Новорічні дарунки: традиція чи примха?

З наближенням свята зустрічі Нового року, мабуть, немає жодної людини, яка б не чекала на приємний сюрприз від Діда Мороза.


Прокидаючись вранці нового року, діти та й дорослі крадькома зазирають під ялинку, чи не приніс чого приємного казковий дідусь. Тож помандруємо і познайомимося з цікавими традиціями різних країн.

Традиція з
давньою історією

Відомо, що в Стародавньому Римі на свято рабам дозволялося сидіти за одним столом з багатіями. За легендами, пани навіть обмінювалися одягом з бідняками й прислужували їм. Уже в ті роки був досить поширений звичай обмінюватися подарунками. Багаті дарували одне одному коштовності й підносили дари бідним. З приходом християнства цю традицію пов’язали з різдвяними святами. За біблійною історією, в ніч народження Ісуса Христа волхви принесли до його дому свої дари.

Де Дід Мороз ховає подарунки?

У різних країнах місця для подарунків він вибирає різні. В Ірландії, наприклад, їх знаходять у шкарпетках, у Мексиці – в черевиках, у Франції подарунки ховають у димоході, а в Іспанії залишають на підвіконні. У слов’янських країнах новорічні подарунки зазвичай ховали під прикрашеною іграшками ялинкою, яка споконвіку символізує життя і нев’янучу силу природи.

Сучасна традиція вішати на ялинку подарунки та солодощі народилася в Англії, коли королева Вікторія з чоловіком установили в палаці різдвяну зелену красуню, прикрашену цукерками й сувенірами для дітей. Оскільки багато подарунків не могло втриматися на гілках дерева, їх загортали в яскраві обгортки й клали під ялинку.

Розпакування подарунків – справжній ритуал

У Данії їх загортають у кілька шарів обгортки, причому на кожному з них написані різні імена. Тому заздалегідь важко дізнатися, кому ж саме призначений презент. Новорічний подарунок може бути як дорогим, так і символічним. Головне – увага, душевне тепло і щирість того, хто його підносить.

У Бельгії подарунки супроводжують довгою пояснювальною промовою, чому саме ця річ повинна бути в адресата в новому році. У Греції діти в Новий рік отримують смачні фрукти та солодощі в плетених кошиках. Найцікавіша традиція існує в Китаї – подарунок у подвійному екземплярі. Інь і янь пронизують культуру китайців наскрізь, символізуючи мир і спокій всередині сім’ї. Тому дітям дістаються неодмінно два мішечки з цукерками, що не може їх не радувати. Японці завжди дивують несподіваними дрібницями. Вони дарують одне одному «осейбо» – подарункові набори з консервами, запашним милом та іншими різними речами для повсякденного користування. В Японії не прийнято дарувати одне одному квіти. Це зумовлено тим, що в Новий рік квіти можуть дарувати тільки члени імператорської родини.

В Англії дорогі та вишукані подарунки вважаються непристойними. Жителі звикли радувати одне одного приблизно однаковими за вартістю штучками. Англієць ніколи не купить до Нового року дорогу прикрасу або цінний сувенір.

Традиційним подарунком у Швеції вважаються саморобні свічки. Світло й тепло свічки символізують дружбу та веселощі.

Для Німеччини Різдво – це ще один привід порадувати дітей новою книгою. У цій країні церемонія обміну подарунками називається бешерунг.

Не дарують подарунки на Новий рік у Бразилії. Зазвичай вони це роблять на Різдво, але і 31 грудня можна отримати якісь невеличкі презенти, як от шоколад чи алкоголь з інших країн.

Тож радуймо одне одного подарунками на Різдво та Новий рік, тому що це приємно, й люблять цю давню традицію всі, незалежно від віку та національності


Наталя КРИЖАНIВСЬКА. 

Фото Сова М.