Через культуру – до миру та злагоди

З таким девізом 30 років поспіль крокує містами багатьох країн світу Міжнародна асоціація працівників культури та мистецтва (МАРКИС) – організація, створена в 1993 році за ініціативи Галини Галаган, тодішнього керівника Управління культури м. Тирасполя.


Метою заснування об’єднання стала необхідність розповсюджувати у світі якомога більше інформації про молоду республіку. Ідею підтримав перший Президент Придністров’я Ігор Смирнов.

Не відзначити подію було просто неможливо. Ювілейні заходи з цієї нагоди відбулися у фойє Палацу Республіки. Святковий настрій створювала весела музика у виконанні оркестру Придністровського державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика», ошатно одягнені дорослі та діти, виставка картин художників – членів КамАрт.

Ведучий заходу Микола Димченко, відповідальний секретар МАРКИС, запросив до слова заступника Голови Верховної Ради Галину Антюфєєву для оголошення вітального адресу Президента Вадима Красносельського. У ньому, зокрема, були й такі слова: «Тоді, 1993 року, ви, представники галузі культури та мистецтва з різних країн світу, ухвалили рішення об’єднатися, підписавши договір про співпрацю. Ви об’єдналися задля зміцнення зв’язку та дружби між народами. Як важливо, особливо сьогодні, просувати цінності мистецтва, творчості, духовності між народами, розповідати та показувати творчий потенціал Придністров’я».

Дійсно, це були важливі моменти в житті організації. Першими «підписантами» договору про співпрацю стали діячі культури придністровських міст Тирасполя, Бендер, Дубоссар, Дністровська, з Росії – Москви, Солнєчногорська та Новосибірська, з України – представники Києва та Білгород-Дністровська. Нині до складу асоціації входять організації та діячі культури з 29 міст Росії, України, Білорусії, Придністров’я, Молдови, Болгарії, Польщі, Ізраїлю, Коста-Ріки. Серед учасників об’єднання є художники, письменники та поети, кіномитці, співаки, діячі народної творчості, ті, хто працює з культурно-історичною спадщиною тощо. Кожен із них вплітає свою нитку в те багатонаціональне та мультикультурне полотно, яке МАРКИС творить уже три десятки років. Наприклад, у рамках проекту КамАрт щорічно влаштовуються симпозіуми за участю художників з різних країн. Вони відбуваються як у Придністров’ї, так і за його межами.

Одним із завдань, яке поклало на себе творче об’єднання, є інформування світової спільноти про духовні та культурні багатства Придністров’я. Це та сама народна дипломатія, яка допомагає подолати багато бар’єрів та перепон.

Микола Димченко зазначив: «За цей час ми влаштували сотні різноманітних заходів: конференцій, конкурсів, презентацій. Наші творчі колективи побували у 20 містах Росії, України, Білорусії, художники – на пленерах у Польщі, Румунії, Болгарії. Ми несемо важливу місію, ідею про те, що культура має об’єднувати народи. Це визнання придністровських діячів культури на міжнародному рівні, а громадян нашої республіки ми змогли познайомити з численними колективами з багатьох європейських країн».

«Ви робите найголовніше в житті – зберігаєте людину в повному розумінні цього слова. Так уже повелося на світі – непомітно, без гучних фраз, робити свою справу. Дякую, що тоді, 1993 року, ви започаткували таку важливу справу», – сказав, вітаючи ювілярів, перший Президент ПМР Ігор Смирнов


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.