Висхідна зірка

Саме так перекладається назва однієї з номінацій, які присуджуються Федерацією легкої атлетики Молдови (ФЛАМ) за підсумками року. У 2022-му цього звання удостоївся кам’янчанин Олександр Мазур.

Вручаючи заслужену нагороду, президент ФЛАМ Анатолій Балан відзначив найяскравіші досягнення юного легкоатлета. Він є рекордсменом Республіки Молдова у штовханні ядра у своїй віковій категорії U-18. На Балканіаді, де змагалися спортсмени до 20 років, Олександр, якому ще не було і сімнадцяти, став срібним призером. До того ж, замість 5-кілограмового ядра, з яким працюють атлети його віку, штовхав на кілограм важчий снаряд. На чемпіонаті Європи серед юніорів, в якому брали участь близько тисячі спортсменів з півсотні країн, О. Мазур вийшов у фінал і посів почесне 4 місце.

Шлях від початківця, що має непогані природні задатки, до кандидата в майстри спорту Сашко пройшов за порівняно короткий строк. У Кам’янську спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву (СДЮШОР) він записався в 14-річному віці. Заняття з наставницею Євгенією Євстратій, дійсно, швидко допомогли розвинути фізичні дані й укріпити м’язи, вони захопили підлітка. Він охоче освоював техніку метання і незабаром почав показувати результати, яких добивалися старші та більш досвідчені юнаки. Не забарилися й перші перемоги на змаганнях республіканського рівня.

З огляду на прогрес, який Сашко демонстрував з кожним новим днем, керівництво СДЮШОР вирішило перевести легкоатлета в групу спортивного вдосконалення – ту саму, в якій готують олімпійський резерв. Цілеспрямованість, з якою О. Мазур щодня тренувався в секторах для метання, примножена майстерністю тренера вищої категорії Василя Лисого, вивела його на новий рівень. Незабаром придністровський спортсмен уже мав звання чемпіона РМ у метанні диска та штовханні ядра й одержав запрошення до юнацької збірної, що представляє сусідню країну на міжнародному рівні. Саме завдяки яскравим досягненням на чемпіонатах Балканських країн і Європи профільна федерація, підбиваючи підсумки 2022 року, визнала Олександра Мазура кращим юним легкоатлетом Молдови.

«На звітних зборах ФЛАМ відзначили й вагомий внесок у популяризацію легкої атлетики та розвиток юних спортсменів тренера вищої категорії Василя Лисого. Ще один його вихованець – Денис Кутковецький – на Олімпійському фестивалі європейської молоді, що зібрав у Словаччині понад 2 500 спортсменів із 50 континентальних держав, завоював бронзову медаль у змаганнях зі штовхання ядра, – відзначив директор Кам’янської СДЮШОР Юрій Греков. – З радістю дізналися члени нашої делегації й про те, що Федерація визнала кращою спортсменкою 2022 року Димитріану Безеде. Річ у тім, що її тренер Вадим Храновський – випускник нашої спортивної школи. Він двічі брав участь в Олімпійських іграх: у 2004 році в Греції та 2008-го – в Китаї. Нині майстер спорту міжнародного класу тренує метальників у Кишиневі та, як бачимо, добивається солідних результатів».

Після новорічних і різдвяних свят у Кам’янській СДЮШОР знову повернулися до повсякденного навчального процесу. Діти й підлітки під керівництвом тренерів, щиро захоплених своєю справою, виходять на бігові доріжки та футбольні поля, на волейбольні та баскетбольні майданчики й у сектори для метання. Хтось робить перші кроки в улюбленому виді спорту, інші вже досягли певних результатів. Чемпіонами ПМР є легкоатлети Андрій Кушнір і Вікторія Нігдорій, у метанні диска та штовханні ядра немає рівних Марії Стефанишиній, Тетяні Кир’як, Олександрі Заєць, Сергію Мензарарю, братам Денису й Акілє Кутковецьким. Вони – надія спортшколи на майбутні досягнення, зокрема міжнародні перемоги.

Прикладом для легкоатлетів, які вже завоювали медалі, та для початківців є Олександр Мазур. Він успішно поєднує регулярні заняття в СДЮШОР з навчанням в 11-му класі Кам’янської середньої школи № 2. У секторах для метання добивається нових, більш високих показників. На 65-му Міжнародному турнірі з легкої атлетики «Мемориал Владимира Долгина» Сашко штовхнув ядро на 18 м 55 см. Так він побив свій попередній рекорд і показав результати вищі за норматив майстра спорту. Юнак наполегливо готується до вступу в спортивний виш, а також до нових яскравих і ще більш масштабних перемог у змаганнях.

Тетяна ГРИЦЮК

На фото з архіву Кам’янської СДЮШОР: директор спортшколи Юрій Греков, легкоатлет Олександр Мазур, президент Федерації легкої атлетики РМ Анатолій Балан і заслужений тренер ПМР Василь Лисий на церемонії вшановування кращих спортсменів 2022 року.