Мерцішор – свято для всього народу Придністров’я!

В нашій республіці Мерцішор є святом не тільки молдавського народу, його відзначають люди всіх національностей Придністров’я: молдавани, білоруси, українці, росіяни, болгари тощо. Доказом цього є щорічний Міжнародний фестиваль мистецтв, який поєднує людей святом творчості, радістю зустрічі весни. За давньою традицією, ще від часів Римської імперії, Мерцішор відзначається в перший день весни. Саме 1 березня відбувається і відкриття фестивалю, який триває у республіці протягом десяти днів.

Державний культурний центр «Палац Республіки» у день відкриття «Мерцішору-2018» наповнився яскравим колоритом весняного свята:  в холі гості заходу могли побачити роботи декоративно-прикладного мистецтва, національний одяг, різноманітні яскраві картини та інші незвичайні вироби. Також кожен охочий мав можливість придбати мерцішор, який є головним атрибутом свята.

Концертну програму відкриття фестивалю підготували найкращі хореографічні, вокальні та музичні колективи республіки. Гості заходу побачили виступи артистів з Рибниці, Дністровська, Бендер, Тирасполя та інших міст Придністров’я. Серед них Придністровський державний хор, Зразковий хореографічний ансамбль «Альянс», Зразковий вокальний ансамбль «Шанс», Придністровський державний ансамбль танцю та народної музики «Віоріка», Народний фольклорний колектив Будинку культури села Ташлик «Ізвораш», тощо. Також свої вокальні номери виконали заслужені артисти ПМР Артем Демченко і Наталя Кірка, солістка Заслуженого муніципального ансамблю народної музики і танцю «Ватра», Відмінний працівник культури Придністров’я Лариса Спринчан.

Вітальний адрес від Президента ПМР Вадима Красносельського оголосив заступник Голови Уряду Станіслав Касап: «Свято «Мерцішор» відзначається також в ряді інших країн і є значущою подією в культурному житті. В нашій багатонаціональній країні пам’ятають своє коріння, пишаються своєю історією і культурою. Тому, вважаю, що Мерцішор – це не просто фестиваль, а прекрасна можливість показати всю палітру традицій Придністровської Молдавської Республіки, можливість обмінятися досвідом, побачити щось нове. За роки проведення фестивалю, він знайшов свого глядача, неповторний стиль і колорит».

Серед почесних гостей на заході була присутня начальник Державної служби по культурі та історичної спадщини Марія Кирмиз. Вона вручила пам’ятні дипломи всім учасникам фестивалю, а також зазначила: «Фестиваль «Мерцішор» у Придністров’ї став уже всенародно улюбленим, очікуваним. Він завжди проходить при аншлагах у залі. Для республіки збереження історико-культурної спадщини є пріоритетом у розвитку сучасного суспільства. Наш фестиваль, безумовно, є місцем, де всі творчі колективи та гості Придністров’я можуть продемонструвати свої досягнення. Головне, що поряд з іменитими професійними артистами гідне місце посідають самобутні народні виконавці і художня творчість».

Світлана   ОДЕСЬКА.