республіки. Головне, що молодь почувається частиною Придністров’я, пишається своєю республікою та піклується про її розвиток


Олександра ТИМКО.

Фото автора.