Спортивна гордість республіки

Наприкінці грудня Координаційна рада зі спорту ПМР визначила кращих спортсменів і тренерів республіки у 2022 році.

Досвідчені представники придністровського спорту з непоганими результатами виступили на внутрішніх і міжнародних змаганнях. Загалом до списку кращих увійшли 14 наших спортсменів та їхні наставники.

Є серед переможців і новачки. Молодий тренер з боксу МОУ ДО «Тираспольська СДЮШОР боротьби та боксу» Віктор Вакула радий вперше потрапити в перелік кращих: «Тренер Анатолій Григорович Довгопол кілька років тому запропонував мені розпочати тренерську кар’єру. Я вдячний долі, що маю можливість працювати на благо розвитку придністровського спорту. Наш боксер Микола Бурдюжа минулого року став бронзовим призером юніорського U-18 чемпіонату Європи в Болгарії з боксу. Це результат спільної праці тренерського колективу столичної школи боротьби та боксу».

За словами молодого тренера, в нього кожний день розписаний по хвилинах. З понеділка по п’ятницю він зранку та ввечері тренує своїх вихованців. «У мене кожне заняття з ними починається з розминки: пара кіл пробіжки й спортивні вправи, безпосередньо пов’язані з боксом. До того ж у мене є кілька залізних правил, які виконують усі. По-перше, тренер завжди правий, тому що повинні бути дисципліна та порядок. По-друге, не можна забувати, що такі заняття корисні для здоров’я і є своєрідним шляхом до своєї мети», – розповів наставник молодих спортсменів.

Віктор Вакула зазначив, що бокс є важким видом спорту, але допомагає визначитися, що тобі потрібно в житті. Він вважає, що бокс зміцнює характер і здоров’я спортсмена.

Столичний тренер також продовжує кар’єру боксера. Він був переможцем чемпіонату Молдавії з боксу, неодноразовим учасником різних міжнародних змагань. Його спортивна мрія – пройти кваліфікаційний відбір на літні Олімпійські ігри, які відбудуться наступного року у Франції.

Тренер з настільного тенісу Олександра Стайкуца теж уперше увійшла до когорти кращих. З минулого року вона залучилася до тренерської команди відомого придністровського паратенісиста Дмитра Лаврова, який 2022 року став переможцем чемпіонату Росії з настільного тенісу для спортсменів з порушенням опорно-рухового апарату та Міжнародних Ігор паралімпійців у Росії. «Приємно, що Олександра – вихованка Дубоссарської школи настільного тенісу – працює у спортивному клубі інвалідів «Тирас-Ракета». Це сприяє зростанню спортивної майстерності наших параспортсменів. Вона закінчила факультет фізичної культури та спорту Придністровського державного університету за фахом «тренер», а також має спеціальність спортивного реабілітолога», – розповів параспортсмен.

Олександра Стайкуца вдячна долі, що має можливість допомагати придністровцям з обмеженими можливостями. «На тренуваннях досить багато часу ми приділяємо вдосконаленню техніки ударів ракеткою. Настільний теніс є важливою частиною мого життя. Я намагаюся передати власні знання членам клубу «Тирас-Ракета». Щоб бути успішним тренером, людина повинна мати елементарне розуміння гри. У роботі наставника ключову роль відіграють знання психології. Наприклад, необхідно розуміти, що спортсмени підготовлені до матчу, але переможе той, хто більше впевнений у переможному результаті. Через погану психологічну підготовку спортсмен десь нервує, дає слабину і програє зустріч. Спортивний тренер – професія багатогранна, вона передбачає не тільки блискучі успіхи в спорті, але й володіння рисами педагога і психолога», – сказала фахівець.

Тренування з настільного тенісу з параспортсменами Олександра проводить в ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів», а в МОУ ДО «СДЮШОР № 3» – з юними тенісистами. Дівчина вважає, що тренер повинен розуміти кожного з вихованців, оскільки всі діти різні. «З кимось можна бути суворішим і навіть тон підвищити. Когось, навпаки, треба більше хвалити й надавати йому впевненості. Багато залежить від їхнього бажання, характеру спортсмена. Для мене головне – дисципліна. Без неї не рухається жоден вид спорту. Роль батьків теж дуже важлива, потрібна їхня допомога, щоб хлопці та дівчатка були постійними у своїх рішеннях і не металися з одного виду спорту в інший. Бувають і труднощі, хоча якщо любити свою роботу, то вони будуть непомітними. До кожного з вихованців потрібен індивідуальний підхід», – резюмувала молодий тренер.

Незабаром придністровських спортсменів та їхніх наставників чекає наступний спортивний сезон, сповнений нових перемог та встановлення рекордів.

Володимир ДАНИЛОВ

Фото автора