Щоб біда не затьмарила свято

Придністровці нині прикрашають ялинки іграшками, гірляндами й дощиком, тобто старанно готуються до зустрічі Нового 2023 року. Усім хочеться, щоб приємні спогади залишилися на весь рік. Однак, інколи трапляється, що новорічна радість може затьмаритися людським горем.


Багаторічний досвід показує, що саме в такі дні виникає чимало надзвичайних подій: пожеж, дорожньо-транспортних пригод, отруєнь чадним газом і алкоголем, травм та опіків. Перебуваючи в піднесеному святковому настрої, люди втрачають пильність і забувають про власну безпеку, що й призводить до біди.

Наприклад, у новорічну ніч деякі легковажні громадяни, вирушаючи святкувати до своїх рідних чи друзів, залишають увімкненими електричні прилади. Буває, що від надмірного вживання алкоголю люди засинають, забуваючи при цьому вимкнути побутові прилади, або палять у нетверезому стані в ліжку, що нерідко призводить до пожеж і людських жертв. Безвідповідальні батьки залишають своїх дітей на свята самих вдома. Малеча ж знаходить собі небезпечні розваги: бавиться сірниками, запальничками, бенгальськими вогнями, запускає петарди, а це теж може призвести до виникнення пожежі.

Нагадуємо громадянам і правила придбання піротехнічної продукції: не купуйте її з рук на лотках, на вулицях і базарах, а лише в спеціалізованих магазинах з наданням сертифікату продукції.

Якщо вже сталося загоряння у квартирі, не відчиняйте вікна і двері, тому що протяг ще більше роздує полум’я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте двері ззовні водою. Повідомте сусідів про виникнення пожежі, й за необхідності, виведіть людей, присутніх у квартирі, в під’їзд.

Співробітники Міністерства внутрішніх справ республіки регулярно здійснюють профілактичні обходи місць проживання проблемних сімей і самотніх громадян. Вони проводять з ними роз’яснювальну роботу про небезпеку й наслідки втрати пильності, необережної й недбалої поведінки.

У період новорічних та різдвяних свят придністровські рятувальники нестимуть службу в посиленому варіанті й готові завжди прийти на допомогу кожному, хто потрапить у біду.

Співробітники МВС ПМР просять жителів Придністров’я проявляти максимальну пильність під час поводження з вогнем і дотримуватися елементарних правил:

• не перевантажуйте електропроводку! Йдучи з дому, відключайте електроприлади з розеток;
• не зловживайте спиртним і не паліть у ліжку! Куріння в нетверезому вигляді призводить не тільки до пожежі, а й до загибелі людини;
• не дозволяйте дітям гратися з вогнем! Слідкуйте за старими та недієздатними членами сім’ї;
• дотримуйтеся заходів пожежної безпеки самі й закликайте до пильності людей навколо себе. Пам’ятайте, через пожежу в сусідів може постраждати й ваше майно!

Сумна статистика
Прес-служба МВС ПМР повідомляє, що у 2022 році в республіці зареєстровано 278 пожеж (16 людей загинули). Роком раніше пожеж було менше (255), але жертв більше (25).
Основними причинами пожеж цього року є:
– необережне поводження з вогнем і необережність під час паління – 93 факти (загинуло 11 осіб);
– неправильна експлуатація електрообладнання – 62;
– недотримання правил пожежної безпеки під час використання печі – 16 (дві людини загинуло);
– розваги дітей з вогнем – 16.
Тож дотримуйтеся елементарних правил протипожежної безпеки й можете бути впевнені: новорічні та різдвяні свята не будуть затьмарені бідою.
Щасливого всім Нового року і Різдва Христового!


Олена ДВОРСЬКА.

Фото: mgpu.ru