Здорова жінка – здорове майбуття

Репродуктивне здоров’я жінки на сьогодні є дуже актуальною проблемою людства. Вплив зовнішнього середовища, екологічний стан, вірусні та інфекційні захворювання – все це та ще багато інших факторів впливають на вагітність. У такому випадку дуже велика відповідальність покладається на лікарів, основною метою яких є зменшити ризики й покращити репродуктивне здоров’я жінок.

Як допомогти жінці на етапі планування дитини, що впливає на стан її здоров’я під час вагітності, які процедури будуть найефективнішими під час лікування жінок та для запобігання певних захворювань. Такі серйозні теми порушувалися 3 березня в столиці нашої республіки на лекції для лікарів гінекологів та стоматологів. Вона проводилася в рамках проекту «Профілактика порушень репродуктивного потенціалу жінок», який реалізовується в рамках Програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», фінансованої Європейським Союзом та впроваджуваної Програмою розвитку ООН.

Одна з провідних тем зустрічі – запобігання захворювання жінок раком шийки матки (РШМ). Як зазначають фахівці, на сьогодні ця проблема є дуже серйозною, але має своє розв’язання. Обов’язкове періодичне обстеження жінки та проходження певного аналізу, а саме скринінгу РШМ на виявлення вірусу папіломи людини дозволяє запобігти розвиткові раку.

Керівник Центру репродуктивного здоров’я та планування сім’ї Оксана Чебан зазначила: «Патологія шийки матки – це єдиний вид раку, причина якого відома медикам. Цифри щодо захворюваності на рак шийки матки у нас такі ж, як і в сусідніх країнах пострадянського простору. А це вищий рівень цифр східної Європи й Центральної Азії. І пов’язано це, в тому числі, як з санітарною грамотністю жінки, так і зі скринінгом, який повинен мати національний стратегічний і систематичний характер».

Розповідаючи про ефективність проведення аналізу, фахівець повідомила: «Ефективно побудована скринінгова програма може запобігти 8 з 10 випадків раку шийки матки. Унікальна можливість цитологічного скринінгу РШМ дозволяє зберегти здоров’я та життя жінок».

За словами медиків, тільки системний підхід до справи, коли жінка, піклуючись про власне здоров’я, проходитиме обслідування та здаватиме аналізи щороку, зможе зменшити випадки РШМ. Бо тільки на стадії виявлення вірусу папіломи людини можна запобігти розвиткові раку та вилікувати жінку.

Особливий гість заходу доктор медичних наук, голова Полтавського відділення Асоціації лікарів-парадонтологів України Тетяна Петрушанко у своїй лекції повідомила присутнім про вплив здоров’я порожнини рота на вагітність жінки. Фахівцям також була представлена «Стоматологічна абетка вагітних». Як правильно слідкувати за своїми зубами, які профілактичні заходи потрібно вживати для запобігання різноманітних хвороб, які фактори впливають на внутрішньоутробний розвиток і нормальне формування зубощелепного апарату малюка та як правильно харчуватися – на всі ці питання дає відповідь посібник.

«У період вагітності надзвичайно важливим є постійне спілкування зі стоматологом, який порадить вам, як відновити та зберегти стоматологічне здоров’я, запобігти більшості хвороб зубів, тканин пародонту, зубощелепних деформацій у вашого майбутнього малюка. Профілактика стоматологічних захворювань дитини є найефективнішою саме в період вагітності мами, а ще краще – не менше ніж за три місяці до настання вагітності», – розповідається на сторінках абетки.

На радість, світова медицина розвивається, удосконалюються засоби лікування певних хвороб, науковці здійснюють відкриття, які допомагають боротися зі складними діагнозами. Але варто пам’ятати, що здоров’я кожної людини починається з цієї самої людини. Піклування про власне життя, особливо під час вагітності – це те, що, дійсно, допоможе зробити себе та інших людей здоровими та щасливими.

Тетяна   БУКІНА.