Уряд про субсидії, тарифи та інвестиції

На першому цього року засіданні Уряду внесені зміни та доповнення до постанови, яка затверджує порядок надання державної підтримки молодим сім’ям у придбанні житла.


За словами міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко, яка представляла документ, відтепер у постанові враховано норми профільного закону. Що це означає? Фахівці пропонують розширити категорії отримувачів державної субсидії. До переліку увійшли медсестри корекційних організацій освіти, дільничні інспектори міліції, співробітники підрозділів патрульно-постової служби міліції, ізоляторів тимчасового утримання та конвойних підрозділів адміністративних служб міліції, співробітники чергових варти та окремі пожежні пости ГУзНС, а також атестовані співробітники кримінально-виконавчої системи, військовослужбовці внутрішніх військ МЮ ПМР та судові виконавці.

Програму складено Урядом за дорученням Глави держави для створення сприятливих умов проживання та розвитку молодих сімей, яка успішно реалізується з 2021 року. Одержати сертифікат на власне житло можуть мешканці всіх міст і районів республіки, а також співробітники різних відомств. За даними Мінсоцзахисту, на поточний момент укладено 225 тристоронніх договорів, ще 55 сертифікатів повернуто з різних причин. Загалом за підсумками двох років реально заселилися у власні квартири та будинки 174 придністровські родини.

Ліміти на подальшу реалізацію програми заплановані й у бюджеті-2023. У випадку, якщо не буде вільних резервів на фінансування субсидій, потенційні отримувачі стануть на облік у чергу та зможуть реалізувати своє право на придбання житла вже у 2024 році.

Ще одне важливе питання, розглянуте під час засідання, стосувалося нормативів споживання комунальних послуг на 2023 рік. Саме вони враховуються під час розрахунку суми, що сплачується населенням, та суми субсидії, що надається громадянам на відшкодування комунальним організаціям з республіканського бюджету.

«Встановлені цією постановою нормативи споживання повністю еквівалентні тим, які діють на території Придністров’я вже досить довгий термін і є основою надання громадянам республіки пільг відповідно до зазначених індивідуальних нормативів споживання», – зазначив заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Наприклад, якщо людина використовує природний газ для приготування їжі та підігріву води газовим водонагрівальним приладом, нормативом встановлено 27 м3 на одну особу на місяць. Для тих, хто опалює приватний будинок індивідуальними приладами теплопостачання, використовує при цьому прилади обліку, норматив протягом опалювального сезону залишається на рівні 90 м3 газу на одну особу.

Щодо споживання електроенергії, на кожного члена сім’ї, зареєстрованого в житловому приміщенні, на місяць розраховано 45 кВт/год, тим, хто проживає самотньо, – 60 кВт/год. Незмінними залишилися норми споживання гарячої та холодної води, теплової енергії, а також послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів.

З огляду на те, що нинішній рік оголошений Президентом Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму, Уряд активізує виконання низки заходів, що сприятимуть реалізації важливих завдань. Це стосується й покращення інфраструктури сіл республіки.

Нині в Придністров’ї практикують надання земельних ділянок у довгострокове користування на умовах взаємних зобов’язань. Механізм був запроваджений у 2013 році з метою підвищення рівня економічної ефективності сільгоспвиробництва, збільшення фінансових вкладень у розвиток інфраструктури населених пунктів та створення рівних умов для всіх землекористувачів.

На засіданні члени Уряду розглянули новий порядок надання земельних ділянок для використання в сільськогосподарському виробництві. Він сприятиме покращенню умов життя придністровців, які проживають і працюють у сільській місцевості, та гарантуватиме державі забезпечення більш ефективної експлуатації земельної ділянки, що надається, з боку землекористувачів


Аліса КОХАНОВА.

Фото: government.gospmr.org