Hosgeldiniz! або Ласкаво просимо

На вулиці 25 Октября в Тирасполі, за рогом торговельного центру «Тимп» нещодавно відкрилося невелике затишне кафе зі східними нотками під назвою «Пончик». Його власник, досвідчений підприємець, справжній турок Мухаммед Алі Генчай, розкрив для нас головні секрети ведення успішного бізнесу за філіжанкою ароматної турецької кави на піску.


У столиці час від часу з’являються нові заклади. Усі вони намагаються чимось виділитися. Наприклад, запам’ятатися своїм клієнтам новітнім сучасним дизайном, цікавими акціями, незвичайним асортиментом продукції. У той же час не слід забувати про те, що реальний успіх у сфері надання послуг нерозривно пов’язаний з умінням налагоджувати стосунки з людьми. Кав’ярня «Пончик» – саме таке місце, де гостинність стоїть на першому місці.

Історія підприємця Мухаммеда Алі є незвичною для наших місць. Родом він зі столиці Туреччини – галасливого мегаполісу Стамбула. Там він здобув теоретичні й практичні знання за напрямками: менеджмент, туризм і готельний бізнес. Деякий час вів бізнес у Києві, бував і в Одесі. Пригадує, як у 2020 році один із друзів запросив його прогулятися Тирасполем. Шлях з України до столиці Придністров’я становив усього годину, так Мухаммед Алі опинився в районі, який у нас називають Балка.

«Я закохався в це місце. Тут тихо. Мені стало спокійно, і я вирішив, що залишуся», – наголосив підприємець. Кав’ярня «Пончик» стала дебютом для турецького гостя. Відтоді він щодня протягом півтора року працює у своєму закладі. Сам бере участь в обслуговуванні клієнтів, подачі напоїв, оформленні замовлень. Розмовляє він, до речі, переважно турецькою мовою, дуже добре знає англійську та потроху засвоює російську.

Двері кав’ярні ніколи надовго не зачиняються. Всі, хто переступає цей поріг, автоматично стають гостями, їх привітно приймають. За стійкою відвідувачів зустрічає чарівна ввічлива дівчина Олена Стоянова. Вона також володіє турецькою мовою, тому є перекладачем для свого роботодавця, колеги та друга Мухаммеда Алі.

Олена Дмитрівна – гагаузка, у Стамбулі прожила 20 років і всього два роки тому приїхала до Тирасполя, щоб дати своїй дитині гарну освіту російською мовою. Після галасливих торгових вуличок вона цінує в тутешніх місцях розміреність та спокій. Зізнається, що дістає велике задоволення від роботи в кав’ярні, турецької культури та придністровців.

Під час інтерв’ю до нашої розмови приєднався їхній друг, курд з Ірану Фарзад Карімі. Цих людей об’єднала мова та схожі культурні особливості. Завдяки такій колоритній зустрічі нам вдалося навіть вивчити кілька турецьких слів, наприклад, «Hosgeldiniz», що означає «Ласкаво просимо».
На запитання про те, що дозволило досягти успіху і зробити свою справу прибутковою, наш підприємець відповів: «Ви знаєте, бізнес складний у будь-якій країні, де б ви не опинилися. Якщо ж добре і наполегливо працювати, то ви обов’язково досягнете намічених висот. Це головний закон».

Нас приємно здивував асортимент та антураж «Пончика». На одній з поличок кав’ярні можна також помітити акуратну рамочку з фотографією родини Мухаммеда Алі Генчая. Рідні часто його відвідують.

Тут можна придбати різні смажені пиріжки з м’ясом, сиром, картоплею, бублики з куркою, апетитні бутерброди, сосиски в тісті, пончики з різними фруктовими начинками. Головне –
це своя особлива рецептура та відсутність свинини.

Для напоїв тут, мабуть, існує чільне місце. Традиційний турецький чай та каву готують і подають у спеціальному посуді, привезеному з-за кордону. Всі скляні кухлі, філіжанки, мідні чайники, турки та підноси вирізняються досить тонкою ручною роботою майстра. Це справжні предмети мистецтва.

За словами підприємця, головний інтерес, яким він керується в житті, полягає аж ніяк не в продажах, а в особистому інтересі до людей та самих покупців. Для нього відкриття власної справи – це є, насамперед, можливість щоденного спілкування і поваги. Ми щиро рекомендуємо нашим читачам відвідати кав’ярню «Пончик» та познайомиться з цими прекрасними людьми особисто


Марина СОВА.

Фото: Сова М.