Його кредо – допомагати людям

Найкращим працівником середнього медичного персоналу в Придністров’ї став старший медбрат приймального відділення Республіканської клінічної лікарні Олександр Тельса.
У відкритому інтернет-голосуванні, оголошеному Міністерством охорони здоров’я ПМР, у цій номінації люди віддали свої голоси саме за нього.


Олександр хотів стати медиком буквально з першого класу. У нього ніколи не було й думок про іншу професію. Та й Тирасполь був єдиним містом, де юнак хотів здобути медичну освіту. Він з 2013 по 2017 роки навчався в Тираспольському медичному коледжі ім. Л. Тарасевича. Першим місцем його трудової діяльності стала ДУ «Республіканський госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни». Там він працював медбратом у реанімаційному відділенні. Під час пандемії Олександр разом з усіма медиками республіки рятував життя придністровців, захищав від коронавірусної інфекції. З жовтня 2021 року він трудиться в Республіканській клінічній лікарні.
Молодий медпрацівник охоче розповів про свої трудові будні:

«Приймальне відділення відрізняється від хірургічного, терапевтичного чи кардіологічного. До нас щодня поступають понад 100 пацієнтів з абсолютно різними захворюваннями. Їх приймають, складають анамнез і направляють у профільне відділення. Мені приємно з ними спілкуватися, до того ж я розумію, що добре слово теж лікує. Пам’ятаю про медичну етику і з задоволенням застосовую на практиці. Вважаю, що такий метод теж дає позитивні результати під час лікування. Це ж зовсім не важко –розпитати хворого, поговорити з ним, підбадьорити. Психологічна підтримка важлива, адже пацієнти й так приходять до нас і з болем, зі своїми страхами та переживаннями. Їх треба налаштувати на гарні, позитивні думки. Я намагаюся і родичам сказати кілька добрих слів. Розуміння того, що завдяки твоїм діям людина знову здорова, надає мені нових сил у повсякденній діяльності».

Олександр розповів, що професія медбрата його захоплює постійним контактом з пацієнтами. Йому подобається виконувати вказівки та доручення лікаря, тобто безпосередньо лікувати хворих людей, робити їм різні медичні маніпуляції. Він зазначив, що до кожного з них потрібен свій підхід, щоб процес лікування був максимально результативним. На його думку, завжди треба залишатися людиною, в будь-якій ситуації: співчувати, підтримувати й відчувати біль іншої людини.

О. Тельса вдячний досвідченим медсестрам, які допомагають і підтримують морально молодих співробітників медичного закладу: «У професії ми віддаємо свої знання і сили, всього себе без залишку. Можливо, я не правий у тому, що додому нести негативні емоції не треба. Якщо жити тільки лікарнею, не буде особистого життя. Потрібно вміти відволікатися, відпочивати, вести здоровий спосіб життя, щоб мати сили допомагати людям – і рідним, і чужим. До того ж, є ризик «професійного вигоряння. Про це треба знати й робити все, щоб його не сталося».

Власне майбутнє медбрат РКЛ пов’язує лише з Придністров’ям: «Я люблю свою батьківщину, люблю свою роботу, мене тут щодня чекають. Я впевнений, що потрібен людям, а вони проголосували за мене в конкурсі, оголошеному Міністерством охорони здоров’я. Мені дуже приємно, я вдячний їм за це. Від цього відчуття немов крила виростають і є впевненість у тому, що вибір мій правильний»


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.