Підсумки діяльності Уряду за 2022 рік

Заключне засідання вищого органу виконавчої влади відбулося напередодні нового року під головуванням Олександра Розенберга. Традиційно в ньому взяли участь керівники та представники міністерств і відомств, які опрацювали широке коло нагальних питань.


Понад 30 пунктів порядку денного стосувалися бюджетної та податкової політики, митного регулювання, соціального спрямування, галузі освіти. Обговорили також реалізацію низки доручень, зокрема оголошених на зустрічах із Главою держави.

Підтримати своїх сільгоспвиробників. Окрему увагу учасники онлайн-засідання приділили організації та проведенню тендерів щодо закупівлі продуктів харчування для управлінь народної освіти та охорони здоров’я міст і районів республіки. Олександр Розенберг наголосив, що закуповувати товари необхідно чітко дотримуючись вимог закону «Про держ-
закупівлі». Він акцентував увагу розпорядників бюджетних ресурсів на перегляд підходів щодо вибору потенційних постачальників сільгосппродукції.

Трапляється, що ціни на внутрішньому ринку «перебивають» сільгоспвиробники з сусідніх країн, продукція яких залишається незатребуваною, тому вони «вкидають» її за мінімальними цінами на придністровський ринок. Нині наша держава надає величезну підтримку вітчизняному сільському господарству: передбачено пільгове кредитування, субсидування, дотації, а під час проведення тендерів наші виробники часом залишаються без роботи.

«Придністровські сільгоспвиробники вкладають кошти в придбання та будівництво холодильників, у реновацію меліорації, намагаються розвиватися, збільшують урожайність та обсяги виробництва і в результаті залишаються з цією продукцією, не маючи можливості експортувати її через об’єктивні причини зовнішнього характеру», – зазначив керівник Уряду.
Олександр Розенберг наголосив на необхідності підтримати місцевих виробників у рамках бюджетних закупівель.

Нове в роботі Державного митного комітету. Учасники засідання порушили чималу низку питань щодо функціонування митних органів. Через закриття придністровсько-української ділянки кордону передбачається значне зростання навантаження на митні пункти пропуску на кордоні з Молдовою. Це станеться ще й тому, що з 1 січня 2023 року в ПМР набрало чинності нове податкове законодавство. Необхідно забезпечити гідні умови для підприємців, які здійснюватимуть митне оформлення вантажів, і для працівників відомства. Голова Уряду запропонував керівництву ДМК раціонально перерозподілити кадри для забезпечення стабільного функціонування митних пунктів пропуску.

Також йшлося про взаємодію Державного митного комітету і податкових органів. Уже сформовано єдину базу даних, де буде сконцентровано інформацію про всіх індивідуальних підприємців (ІП), що працюють за «спрощенкою». Це допоможе ІП уникнути непотрібної паперової тяганини з наданням патенту, довідок про його оплату та інших документів. Усю інформацію матиме митний інспектор у відкритому доступі, а Державна податкова служба в онлайн-режимі отримуватиме інформацію про суми, на які підприємець завіз товар. Нагадаємо, що ліміт становить 50 тис. доларів на рік.

Школа і діти. На засіданні Уряду говорили й про актуальні теми в системі освіти. Насамперед про навантаження на школярів та вимоги санітарних норм щодо виконання домашнього завдання. За дорученням Олександра Розенберга, Міністерство просвіти переглянуло обсяги домашнього завдання в загальноосвітніх закладах. Методичні рекомендації для ознайомлення були направлені в усі школи республіки. Наприкінці січня на засіданні Ради освіти відбудуться їх обговорення.

Міністр профільного відомства Світлана Іванишина представила результати анкетування вчителів, учнів та їхніх батьків, у якому взяли участь близько 30 тисяч осіб. Воно підтвердило факт перевищення санітарних норм. Особливо це стосується 4-х, 5-х і 8-х класів. Керівник міністерства також наголосила, що обсяг домашнього завдання залежить від пройденої на уроці теми. На підставі загальноприйнятих норм викладач має задавати 30 % виконаної роботи в класі. Якщо тема складна, то роботи додому завдають більше.

Голова Уряду запропонував профільному міністерству ставитися до вирішення питання більш виважено. Важливо звертати увагу на потребу дитини у відпочинку, але при цьому й зацікавлювати в здобутті знань.

Не оминули увагою й оснащення закладів освіти автоматичною пожежною сигналізацією. Коштом Фонду капітальних вкладень системами оповіщення обладнали 24 об’єкти, решту робіт відкладено через складну фінансово-економічну ситуацію. Ці школи запропоновано включити до програми 2023 року


Аліса КОХАНОВА.