Підсумки фестивалю «Юність, творчість, талант»

У Міністерстві просвіти ПМР 11 січня 2023 року підбили підсумки фольклорного конкурсу «Живий зв’язок часів, фольклорне мистецтво», проведеного в рамках Республіканського фестивалю дитячої та молодіжної творчості.


Фестиваль стартував ще у вересні 2022 року, фінальний його етап відбувся в грудні. Спрямований він на формування духовної культури молодого покоління придністровців на основі відродження традицій, православних звичаїв та обрядів усіх народів, що проживають на території нашої республіки, і, звичайно ж, на виховання в нашої молоді шанобливого ставлення до рідного краю і його історії, що підтверджує девіз події: «Народним традиціям жити й міцніти».

Учасників фестивалю поділили на шість вікових категорій: дошкільнята, учні початкової школи, учні V–IХ та Х-ХI класів, вихованці спеціальних (корекційних) установ та колективи республіканських освітніх закладів.

Досвідчене журі, очолюване начальником Управління виховної, ідеологічної роботи та додаткової освіти Міністерства просвіти Надією Філіпповою, визначило кращих за п’ятьма номінаціями:
– фольклорна театралізована композиція «Краю рідному – наші серця»;
– малюнок «Чарівність сонячних фарб»;
– фольклорне вокальне мистецтво «Ясний світ мелодій придністровських»;
– народний танець «Придністровські візерунки»;
– виставка декоративно-ужиткової творчості «Щедра талантами рідна сторона».

Так сталося, що переможцями та призерами фестивалю стали представники всіх міст і районів республіки. Всього за підсумками конкурсу журі визначило 133 лауреати та дипломанти. Володарями Гран-прі стали: Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, російсько-молдавська загальноосвітня середня школа села Красна Гірка Григоріопольського району, Тираспольська середня школа № 14, Центр розвитку дитини № 17 м. Тирасполя, Дубоссарська гімназія № 1, Бендерська середня загальноосвітня школа № 2, Слободзейський теоретичний ліцей-комплекс імені П. К. Спельник, Рибницька російська загальноосвітня школа № 5, Бендерська спеціальна (корекційна) школа-інтернат VIII виду, Рибницька українська середня загальноосвітня школа № 1 з гімназичними класами.

На запитання про те, як можна оцінити фестиваль «Юність, творчість, талант», проведений у 2022 році, Надія Філіппова відповіла: «Насамперед хочу відзначити досить високий рівень його організації та надзвичайно талановиту творчість усіх його учасників. Через народну творчість, через історію фольклору народів, що мешкають тут, у Придністров’ї, можна і потрібно долучати наше молоде покоління до історії, традицій та дружби цих народів, до зв’язку часів. Це нині особливо актуально. Через такі елементи педагогічного і життєвого впливу ми ростимо патріотів республіки, виховуємо людей, які є відповідальними за свою Батьківщину, а це найголовніше».

Своїми думками та почуттями після підбиття підсумків фестивалю поділилася директор РУТЛ-К Тетяна Гілаш: «Це було справжнє свято для тих придністровських дітей та юнацтва, які захоплені ідеєю збереження та розвитку багатонаціонального народного мистецтва нашого Придністров’я. Співаки, танцюристи, актори, художники та юні умільці декоративного мистецтва, які брали участь у фестивалі, виявили високий рівень творчості та майстерності, я б навіть сказала – професіоналізм та прагнення донести до глядачів та членів журі свою любов і повагу до народної творчості. Ми пишаємося, що наш ліцей, наші ліцеїсти – володарі Гран-прі фестивалю. Велике спасибі Мінпросу за організацію та проведення такого заходу. Дякую особисто Надії Миколаївні Філіпповій – ідейному натхненнику цього чудового, важливого та потрібного конкурсу».

Дипломів лауреатів фестивалю І, ІІ та ІІІ ступеня було удостоєно 123 заклади освіти нашої республіки, зокрема Парканська загальноосвітня школа № 1 ім. А. Стоєва, Тираспольська середня школа № 8, Республіканський молдавський теоретичний ліцей-комплекс, Рибницький дитячий садок № 10, дитячий садок «Оленка» Слободзейського району, Бендерська гімназія № 3 імені І. Котляревського, Северинівська середня загальноосвітня школа – дитячий садок тощо.

Тож без перебільшення можна сказати: у Республіканському фестивалі дитячої та молодіжної творчості «Юність, творчість, талант» головними переможцями стали дружба народів Придністров’я та живий зв’язок часів


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: https://rybgimnazia1.ru/rezultaty-respublikanskogo-festivalya-yunost-tvorchestvo-talant/