Свято свічок у Бендерах – за традиціями свого народу

У Придністров’ї відзначають іудейське свято Ханука. Єврейська громада вперше організувала таке масштабне святкування.


На сцені ПК ім. П. Ткаченка представили виставу «Прибулець». Крім того, на майдані перед Палацом культури встановили 4-метрову ханукію. На ній щовечора протягом восьми днів святкування Хануки запалюватимуть нову свічку.

Ханука – це єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що відбулося під час освячення Храму після перемоги війська Єгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до н. е. Це свято розпочинається 25 числа єврейського місяця кислева і триває вісім днів. «Це переклад слова, що 25 числа цього місяця, перемогли на той час греків, які заважали євреям дотримуватися традицій, заповідей, дотримуватися суботи. Слава Богу, прийшли в храм і запалили Ханукіу (світильник). Всевишній показав, що він з нами, – було диво: олія, яка мала горіти один день, дивом, горіла цілих 8 днів, доки не зробили нову чисту олію – свята олія! Ми святкуємо, радіємо, що Всевишній з нами, запалюємо свічки, щоб подякувати Богу», – розповів рабин і посланник Любавичського ребе в Придністров’ї Рав Менахем Мендель Гоцель.

У 2022 році святкування Хануки припадають на період з вечора 18 грудня до 26 грудня. У єврейському календарі день починається з настанням темряви й продовжується всю ніч і наступний день до ночі.

У Бендерах свято розпочалося з запалювання першої свічки на спеціальному свічнику – ханукії. Його встановили на майдані перед Палацом культури імені Ткаченка. Так у Бендерах щовечора протягом восьми днів святкування Хануки запалюватимуть нову свічку.

«Песах, Суккот, Єврейський Новий рік та Ханука – це 4 найголовніші свята. За традицією, світло Хануки мають побачити не лише євреї, а взагалі всі люди, бо Бог єдиний. Це божественне диво, яке відбулося, завдяки чому з’явилося це свято. Тому світло Ханукії маємо побачити всі», – зазначив голова Єврейської громади Бендер Марк Фінкельзон.

У рамках святкування Хануки в Палаці культури ім. П. Ткаченка показали виставу «Прибулець» у виконанні театрону «SHALIAH». Це історія життя столітнього Якова Майзліша – розповідь, сповнена глибокої єврейської мудрості, смутку та гумору.

«Це досить зворушлива історія, яка показує, що ми не маємо забувати наших предків, вона нагадує про наші традиції й стосується будь-якої нації. Те, що тримає нас, – це те, що ми маємо ідеологію, що ми живемо в цьому світі для чогось, з якоюсь місією, зробити для Бога якесь служіння. Це те, що тримає не лише євреїв, а й усіх людей. Кожен має місію на цій землі, що Бог прислав їх у цей світ, щоб робити добро і щастя і допомагати людям», – поділився рабин і посланник Любавичського ребе в Придністров’ї Рав Менахем Мендель Гоцель.

На честь свята до всіх присутніх звернувся голова Єврейської громади Бендер Марк Фінкельзон: «Хочу всіх привітати з цим світлим та добрим святом, яке ми відзначаємо всі разом, незалежно від національної та релігійної приналежності. Ми всі живемо в одному світі й Бог єдиний. Нам вдалося з Божою допомогою цього року встановити Ханукію та в цьому місті, де колись проживало щонайменше половина населення євреїв. Ми шануємо традиції та запалюємо свічку».

На свято світла в Палац культури в Бендерах прийшли кілька десятків людей абсолютно різного віку. Це були мешканці та гості міста різних національностей. Багато хто прийшов на свято Хануки, щоб просто познайомитися з традиціями єврейського народу, який мешкає на території Придністров’я. «Нам сподобалося найбільше лазерне шоу. Взагалі, свято дуже цікаве та незвичне для нас, багато чого було нового для мене», – поділилася своїми враженнями гість свята Галина. «Ми дуже раді, що можна дітей привчати до цих традицій, що є така громада, яка ознайомлює з усім, навчає та приділяє час нашим дітям, щоб вони не забували свого коріння», – розповіла інша учасниця свята Хануки в Бендерах.

Гості та учасники свята цього дня змогли також скуштувати єврейські частування, в тому числі традиційні ханукальні пончики суфганієт. Єврейська громада Бендер сподівається, що таке святкування Хануки в місті стане щорічним заходом.


Оксана КРУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».