Мандарини на всі випадки життя

Наш улюблений новорічний атрибут не тільки прикрашає новорічний стіл.


Цей фрукт чудово втамовує спрагу, насичує організм вітаміном С, сприяє зниженню температури під час застуди, а його фітонцидні властивості також допомагають боротися з мікробами. Крім того, доведено, що вживання мандарину сприяє зміцненню серцево-судинної системи, запобігає атеросклерозу і відкладенню «поганого» холестерину на стінках судин. Щоб витягти максимум користі, плоди потрібно їсти разом з білою сіточкою, що огортає часточки фрукта. Корисні й шкуринки від мандарину.

• Мандарин у народній медицині

Якщо вас замучили застуда і бронхіт, візьміть три столові ложки мандаринових шкоринок, залийте їх двома склянками дуже гарячої води, дайте настоятися пару годин і потім процідіть. Додайте трохи меду і випийте цей настій упродовж дня. Підвищений цукор у крові допоможе нормалізувати відвар шкуринки. Прокип’ятіть в одному літрі води шкірку від трьох мандаринів і приймайте по 30 мл кілька разів на день. Спиртовий настій шкуринок підвищує імунітет, покращує апетит і травлення. Для цього залийте шкірку одного мандарина склянкою горілки й настоюйте в темному місці протягом тижня. Приймайте по 20 крапель 3 рази на день перед їжею.

Мандарини зміцнюють кровоносні судини, зменшують кровоточивість ясен при пародонтитах і цинзі. За рахунок великого вмісту каротину, поліпшують зір і знижують стомлюваність очей. Сік мандарина здатний знизити ризик розвитку цукрового діабету, вірусних гепатитів і онкологічних захворювань. Мандарини допомагають позбутися депресії та покращують настрій.

З обережністю рекомендується вживати мандарини особам, які страждають гастритами з підвищеною кислотністю, виразковими хворобами шлунка і 12-палої кишки, з підвищеним згортанням крові, а також тим, у кого є алергічні реакції на цитрусові.

Слід зазначити, що однією з найбільш корисних властивостей мандаринів є те, що вони не здатні накопичувати нітрати через великий вміст у них лимонної кислоти.

• Для краси

Приготуйте тонік: залийте шкуринку одного мандарина склянкою холодної питної або мінеральної води, дайте настоятися упродовж доби й протирайте обличчя кілька разів на день. Тонік позбавить вас від чорних крапок і допоможе підтягти втомлену шкіру.

Скраб поліпшить настрій, додасть шкірі приємного аромату й гарного вигляду. Висушену шкуринку перемеліть у блендері до стану порошку і зберігайте в скляній банці. Потрібну кількість залийте водою до стану кашки й використовуйте, як звичайний скраб. Висушеними шкуринками можна просто мити тіло, попередньо розмочивши їх у гарячій воді. Корисно і для нігтів. Просто протирайте шкуринкою нігті кожен раз, коли їсте мандарин – це їх добре відбілює і зміцнює.

• У кулінарії

З мандаринової шкуринки виходять чудові цукати й варення. Її можна просто додавати в чай для аромату. Висушені й подрібнені шкуринки кладуть у м’ясо під час смаження – вони надають незвичайний і оригінальний смак. Їх можна використовувати у випічку, прикрашати ними торти або варити з них лікер.

• У побуті

Ароматизація приміщень. Просто розкладіть кірки по квартирі в тих місцях, де вам зручно, і насолоджуйтеся ароматом. Сухі мандаринові шкірки розкладають у шафи з одягом (запобігає появі молі). Розпалити піч або камін вам також допоможуть висушені шкуринки мандаринів.

• Небезпека

Перед вживанням мандарини необхідно мити! Багато хто думає, що раз ми чистимо мандарин, то і мити його зовсім не обов’язково. Проте будьте обережні: у шкірці мандаринів криється багато небезпек.

Перевізники покривають зелені фрукти етиленом, який належить до токсичних речовин і накопичується в печінці. Такі мандарини липкі на дотик. Під час чищення фрукта всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м’якоть. Не можна чистити мандарини зубами.

Тож пам’ятаймо, що мандарин корисний майже для всіх систем нашого організму, особливо взимку, в період масових спалахів ГРЗ і різних авітамінозів. Апетитні фрукти здоров’я дарують нам молодість, довголіття і гарний настрій


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото Сова М.