Співробітники МВС з каліграфічним почерком

Єдиним посвідченням особи громадянина є паспорт. Люди, завдяки яким у кожного з нас є ця заповітна червона книжечка – працівники паспортного столу. Вони нещодавно відзначили 90-річчя з дня утворення паспортно-візової системи та 29 років служби ПМР.


Разом з виникненням цього важливого документа була створена в 1932 році єдина паспортна система СРСР. Першою необхідною умовою для одержання заповітної книжечки стала наявність прописки. Цікавий факт, що в перших паспортах не розміщували фотографій, вони з’явилися дещо пізніше, а обкладинки були сірого кольору.

Після розпаду СРСР у відокремлених незалежних державах відбулися реформи цієї системи, зокрема розроблені власні посвідчення особи для внутрішнього користування і виїзду за кордон. Час змін не оминув і наше Придністров’я.

Відділ паспортно-візової роботи утворений 16 грудня 1993 року. Першим начальником була Віра Волженкова. Вона зробила суттєвий внесок у його розвиток. Саме під її керівництвом ухвалили низку нормативно-правових актів, що регулюють набуття придністровського громадянства. Віра Дмитрівна брала активну участь в укомплектуванні паспортних підрозділів у період становлення органів внутрішніх справ.

На сьогодні можна сказати, що служба тільки зміцнила свої позиції. Паспортні підрозділи діють в усіх містах і районах республіки. Скрізь створено комфортні умови для прийому громадян. Сучасна система обліку дає можливість збільшувати кількість здійснюваних процедур, а також скорочувати час очікування.

З нагоди професійного свята в актовій залі МВС відбувся урочистий захід.
Фахівці Управління з питань міграції розробили нагрудний знак, яким нагородили чинних співробітників служби й тих, хто стояв біля джерел її формування.

За свою маму Віру Волженкову нагороду з рук керівника Міністерства внутрішніх справ ПМР Віталія Нягу отримала донька Ірина. Не приховуючи сліз, вона зворушено зазначила:

«Шкода, що мама не встигла отримати її особисто. Для неї це багато значило. Я дуже вдячна, що її не забувають, пам’ятають, шанують, і дуже пишаюся своєю мамою».

У залі були присутні юні придністровці, яким пощастило одержати свій перший документ у таких урочистих умовах. Це вихованці Республіканського кадетського корпусу і Суворовського училища, яким напередодні виповнилося 16 років.

З вітальним словом до присутніх звернувся керівник Міністерства внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу:

«Ви працюєте для людей: по допомогу до вас звертаються наші співвітчизники та іноземні громадяни. У вашій компетенції розв’язувати найважливіші та складні завдання. Історію служби кожен з вас пише своєю щоденною копіткою працею. Наш паспорт вигідно відрізняється від інших, тому що несе в собі душу. Задумайтеся: можливо, тих людей, які його заповнили від руки, вже немає, а паспорт залишається з нами на все життя. Це дуже важливо».

Голова Центральної виборчої комісії ПМР Олена Городецька подякувала працівникам паспортно-візової служби за професіоналізм, високе почуття відповідальності та сумлінну працю, особливо під час перевірки відомостей про виборців у підписних листах.

На заході також підбили підсумки конкурсів для дітей працівників управління в категоріях: «Моя мама –паспортист, мій тато –міліціонер», «Паспорт –мій головний документ», «Новорічні фантазії», «Моя Вітчизна, мій рідний край»


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото: mvdpmr.org