«Муромська доріжка» на берегах Дністра

У перший день нового року в Тирасполі відбувся традиційний забіг під такою назвою. Його організували федерація військового багатоборства «Варяг», Тираспольсько-Дубоссарська єпархія та громадський рух «Сорок сороков».


За словами голови федерації військового багатоборства «Варяг» Олександра Березовського, подія стала традиційною в житті республіки. «Це вже шостий захід, який об’єднав прихильників здорового способу життя. Місцем збору учасників є храм новомучеників і сповідників Церкви Руської (біля порохового льоху Тираспольської фортеці на вул. Федька). У храмі зберігається ікона Іллі Муромця, покровителя козацтва. За традицією перед забігом у церкві відбувся молебень. Потім з благословення священика – розминка і старт.

Фінішують любителі бігу біля Свято-Нікольського храму, розташованого коло поромної переправи. Загалом, цього разу до новорічного заходу залучилися понад 30 тираспольчан різного віку. Головна мета забігу – не встановлювати спортивні рекорди, а зарядитися на 2023 рік позитивом та енергією», – розповів Олександр.

Організатор спортивно-масових заходів під брендом «Hi-Trail» на території ПМР Ігор Боагій є постійним учасником «Муромської доріжки». Він розповів, що вперше взяв участь в акції у 2018 році. «Тоді біг самостійно, без дітей. Забіг сподобався, тому пізніше залучив і дітей – сина Трохима та дочок Вікторію і Марію. Так і виникла ця традиція: тематика забігу, дата, місце старту та фінішу, молебень – усе подобається шанованому святому воїну-ченцю, преподобному Іллі Муромцю. Це слушна нагода зустрітися з друзями, розпочати новий рік зі спортивного заходу», – поділився захопленням придністровець.

Він зазначив, що людина, яка віддає перевагу бігу, зміцнює серцево-судинну систему, знижує артеріальний тиск, збільшує працездатність, активність, підвищує собі настрій, життєрадісність.
Прихильник здорового способу життя підкреслив, що заняття бігом допомагають підтримувати життєві мотивації, бігом можна зміцнювати та розвивати своє здоров’я, однак тільки за умови дотримання кількох вимог: бути уважними та дуже акуратними з перевантаженнями. Бігати необхідно регулярно, важливо визначити комфортну кількість тренувань у певний період часу. Перед тренуванням обов’язково проводити розминку, знати свій стан здоров’я, контролювати його.

Ігор Боагій наголосив, що біг допомагає людині знайти нових друзів.

«Бігун – це людина, в якої завжди посмішка на обличчі, вона добре виглядає, бадьора і товариська, активна, позитивна, енергійна, завжди знайде цікаву тему для спілкування, дасть правильну пораду. Бігун завжди буде прикладом для інших, тому що він заряджає людей енергією і мотивує їх на заняття спортом або активне проведення часу. Для цього необхідні, як мінімум, кросівки та вулиця, бігай вранці або ввечері, бігай у свій вихідний або після роботи, у вільні хвилини відпочинку або під час обідньої перерви, будь-де і в будь-яку погоду. Бігати можна і в 60 років, продовжити заняття після перерви, тобто займатися бігом ніколи не пізно».

Директор турцентру «ПІК» Максим Чумак теж є одним з організаторів різних спортивних заходів на території Придністров’я. Він з великим задоволенням став учасником «Муромської доріжки».

«Від участі в таких заходах завжди залишаються позитивні емоції та заряд бадьорості на довгий час, – вважає Максим. – Це мотивація на довге, щасливе та енергійне життя, зокрема спілкування з освіченими, цікавими людьми. Так, це нові знайомства, супер настрій, випробування самого себе і, звичайно ж, – найкращий відпочинок»


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.