Сухих рукавів вам, наші рятувальники

День рятувальників та чергову річницю утворення Головного управління з надзвичайних ситуацій відзначили великою передноворічною церемонією нагородження та вшанування героїв.


До участі в урочистій події залучилися: заступник Голови Уряду Станіслав Касап, радник Президента Віталій Разгонов, міністри силових відомств – Віталій Нягу та Олег Обручков.

Традиційно нинішні співробітники та ветерани ГУзНС разом з керівництвом МВС поклали квіти до пам’ятника загиблим під час виконання свого службового обов’язку.

Досвідчені працівники згадують, як 14 років тому, першого січня, було створене єдине Головне управління з надзвичайних ситуацій. Новий підрозділ у складі МВС ПМР об’єднав Управління цивільного захисту, пожежної охорони, аварійно-рятувальної служби, а також Державну інспекцію річкового транспорту.

Міністр внутрішніх справ Віталій Нягу звернувся до рятувальників з промовою:

«Ви робите те, чого не можуть зробити звичайні люди. Кожного дня ви ризикуєте своїм життям, і це дорогого коштує. Я дякую вам за нелегку й небезпечну працю. На сьогодні всі підрозділи динамічно розвиваються, й це має своє пояснення, оскільки було правильно поставлене завдання, цілі, до яких прагнули всі. Нинішнього року ми зробили серйозний прорив у питаннях цифровізації та оновлення засобів зв’язку».

За довгі роки своєї діяльності співробітники ГУзНС здійснили тисячі виїздів і врятували сотні життів. Професійне свято стало прекрасною нагодою для заохочення тих, хто відзначився по службі у 2022 році. Кращим пожежникам та рятувальникам вручили державні та позавідомчі нагороди. Медалями «За відвагу на пожежі» відзначили Геннадія Верховецького та Ігоря Капшука. Мабуть, ця історія порятунку ще у всіх на вустах, адже події відбувалися всього кілька місяців тому і набули великого розголосу.

У листопаді 2022 року на пульт зв’язку пожежної частини надійшло повідомлення про задимлення приватного будинку. На місці події пожежники виявили осередок загоряння, а всередині – літню жінку і маленьку дитину. Негайно прийняли рішення: рятувати спочатку хлопчика, а потім повернутися за жінкою. З’ясувалося, що причиною пожежі стала дитяча витівка: ігри з сірниками.

Помічник начальника варти Ігор Капшук працює пожежником 11 років. Після нагородження за порятунок життя з гордістю повідомив, що його батько – колишній пожежник і теж володар такої медалі, пишається ним.

«Заходити у вогонь – наша рутинна робота. Ми досить часто стикаємося з цим, звикли стримано й чітко виконувати свої обов’язки, долати страх і свої емоції. Ви можете цілком покладатися на нашу надійність», – запевнив Ігор Сергійович.

Листи подяки міністра внутрішніх справ вручили майбутнім співробітникам ГУзНС. Після офіційної частини ми поспілкувалися з деякими з них, щоб дізнатися, чому вони вирішили присвятити своє життя порятунку людей.

Максим Новак навчається на третьому курсі у Слободзейському політехнічному технікумі за спеціальністю «Захист у надзвичайних ситуаціях». Він уже засвоїв теорію тактики рятувальних робіт, теорію горіння та вибухів, розпізнає потенційно небезпечні об’єкти, практикує організацію захисту населення. По закінченні навчання він хоче працювати техніком-рятувальником або пожежником. Остаточний вибір юнак зробить через два роки.

«Ці професії нині досить популярні серед молоді. Мені подобається допомагати людям», – сказав Максим.

Маргарита Примак також є студенткою цього навчального закладу. Вона одна з небагатьох представниць прекрасної статі, що обрали цю професію. «Мені завжди подобалося комусь допомагати, когось рятувати. В дитинстві це були тварини. У дорослому віці вирішила вивчи-
тися на рятувальника, і батьки підтримали мій вибір», – зазначила Маргарита.

Урочистість з нагоди річниці Головного управління з надзвичайних ситуацій та професійного свята рятувальників завершилася святковим концертом оркестру ТЮІ МВС


Марина СОВА.

Фото автора.