Конкурс завершився, історичний літопис продовжується

У конференц-залі ДУ «Приднестровская газета» відбулося вшанування переможців та лауреатів конкурсу «За Республіку!».


Спілка журналістів Придністров’я присвятила його 30-й річниці початку збройної агресії Молдови проти мирного народу Придністров’я в 1992 році. Заради збереження пам’яті про героїв, які захищали молоду республіку, до написання творчих робіт долучилися ветерани журналістики, співробітники ЗМІ, учні шкіл, технікумів і самі учасники бойових дій. На розгляд комісії було надіслано 23 роботи, їх публікували на сторінках газети «Приднестровье». На телеканалі «Первый Приднестровский» демонстрували тематичні фільми, а на Радіо-1 їх транслювали в рамках передачі «Вечерний дозор».

Про важливість події, організованої Спілкою журналістів, її актуальність для нашого сьогодення свідчила й участь у заході представників влади. У церемонії нагородження взяли участь: заступник Голови Уряду Станіслав Касап, голова Комітету ВР з питань освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, заступник міністра цифрового розвитку Максим Кравець.

Станіслав Касап звернув особливу увагу на те, що сьогодні, як ніколи, важливо берегти пам’ять про події 92-го і застерігати від небезпечного переписування історії: «Необхідно пам’ятати та шанувати тих, хто в роки трагедії не побоявся і став на захист свого рідного краю. Доки пам’ять про цих людей жива, житиме і Придністровська Молдавська Республіка, дух її громадян, прагнення до незалежності та гідного життя на своїй землі».

І. Буга висловив сподівання, що такі конкурси й надалі допомагатимуть розкривати свої творчі задатки молодим талановитим журналістам, що буде ще більше ініціатив для патріотичного виховання молоді.
Кращим про події 92-го журі визнало нарис Валентини Малікової «Хто з мечем до нас прийде» (про захисника Придністров’я Віктора Бєлова). Друге місце розділили Никандр Єлагін («У часу на очах. Незамінний» – про організатора парканського ополчення Михайла Кириченка) та Олег Настасенко («Воскресший» – про захисника Придністров’я Іллю Болгарова). Третього місця удостоїлася Інна Деркс, співробітник Бендерської міської бібліотеки («Називали мене сестричкою» – про досвід волонтерської роботи в РКЛ у період збройних дій).

Найкращим документальним фільмом про війну визнано роботу Олександра Корецького (сценарій) та Лідії Салкуцан (режисер) «Кривавий «півон». Справа терориста Ілашку».
Друге місце дісталося Микиті Кондратову – автору фільму «Війна в Придністров’ї: Це може повторитися?». Відомий придністровський журналіст акцентував увагу глядача на важливості збереження миру на берегах Дністра. «Під час зйомок мене особисто вразили зустрічі з удовами, матерями придністровців, які захищали Дубоссари.

Перший Президент Ігор Смирнов, депутат Верховної Ради кількох попередніх скликань Володимир Риляков є засновниками республіки та очевидцями тих трагічних подій. Їхня особиста думка важлива зокрема і для патріотичного виховання молодого покоління придністровців», – сказав один із переможців конкурсу.

У радіоефірі «Вечернего дозора» кращою визнана передача «Очима очевидця. Політолог Андрій Сафонов про літо 1992 року». Автор – журналіст Роман Трощинський.

Лауреат конкурсу військовий старшина Чорноморського козацького війська Сергій Федченко відзначив важливість проведення таких заходів: «На конкурс я представив свою роботу про героїчну оборону бендерського міськвиконкому, яка увійшла в історію як «Бендерське сидіння». Це зразок стійкості та мужності козаків-чорноморців і всього народу Придністров’я. На мою думку, важливо, що кожний учасник конкурсу зміг показати власне бачення трагічних подій 1992 року».

Усі переможці та лауреати відзначені символом конкурсу – сувеніром «Срібне перо». Його виготовили за спецзамовленням Спілки журналістів фахівці-умільці ЗАТ «Електромаш».
Спеціальними дипломами Спілки журналістів та почесними грамотами міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ПМР нагороджені автори-упорядники збірки «Эхо девяносто второго…» Муза Гончарова та Ольга Петрова.

«Конкурс завершився, а ми продовжимо писати й публікувати матеріали про історичні факти й спогади про трагічні часи в житті нашої республіки, про людей, які її захищали. Ми будемо бачити їх по телевізору, чути про них по радіо, читати в газетах», – зазначив голова Спілки журналістів Придністров’я Олександр Карасьов


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: government.gospmr.org