Різдвяний турнір з настільного тенісу

Змагання відбулися на початку січня в столичному клубі інвалідів «Тирас-Ракета». За словами керівника спортивної організації Дмитра Лаврова, турнір став завершальним етапом першості «Тирас Лига ПОРА».

«За регламентом протягом усього сезону за чемпіонство боролися спортсмени з порушенням опорно-рухового апарату, а також здорові тенісисти. Усього 14 гравців. За останні роки помітно зросла майстерність спортсменів-інвалідів. Сучасний настільний теніс є потужною атлетичною і динамічною грою, що вимагає від гравця не тільки відмінного володіння технічними прийомами гри в умовах протистояння, а й, насамперед, високої функціональної підготовленості. Змагання з настільного тенісу ставлять за мету оздоровлення й активний відпочинок; популяризацію настільного тенісу; підвищення спортивної майстерності та змагального досвіду; виявлення найсильніших у цьому виді спорту», – розповів придністровський параспортсмен Дмитро Лавров.

Чемпіона Ліги визначили за підсумками чотирьох турів. Під час ігор кожен спортсмен боровся за рейтингові бали. У підсумку рейтинг очолила представниця «Тирас-Ракета» Світлана Руссу. Друга за кількістю набраних очок – Олександра Стайкуца (СДЮШОР № 3). Третім став Дмитро Лавров.

Голова клубу «Тирас-Ракета» підкреслив, що специфіка ігор і тренувань у настільному тенісі для здорових людей та інвалідів різна. «У нашому клубі перебувають уже 10 людей з обмеженими можливостями. Завдяки участі в змаганнях різного рівня, вони знаходять нових друзів. Хочу відзначити високий рівень гри Світлани Руссу. Вона швидкими темпами вдосконалює свою майстерність. Про це свідчить її переможний результат на турнірі «Тирас Лига ПОРА». Проводяться регулярні заняття з тренером. На кошти президентського гранту придбали нові сучасні тенісні столи та м’ячі. По можливості виїжджаємо на міжнародні змагання», – зазначив Дмитро Володимирович.

Серед здорових тенісистів перемогу здобув Олег Бондаренко. Срібло виборов Василь Ротар, бронзу – Олександра Стайкуца.

Настільний теніс – одна з найбільш привабливих та широко популярних спортивних ігор серед дітей, молоді та дорослого населення, а також є одним з видів розвивально-спортивної діяльності.

Видовищність, високе емоційне напруження спортивної боротьби, позитивний оздоровчий вплив на рухові, психічні та вольові якості людини пояснюють таку високу популярність настільного тенісу. Головний пріоритет цього виду спорту – це масовий інтерес дітей та іншого вікового контингенту до ігрової та швидкоплинної рухової діяльності з різноманітністю активних і швидких рухів для удару по тенісному м’ячу ракеткою, та заворожливому польоту м’яча до суперника, що визначає змагальний успіх.

Цей вид спорту формує найважливіші морально-вольові якості: впевненість у собі, наполегливість, сміливість, винахідливість, а також швидкість реакції, тонкий розрахунок, розвиток окоміру, увагу, стійкість, цілеспрямованість тощо. Вплив настільного тенісу на психічні та рухові можливості людини в будь-якому віці робить цей вид спорту універсальним засобом особистого самовдосконалення.

Рівень розвитку спортсменів-тенісистів зростатиме залежно від ґрунтовності та професійності організації занять настільним тенісом. За словами Д. Лаврова, всім учасникам змагань сподобалася ідея проведення «Тирас Лига ПОРА». Вони з великим інтересом чекають змагань у новому році.

Микола ЮРКЕВИЧ

Фото Тирас-Ракета