Психологічний портрет на кавовій гущі

До яких тільки досліджень не вдаються психологи. Добралися і до кави. Свято Нового року завжди пахне якось по-особливому: і мандаринами, й ялинкою, і кавою. Тож про неї дещо докладніше.


Учені стверджують, що існує взаємозв’язок між характером людини та її кавовими уподобаннями.

Приклад типових представників груп – любителів кави

• Мелену каву без будь-яких домішок (цукру, вершків) вживають вольові та харизматичні особи. Вони не бояться визнавати свої помилки й легко беруть відповідальність на себе. Тип керівника.

• Любителі солодкої перемеленої кави – люди нестійкі, легко піддаються чужому впливу. Вони милосердні, не позбавлені благородних поривів, однак швидко шкодують про те, на що наважилися зопалу.

• Шанувальники кави з піною – особи чутливі й емоційні. Вони вважають за краще слідувати велінням серця. Однак вимогливі, а, відкриваючи душу, чекають до себе відповідного чистого і щирого ставлення. Найцінніша риса для них – чесність.

• Люди, які живуть у швидкому темпі, віддають перевагу розчинній каві. Вони успішні й процвітають, у всякому разі саме так думають про себе ті, хто завжди прагне досягти своєї мети оптимальним шляхом.

• Солодкій каві з молоком надають перевагу складні та неврівноважені натури. Вони весь час метушаться і чогось шукають. У судженнях суперечливі. Меланхолійний тип.

• Любителі кави без кофеїну спокійні, допитливі й нерідко захоплені собою. Вони не заглиблюються в нові знання, але знають багато про що і все потроху. Надають перевагу «синиці», ніж далекому «журавлю».

Мільйони людей не уявляють свій ранок без кави. Останні ж дослідження свідчать: каву не обов’язково пити, щоб відчути бадьорість. Навіть думки про смак цього напою підвищують пульс і концентрацію уваги.

Кава – вона така різна і така улюблена: зварена в турці, в різноманітних кавоварках (гейзерній, фільтровій тощо), з каво-машини, розчинна, з молоком або вершками, зі спеціями, сиропом чи морозивом…

І не сумнівайтеся в тому, що кава, випита в потрібний момент і в приємному хорошому товаристві, має магічні властивості:

– дає чудову можливість зробити перерву в роботі й перепочити;

– покращує настрій і робить будь-які неприємності не такими вже й значущими;

– створює затишну атмосферу, сприятливу для приємного спілкування;

– зігріває, особливо в холодні осінньо-зимові дні.

Багато творчих людей – письменників, поетів, музикантів, художників – творили й продовжують творити за чашкою кави. Чашечку кави можна побачити на картинах художників. Наприклад, кава надихнула С. Баха написати «Кавову кантату», а іспанський художник Франсиско де Сурбаран в «Натюрморті з лимонами, апельсинами й трояндою» зробив акцент на красивій порцеляновій чашці з чорною кавою.

Основоположник імпресіонізму Едуард Мане порушив кавову тематику у своєму творі «Сніданок у майстерні», а всім відомий Ван Гог – у картині «Жінка, що меле каву»


Олена ДВОРСЬКА.

Фото Сова М. (Кафе Пончик Bakery).