Інтелектуальна гра до Дня Конституції

Напередодні Дня Конституції Міністерство просвіти ПМР запропонувало для студентів інтелектуальну гру, приурочену до цього державного свята.


«Раніше подібні заходи – класні години, диспути, інтелектуальні ігри – організовували на рівні освітніх установ, – сказала нам начальник Управління молодіжної політики Мінпросу Галина Ратушняк. – У поточному році ми вирішили, крім установ, провести подібний захід на рівні республіки. Його мета – правове виховання нашої молоді. Ще можна сказати, що ми хотіли подивитися, наскільки добре і глибоко наші майбутні фахівці знають і розуміють Основний закон своєї держави».

В інтелектуальній грі взяли участь 5 команд: «Юні знавці законів» (технікум інформатики та права м. Тирасполь), «Тіріони» (економічний факультет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка), «Політех» (Бендерська політехнічна філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка), «Патріоти» (Слободзейський політехнічний технікум), «Молодіжний парламент» (республіканський молодіжний рух). Інтелектуальне змагання передбачало 5 етапів: від найпростішого (бліцопитування) до досить складного – за описом порушених прав казкового героя визначити, хто він, цей герой, і з якої казки.

Щоб читачі мали більш конкретне уявлення про цей етап гри, наведемо, як приклад, одне тільки завдання: «Попри те, що ця дитина нікому в житті не зробила зла, її батьки жорстоко обійшлися з нею, порушивши її право на сім’ю і на недоторканність житла. Коли ж хлопчик залишився один, то піддався нападу, жорстокому поводженню і потрапив у рабство до людожера». То ж хто він, цей герой, і з якої казки? Здогадалися? Звичайно, це хлопчик-з-пальчик з однойменної казки Шарля Перро.

Іще на цьому етапі пропонували подібні завдання про Кая («Снігова королева»), Вовка («Три поросяти»), про Стару («Казка про рибака і рибку»), Машу («Маша і Ведмідь»), Буратіно («Золотий ключик, або Пригоди Буратіно») і багатьох інших героїв.

Після цього етапу капітан команди «Патріоти» Сергій Черниченко дав коротке інтерв’ю журналістам. «Завдання були досить складні, хоча ми старанно готувалися: перечитували Конституцію і допоміжну літературу, знайомилися зі спеціальними тестами, дивилися відповідні фільми. Я впевнений у нашій команді, цілком покладаюся на знання друзів і свої, тому сподіваюся на нашу перемогу», – сказав він.

За підсумками інтелектуальної гри місця розподілилися наступним чином: 3-є місце дісталося команді «Патріоти», 2-е місце – команді «Політех». Переможцем марафону конституційних знань стала команда «Молодіжний парламент». У цьому мало хто сумнівався, їм за статусом належить. Учасники всіх команд залишилися задоволені.

Велику допомогу Управлінню молодіжної політики Мінпросу в організації та проведенні заходу надала Експертна Молодіжна рада Придністров’я. Її актив готував завдання до гри та критерії їх оцінки, взяв на себе роль ведучих і рахував бали, зароблені командами. Лідер цього молодіжного руху Юрій Касумян зазначив: «Я сьогодні був присутній на цьому цікавому заході як гість, а наша команда брала участь у його підготовці та проведенні. Дивлячись на те, що відбувається, з боку, я можу впевнено сказати, що інтелектуальна гра відбулася на досить гідному рівні, а її учасники, безсумнівно, збагатили свої знання про Основний закон Придністров’я. Ми дякуємо Управлінню молодіжної політики Міністерства просвіти за довіру, за те, що нас залучають до таких серйозних заходів».

Нагороджуючи переможців і призерів, міністр просвіти Світлана Іванишина сказала: «За вами, шановні молоді люди, наше майбутнє. Саме ви завтра будете вирішувати долю нашої держави, саме ви будете створювати її матеріальні та духовні блага, а також зберігати ті, які вже накопичені в ПМР. Тому сьогодні повністю використовуйте своє право на освіту, щоб розвиватися, щоб іти вперед. Я бажаю вам, щоб завдяки вашим талантам, наше Придністров’я розвивалося і процвітало. Щоб День Конституції ввійшов у вашу пам’ять як найважливіший етап у формуванні придністровської державності. Удачі всім вам!»

Міністр нагородила кожного учасника команд «Молодіжний парламент», «Політех» і «Патріоти» грамотою, набором книг, серед яких була, звичайно ж, і Конституція ПМР, а також популярними нині в молодіжному середовищі рюкзаками.

Оцінюючи проведений захід, Галина Ратушняк сказала: «Гра, на мій погляд, своєї мети досягла. Аналогічні події допомагають учасникам усвідомити, що Придністров’я – це така ж держава, як і багато інших, незважаючи на нашу невизнаність, економічні та політичні проблеми. Молодь усвідомлює, яка відповідальність на неї покладена, чітко розуміє той факт, що саме від неї залежить майбутнє ПМР, а різноманітні патріотичні проекти тільки зміцнюють любов до Батьківщини»


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.