Цілеспрямованість може гори звернути

Сміливі та браві люди мають своє свято. Це День підкорення вершин, який щороку відзначають 16 грудня. Причому в наш час він стосується не лише туристів та захоплених спортсменів, а і тих, хто досягає своїх особистісних вершин.


Напередодні цієї дати ми поспілкувалися з гарною дівчиною, яка розповіла нам про те, як можна досягти успіху у своїй справі та поставити заповітний прапорець на вершині своєї мрії. У кожного з нас у житті трапляються моменти, коли труднощі змінюють звичний перебіг речей. Здається, що все падає з рук, і виправити становище неможливо. Утім, з будь-яких обставин можна знайти вихід. Надихає історія бендерчанки Альони Золотих-Казанової: наполеглива робота доводить, що головне – вірити в себе, тоді всі складнощі залишаться позаду.

Дівчині нині 24 роки. Вона народилася і прожила все своє життя в Бендерах. До речі, це місто вподобала й полюбила всім серцем. Першим випробуванням у житті стало подолання серйозних проблем зі здоров’ям. У віці 11 років їй зробили небезпечну операцію на головному мозку.

Ні для кого не секрет, що такі екстрені втручання не минають без наслідків. Після госпіталізації настав тривалий період відновлення: всі сили було кинуто на усунення основного побічного ефекту – погіршення пам’яті.

«Я не могла запам’ятовувати навіть короткі речення. Це дуже дратувало, оскільки до цього пам’ять у мене була досить хороша», – згадує Альона.

У цей час вона продовжувала навчатися в музичній школі, де також потрібно досить швидко запам’ятовувати велику кількість інформації. Через нові умови життя дівчина витрачала удвічі, втричі більше часу на те, що іншим давалося набагато швидше і легше.

У цій історії нас дійсно надихнули такі слова молодої дівчини: «На диво, я виявилася надзвичайно настирливою й не могла змиритися з тим, що нічого не вдається запам’ятати. Тому почала тренувати свою пам’ять, а тривало це упродовж довгих місяців, а то й кількох років. Натомість тепер, коли мені кажуть «пощастило, в тебе така гарна пам’ять», на моєму обличчі з’являється посмішка. Так, це мені далося ціною таких величезних зусиль над собою! Найголовніше, що мені допомогло, – це цілеспрямованість».

Дорогий читачу, озирнися навколо і задумайся, як багато того, що, на перший погляд, виглядає сліпим везінням чи легкою справою, а насправді є результатом великих подолань. У Альони Золотих-Казанової тренування пам’яті стало першим підкоренням вершини, за яким було й багато інших.

У дорослому житті вона обрала шлях викладання. Успішно закінчила бакалавріат і магістратуру за напрямом «Лінгвістика». Ще під час навчання Альона практикувалася в цій галузі, працюючи в онлайн-школі з навчання англійської мови.

На таких платформах учні часом трапляються різні. Хтось висловлює негатив і невдоволення, а хтось недбало ставиться до самих зустрічей та навчального процесу. Всі ці складні ситуації навчили її головному: зберігати спокій і виконувати свою роботу, попри все, сумлінно.

Для будь-якого молодого фахівця на початкових етапах найскладніше – це подолання хвилювання. Згодом Альона знайшла спосіб відчувати віддачу від своїх учнів, заслуговувати їх повагу і вибудовувати довірливі стосунки. «На сьогодні я почуваюся набагато впевненіше й успішніше. Практично всі учні відзначають мою доброзичливість та відкритість. Я знаю і дуже ціную, що багато з них рекомендують мене своїм знайомим як хорошого викладача. Усе це стало можливим завдяки результатам копіткої роботи й великого вкладення в себе та у своє оточення», – зазначила молодий фахівець.

Цього року дівчина залучилася й до туристичного життя. Побувала в Румунії, де їй пощастило насолодитися прекрасною природою: величезними скелями, горами, ущелиною Біказ, Красним озером і піднятися на фунікулері над містом П’ятра-Нямц.

Такі краєвиди надзвичайно надихають, а в порівнянні з життєвими експедиціями ця поїздка – просто відпочинок, приємне дозвілля і джерело нових сил. Альона Золотих-Казанова й надалі планує розвиватися на своїй ниві, долати труднощі, страхи, бар’єри, вивчати щось нове, зокрема продовжувати вивчати іноземні мови. Можливо, незабаром їй вдасться скласти міжнародний іспит з англійської та вийти на новий рівень професійної діяльності.

Від щирого серця побажаємо нашій співвітчизниці удачі. Хоча ми з вами вже знаємо, що справа зовсім в іншому. Усе наше життя – це як низка підкорення вершин, буквальних чи фігуральних. Хай там як не було, кожен із нас сам визначає мету в житті. Щоб її досягти, необхідно запастися надійним спорядженням: знаннями, уміннями, розумом, терпінням, наполегливістю.


Марина СОВА.

Фото з особистого архіву (Альона Золотих-Казанова).