Віртуальний екскурс в історію

Державна архівна служба ПМР представила віртуальну історико-документальну виставку до 100-річчя створення Союзу Радянських Соціалістичних Республік – «Наша Батьківщина – СРСР».


Організатори виставки поставили за мету нагадати відвідувачам про соціальні перетворення молдавського села: сільського устрою та господарства. Слайди віртуального проекту розповідають про радянських людей, їхні грандіозні звершення в соціалістичному будівництві Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки. Вони охоплюють часи від встановлення радянської влади в краї до 80-х років минулого століття.

Матеріали також присвячені 85-річчю від дня прийняття (6 січня 1938 року) Конституції Молдавської АРСР VII Надзвичайним з’їздом Верховної Ради УРСР та 30-річчю Республіканського громадського руху «Союз молдаван Придністров’я» (27 січня 1993 року).

Віртуальний показ розпочинається з нагадування тексту гімну Радянського Союзу і документів про встановлення радянської влади в Молдавії. Архівні документи демонструють досягнення та поступальний розвиток економіки республіки, яка будувалася в досить непростих умовах.

Відвідувачі сайту мають можливість ознайомитися з фотографіями колекції Центрального державного архіву МРСР, переданих до Тирасполя в 1977 році, до 60-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Пізнавальним для великої аудиторії зацікавлених людей є матеріал, який стосується розвитку освіти. У 1930 році владним органам МАРСР довелося розв’язувати проблему підготовки педагогічних кадрів. Пов’язано це з запровадженням обов’язкової шкільної початкової освіти обсягом чотирьох класів з подальшим переходом дітей на семирічний всеобуч (загальне навчання). У Тирасполі ухвалили рішення про відкриття Інституту народної освіти (ІНО) з трирічним терміном навчання. Так почалося становлення вищої освіти в Придністров’ї.

Офіційною датою заснування першого вишу ПМР вважається 1 жовтня 1930 року. Саме цього дня директор Молдавського ІНО Абрам Біхман підписав наказ за № 1, який визначив структуру закладу. Свою діяльність розпочали 5 кафедр: біології, фізики, математики, молдавської мови та літератури, дидактики. Викладання в інституті здійснювалося трьома мовами: молдавською, російською та українською. У грудні 1930 року в навчальному закладі відкрили й заочне відділення.

Згодом було організовано ще чотири факультети: агробіологічний, механіко-математичний, лінгвістичний та соціально-економічний. Термін навчання у виші становив 3 роки.

Для більш глибокого вивчення історії рідного краю неабиякий інтерес становлять статті з газет «Днестровская правда» за 1948 – 1972 рр. Вони розкривають процес підготовки до відзначення ювілейних дат, пов’язаних зі створенням СРСР, а також досягнення Радянської держави в різних галузях народного господарства. Цікавим є святковий номер від 30 грудня 1972 року. Він присвячений 50-річчю утворення Радянського Союзу. В ньому зокрема є інформація про життєві здобутки тираспольчан – ровесників СРСР.

Матеріали виставки свідчать, що Тирасполь за радянських часів розвивався швидкими темпами. Формувалися нові галузі промисловості – машинобудівна та легка. З’явилися такі великі підприємства, як «Элетромаш» (1959 р.), «Молдавизолит» (1960 р.), «Тиротекс» (1973 р). Позитивна динаміка спостерігалася до кінця 1980-х.

Уся республіка в 70-х – першій половині 80-х років виступала одним з найбільших у СРСР постачальників вина та виноматеріалів, плодоовочевих консервів та цукру, тютюну, рослинної та ефірної олії й інших харчових продуктів.

У 1985 році в Молдавській РСР було вироблено понад дві тисячі одиниць різних видів технологічного обладнання для ливарного виробництва на суму 51,6 млн рублів, 3 376 великих електромашин, 10,9 тис. тракторів, 107,4 тис. відцентрових насосів, 290,7 тис. пральних машин тощо. У республіці на початку 80-х років виробляли 20 % ливарного обладнання, що випускалося в СРСР, 10,9 % свердловинних занурювальних насосів.

За роки радянської влади був створений потужний енергетичний комплекс, який став однією з провідних галузей економіки республіки. У 1984 році вироблення електроенергії перевищило 17,1 млрд кіловат-годин, що майже в 1 000 разів більше, ніж у 1940 році. За виробництвом електроенергії на душу населення МРСР перевершила середньосвітовий рівень і значно випереджала такі промислово розвинені країни, як Нідерланди, Іспанія, Італія. На МРСР на початку 80-х років припадало 22,5 % радянського експорту електроенергії.

Загалом в експозиції представлено 100 документів із фондів Центрального державного архіву ПМР.

Виставка експонуватиметься на головній сторінці сайту Архіву до наступного документального проекту 2023 року, а потім буде переміщена в рубрику «Проекти», вкладка «Віртуальна виставка»


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: https://clck.ru/33LqQ9