Свято краси та грації в Тирасполі

У столичному Будинку народних традицій та ремесел відбувся театралізований захід «Під шепіт Різдва». Тираспольчани мали нагоду ще раз поринути в атмосферу святкових зачарувань.


Творчі колективи представили городянам та гостям міста цікаву програму. За словами головного спеціаліста з народної творчості культурної установи Ірини Петрової, артисти підготували яскраві й захопливі номери. «Свято Різдва в народі завжди зустрічали весело: співали колядки, ходили в гості та роздавали частування. Без колядок взагалі його важко уявити. Треба розуміти, що це не просто веселі та смішні пісеньки. Вони мають повчальний зміст, у них лунають гарні слова віншувань на адресу кожній родині та кожній господі. Колядки та щедрівки завжди різні, виконавці починають від побажань здоров’я та добробуту і закінчують обіцянками врожайного року та багатого приплоду худоби», – розповіла Ірина.

Історичні традиції багатонаціонального народу Придністров’я становлять основу театралізованого дійства. Наприклад, хлопчики та дівчатка виконали танок у супроводі пісні «Придністровська сім’я» (автор О. Токарєв, с. Попенки), яка є свідченням шанування сімейних уз і стосунків жителями республіки.

Вокальний квартет «Фортуна» подарував присутнім чудову українську пісню «Вишиваночка». У репертуарі колективу зібрані різноманітні пісні та музичні композиції: військово-патріотичні, естрадні, народні, сучасні та ретро. Його учасниці виступають не лише як вокалістки, вони й ведучі, актори й організатори культурно-масових заходів.

Керівник колективу «Яэль+» Світлана Волощук упродовж багатьох років залучає тираспольчанок віком від 5 до 65 років до занять східними танцями. «Вони не просто естетично привабливі, а допомагають прекрасній половині людства повернути впевненість у собі, підтримувати здоров’я та красу душі й тіла. Регулярні заняття танцями роблять м’язи пружними, суглоби – здоровими, ходу – жіночною, легкою та м’якою. Крім того, це чудовий спосіб набути гармонії зі своїм внутрішнім «Я». Пояснюється все досить просто: рухи танцівниць граціозні та плавні, вони розслаблюють, немов висловлюють думки та почуття виконавців мовою жестів. Наш дружній колектив підготував тематичні творчі номери. Ми завжди з радістю чекаємо зустрічей з нашими глядачами», – розповіла Світлана Петрівна.

Народний вокально-інструментальний ансамбль «Yug-Ava» є постійним учасником республіканських святкових заходів. Керівник колективу Костянтин Хмелевський розповів, що артисти виконують українські, молдавські народні пісні (a capella та з музичним супроводом), а також естрадні пісні популярних виконавців у сучасному аранжуванні. За роки активної діяльності перелік композицій у репертуарі творчого колективу перевищує півсотні музичних композицій. Цього дня артисти подарували шанувальникам два яскравих музичних номери – циганську пісню та молдавську народну «Ионел, Ионелуле».

Зразковий самодіяльний колектив, ансамбль народного танцю «Виктория», теж порадував глядачів номерами, які вразили їх своєю неповторністю й креативністю.

Глядачі в залі були сповнені позитивних емоцій, ділилися радісним настроєм та приємними враженнями. Тираспольчанин Вадим завжди радий бути гостем у Будинку народних традицій та ремесел. Його донька Софія теж взяла участь у концерті. «Я вдячний керівникам творчих колективів цієї установи за те, що вони навчили наших дітей шанувати звичаї свого народу, поважати культуру інших народів. Заняття в колективах навчили дітей згуртованості. Можливо, тому й концерт відбувся на високому рівні. Не приховуючи скажу, що на мене буквально нахлинули буря емоцій та вражень від побаченого й почутого. Блискавичне перевдягання артистів, повне перевтілення їх у нові образи, де кожен рух відточений, свідчить про високий рівень підготовки виконавців. Сльози виступали на очах глядачів від таких зворушливих виступів. Хочу побажати, щоб діти щороку показували зі сцени свої творчі успіхи».

Вдячність за чудову підготовку театралізованого концерту організаторам та учасникам висловив Сергій, який разом з усіма радів успіхам своєї дитини. «Дякую за такий чудовий концерт. Це неймовірне щастя, можливість дістати заряд радості, позитиву, тепла і краси. Успіхи наших дітей, їхні досягнення і перемоги – це заслуга творчого колективу педагогів. Найбільше щастя для батьків – це бачити розвиток своїх дітей, а саме вони дарують нам цю можливість, навчають їх, вкладають всю душу. Чекаємо з нетерпінням запрошення на чергове чарівне свято».

Культурний заклад не забариться з ним, тому що попереду глядачів чекають нові події, які він готує для тираспольчан та гостей міста


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: www.instagram.com/p/CnhLyZztDn6/?igshid=MDM4ZDc5MmU%3D