Заради збереження історичної правди

У Тирасполі відбулася презентація 14-го випуску історико-культурологічного альманаху «Приднестровское наследие».


Уперше видання, засновником якого є Центр дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я за підтримки Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та Тираспольського міжрегіонального університету, побачило світ 2008 року. Редагує науково-популярний часопис радник архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави, кандидат культурологічних наук, заслужений працівник культури ПМР Микола Димченко.

Альманах містить інформаційні матеріали з культурології, краєзнавства, мистецтвознавства, релігії та інших гуманітарних наук. У 2022 році Центру дослідження культурно-історичного та духовного спадку виповнилося 15 років. За цей час було підготовлено та проведено понад 150 культурно-просвітницьких заходів; десятки конференцій, семінарів, круглих столів; встановлено 18 пам’ятних плит, видано 14 випусків альманаху «Приднестровское наследие» та близько 10 книг.

На презентації альманаху Микола Вікторович повідомив, що за 14 років у виданні було опубліковано приблизно 450 статей.
У новому його випуску є великий блок матеріалів, присвячений святителю Паїсію Величковському, 300-річчя від народження якого широко відзначили в Придністров’ї. Крім того, до видання увійшли матеріали до 80-річчя архітектора Гаррі Файфа, автора проекту тираспольського Меморіалу Слави. Шанувальників музики порадує розвідка творчої біографії композитора Антона Шароєва, а любителів подорожувати – матеріали про реставрацію архітектурних об’єктів республіки, історію населених пунктів та православних храмів, зокрема 320-річчю парафії села Строенці Рибницького району.

Микола Димченко з сумом розповів, що з початку 1990-х років багато священнослужителів пішли з життя.

«На жаль, ця частина духовної спадщини краю зникає. Ми можемо знайти в енциклопедії Придністров’я інформацію про наших відомих музикантів, акторів, письменників, але ніхто не знає імен представників православної конфесії», – сказав редактор альманаху.

У цей номер часопису ввійшли статті, присвячені протоієрею Володимиру Скоробагатому, та першому настоятелю собору Різдва Христового протоієрею Геннадію Ковалишину.

Корисним для збереження історичної правди є матеріал про захисників республіки зі Слободзейського району. Величезну роль відіграли громадські організації, підприємства та установи, професійні військовослужбовці у створенні та формуванні народного ополчення. Першим командиром його був Юрій Миколайович Затика, начальником штабу – Олександр Давидович Гусар, життя якого для всіх поколінь придністровців є прикладом мужності, сміливості й справжнього патріотизму.

Працівники Слободзейського музейного об’єднання до пам’ятних дат 1992 року проводять заходи та екскурсії, організовують виставки, створюють проекти в онлайн-форматі з розміщенням їх у мережі Інтернет. На зустрічах зі школярами та молоддю захисники ПМР, учасники бойових дій розповідають їм про війну і про те, наскільки важливо і необхідно зберегти мир на берегах Дністра.

Цікавим є науково-популярне видання і з точки зору вивчення особливостей краєзнавчої діяльності в умовах поліетнічності Придністров’я. У ньому представлені культурні традиції різних народів: молдаван, українців, росіян, а також болгар, гагаузів, німців, вірмен, євреїв, татар та інших. Вивчення особливостей розвитку їхніх культур, народних традицій та обрядів є актуальним у сучасних краєзнавчих дослідженнях придністровського краю.

Діяльність зі збереження та пропаганди історико-культурної спадщини народів Придністров’я є плановою для придністровських музеїв. У такий спосіб вони роблять вагомий внесок у духовно-моральне та патріотичне виховання населення.

Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава звернувся до учасників презентації зі словами привітання. Владика подякував авторам та редколегії за виконану роботу й особливо відзначив, що в альманасі завжди є розділ, присвячений історії церкви та православній культурі.

За словами М. Димченка, редакційна колегія щорічного видання вже має плани на наступний 15-й номер. До нього увійдуть матеріали, присвячені священномученикам Герману Тираспольському, Стефану Слободзейському та Миколі Виноградову, 25-річчю Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, 80-річчю Сталінградської битви та 100-річному ювілею одного з видатних радянських танкістів – нашому земляку, Герою Радянського Союзу Володимиру Бочковському


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.