Частування на Водохреща

Щороку 19 січня православні парафіяни відзначають останнє велике свято різдвяного циклу – Хрещення Господнє, Водохреще або Богоявлення.


Колись перед вечерею в українській сім’ї обов’язково молилися і тільки потім починали їсти. Якщо після святкування на столі залишалася страва, її віддавали домашнім тваринам. Наші предки вважали, що тоді вони будуть здоровими весь наступний рік. У порожню миску від куті обов’язково клали ложки всіх членів сім’ї й зверху прикривали шматком хліба. Цей ритуал – на багатий майбутній урожай.

До святкової трапези можна було приступати тільки після прийняття натщесерце святої води. Вважають, що вона має велику цілющу силу і може захистити людину від невдач, напастей та захворювань.

Розкажемо, що приготувати на святковий стіл. Нагадаємо, що є різниця між столом на 18 та 19 січня: у святковий вечір (18-го) подають пісні страви, а наступного дня можна їсти все. Господині подавали на стіл частування з м’ясом, салом, вершковим маслом, яйцями та іншими скоромними інгредієнтами. Поділимося й ми ідеями, що приготувати на Водохреще 19 січня.

М’ясні крученики з чорносливом у духовці

Iнгредієнти: свиняча вирізка (400 г), чорнослив (80 г), сметана (2 ст. л.), майонез (1 ст. л.), вода (50 мл), сіль, перець та мускатний горіх за смаком.

Приготування: м’ясо заздалегідь відбийте. Покладіть шматочки на кухонну дошку й викладайте на них біля одного краю по 1-2 шт. чорносливу, посипте спеціями, загорніть в рулетики й викладіть у форму для запікання.

Для приготування заливки з’єднайте в мисці воду, сметану та майонез, додайте сіль, перець і перемішайте.

Залийте крученики й ставте в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.

Узвар

В обрядові свята всі страви бажано запивати узваром – компотом із сухофруктів. Для приготування смачного напою без додавання цукру вам знадобляться сушені яблука (200 г), сушені груші (200 г), родзинки (50 г), чорнослив (100 г).

Приготування: промийте сухофрукти, залийте водою на півгодини. Після цього поміняйте воду, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь до мінімуму. Заварюйте узвар упродовж 30–40 хвилин, після чого зніміть посуд з плити, накрийте його кришкою та рушником і настоюйте напій п’ять-шість годин, щоб він став ароматним і насиченим


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото: www.pexels.com/ru-ru/photo/65878/