Інформаційна війна: як її зупинити?

Російський православний журналіст, режисер, сценарист, автор культурно-просвітницького проекту «Під сонцем» Василь Леонідович Яцкін проводить цикл лекцій у Придністров’ї. Його аудиторією 28 лютого стали студенти-журналісти Придністровського державного університету. На зустрічі були присутні координатор руху «Сорок сороков» Василь Гуска і представник Тираспольсько-Дубоссарської єпархії отець Володимир.

З вітальним словом до гостя звернулася проректор з молодіжної політики Валентина Єні, яка відзначила важливість обговорення православних цінностей у сучасному світі.

Виступ гостя супроводжувався уривками з фільмів, знятих у рамках проекту «Під сонцем», який має місіонерський культурно-освітній, патріотичний і виховний характер. Кінопроект наочно й доступно висвітлює найскладніші теми інформаційної війни проти традиційних для слов’янських народів православних цінностей: розтління молоді, наркоманії й небезпеки субкультур.

Василь Яцкін за допомогою відеосюжетів показав майбутнім журналістам, як сучасні технології програмують свідомість людей на відрив від рідної культури, як спотворюється історія, впроваджуються згубні стереотипи поведінки. Як приклад режисер навів сучасні закордонні та радянські мультфільми, поділився повчальними випадками з особистого досвіду.

«Раніше селянин за все життя діставав стільки інформації, скільки часом діти в сучасному світі за один день. Тому ми зобов’язані контролювати потоки інформації», – звернув увагу Василь Леонідович.

Формат зустрічі передбачав і дискусійне спілкування, тому майбутні журналісти під час лекції активно ставили запитання, уточнювали факти й висловлювали власну думку.

Василь Яцкін передав кафедрі журналістики колекцію дисків кінолекторію «Під сонцем», щоб студенти й викладачі могли використовувати його матеріали на своїх заняттях.

Наступного дня російський журналіст зустрівся зі студентами медичного факультету ПДУ, щоб поговорити про милосердя і співчуття.

«Нині ми з вами відчуваємо дефіцит милосердя в медицині. Це страшна проблема. Вважаю, багато хто з вас з цим стикався, у всякому разі ті, хто звертався до лікарів. Я вже стикався з цим», – зазначив сценарист.

Також на зустрічі майбутні медики та російський гість порушили важливу проблему абортів. Якщо жінка, завагітнівши, прийняла рішення зробити аборт, то вона повинна розуміти суть процедури та її можливі наслідки.

«Слова взагалі дуже багато значать у житті. Поставте поруч «аборт» і «вбивство» – спрацьовує один асоціативний та емоційний ряд. Увесь антиабортний гнів віруючих і невіруючих можна легко розбити одним словом: свобода. Адже це священне слово. І воно, дійсно, є священним – і для атеїстів, і для віруючих. Свобода – невіддільна  приналежність людської особистості. Але свобода і відповідальність – це дві сторони однієї й тієї самої монети: без другої немає першої», – підсумував Василь Яцкін.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.