Науково-просвітницький круглий стіл

«Культура – це спадщина людства самому собі», – сказав знаменитий російський філософ Микола Бердяєв.


Можливо, саме цією геніальною думкою керувався наш земляк, придністровський культуролог, краєзнавець, публіцист, громадський діяч Микола Димченко, коли 15 років тому, наприкінці 2007 року, прийняв рішення заснувати Центр дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я (Центр).

До 15-річчя Центру, 26 грудня, він підготував і провів у конференц-залі Палацу Республіки науково-просвітницький круглий стіл «Аспекти збереження історико-культурної та духовної спадщини республіки громадськими організаціями Придністров’я».

Учасниками культурно-просвітницького форуму стали, крім самого Миколи Димченка, начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, депутат Верховної Ради ПМР Ілона Тюряєва, начальник відділу науки Апарату Уряду ПМР Михайло Бурла, президент Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва Галина Галаган, військовий отаман Чорноморського козацького війська Ігор Небейголова, протоієреї Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Валерій Лознян і Сергій Вербицький, голова Товариства білоруської культури республіки Тамара Ломтєва, координатор проектів Росспівробітництва у Придністров’ї Артем Науменков, представники ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, Спілки письменників ПМР та багато інших.

В основному виступі Микола Димченко досить детально висвітлив цілі та завдання діяльності Центру, основною функцією якого визначене збереження, відродження і розвиток культурно-
історичної та духовної спадщини Придністров’я, сприяння розвитку історичної та культурологічної наук у нашій республіці.

За 15 років діяльності співробітники закладу організували та провели 14 міжнародних науково-практичних конференцій із загальної тематики «Культурна спадщина в системі духовних цінностей придністровського суспільства», 5 науково-просвітницьких семінарів «Культурна спадщина академіка Д. С. Лихачова», 15 республіканських православних художніх виставок «Покровський вернісаж» (спільно з творчим об’єднанням «КамАрт» і Тираспольсько-Дубоссарською єпархією), понад 150 різних культурно-просвітницьких конференцій, презентацій, круглих столів, творчих зустрічей та інших заходів.

Зусиллями Центру видано близько десяти книг, покликаних зберегти та примножити культурно-історичну спадщину Придністров’я, а також 14 випусків широко відомого в ПМР культурологічного альманаху «Приднестровское наследие». До речі, чотирнадцятий, останній, випуск альманаху, який благословив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, був презентований у процесі роботи цього круглого столу.

Крім того, що дуже важливо, Центр ініціював установку 18 пам’ятних дошок у багатьох місцях республіки. Наприклад: на честь 1 150-річчя створення слов’янської писемності (м. Дністровськ), на честь генерала Олексія Брусилова та 100-річчя початку Першої світової війни (м. Бендери), на честь преподобного Паїсія Величковського та Ново-Нямецького Свято-Вознесенського монастиря (с. Кіцкани), на згадку святителя Гавриїла Бенулеску-Бодоні (м. Дубоссари), на честь 100-річчя народного артиста МРСР Костянтина Константинова (с. Суклея), в пам’ять про загиблих і померлих у роки Великої Вітчизняної війни радянських громадян (м. Тирасполь) і ще 12 пам’ятних дошок.

Вітальний адрес учасникам круглого столу та привітання з 15-річчям Центру від Верховної Ради та Уряду оголосили Ілона Тюряєва та Михайло Бурла. Протоієрей Сергій Вербицький зачитав вітання від архієпископа Сави. Крім того, свої привітання направили деякі керівники відомств, зокрема міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв і глава Імператорського Православного палестинського товариства Сергій Степашин.

Марія Кирмиз говорила про важливість тієї величезної роботи, яку проводять у цій установі, про те, що питання історії, православної віри та культури як ніколи актуальні сьогодні, коли історію переписують, віру політизують, а культуру вульгаризують. Артем Науменков заявив, що культурний пласт на багатій придністровській землі не вичерпається ніколи. «Вивчати тут історію та культуру можна нескінченно. І що глибше ви поринатимете в суть проблем, то цікавіше вам ставатиме», – підкреслив він.

В обговоренні деяких аспектів збереження культурної та духовної спадщини активну участь взяли: Ігор Небейголова, Галина Галаган, Тамара Ломтєва, керівник Придністровського центру Російського географічного товариства Володимир Фоменко, член правління Спілки письменників Придністров’я Ольга Молчанова.

У рамках культурологічної події також відбулося пам’ятне спецпогашення поштового конверта, присвяченого Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини. Його провів директор видавництва «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото автора.