Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 18 січня члени вищого законодавчого органу республіки ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.


Народні обранці затвердили указ Президента Вадима Красносельського про продовження режиму надзвичайного економічного стану до 1 березня 2023 року.

У двох читаннях законодавці схвалили законопроекти, підготовлені за дорученням Вадима Красносельського. Вони були оголошені 16 січня на нараді з керівниками органів держвлади та управління. Профільні комітети – з економічної та соціальної політики – та загалом депутатський корпус оперативно і злагоджено опрацювали пропоновані до розгляду нагальні законопроекти.

Уже з 1 лютого придністровці отримуватимуть пенсію, підвищену на 5 %. Збільшиться на 10 %
розмір матеріальної допомоги сім’ям: при народженні (усиновленні) дитини, з догляду за дитиною до досягнення нею дворічного віку, щомісячно для малозабезпечених сімей.

На фінансування цих виплат будуть спрямовані залишки коштів, що склалися на початок року – 145 млн рублів. Ці зміни внесені до законів про республіканський бюджет 2023 року, про Єдиний державний фонд соціального страхування та «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей».

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов прокоментував важливість законодавчих змін і назвав їх «…довгоочікуваним і відповідальним рішенням». «Підвищення пенсійного забезпечення та матеріальної допомоги нашим громадянам є своєчасним. До того ж, треба розуміти: важливо не лише ухвалити таке рішення, а й забезпечити його фінансове підкріплення. Зобов’язання має бути виконане в повному обсязі та в строк. Для цього потрібні досить серйозні, ретельно прораховані фінансові ресурси».

За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, пріоритетом у роботі всіх органів влади є соціальна підтримка придністровців.

«Дитяча допомога – це один із заходів соціальної підтримки сімей, які мають дітей. Нещодавно було збільшено термін виплати допомоги з догляду за дитиною від 1,5 до 2 років. Органи держвлади завжди оцінювали ситуацію щодо покращення матеріального стану придністровців. Нині ухвалене рішення для здійснення своєчасних виплат, попри невелике збільшення, це все одно підмога для багатодітних та незаможних сімей».

Затверджені депутатами норми виплат стосуються близько 25 тисяч сімей. Підписані Главою держави, вони набудуть чинності з 1 лютого поточного року.

В інтерв’ю представникам ЗМІ Олександр Коршунов розповів про плани роботи вищого законодавчого органу на 2023 рік:

«Верховна Рада в новому році працюватиме над реалізацією різних напрямків, починаючи від міжнародної діяльності, розвитку міжпарламентських зв’язків і закінчуючи прийняттям рішень про підтримку та розвиток реального сектору економіки, інвестиційної політики та покращення добробуту громадян.

Важливо розуміти, що просто декларувати рішення – мало, треба знайти для його реалізації фінансове обґрунтування. Депутатський корпус упевнений, що у 2023 році зможе допомогти виконати всі соціальні зобов’язання».

У першому читанні народні обранці розглянули законопроект щодо внесення змін до Житлового кодексу. З 2018 року в ПМР є чинною державна цільова програма з забезпечення власним житлом дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Держава щорічно виділяє їм 40–50 квартир.

На думку представників законодавчої та виконавчої гілок влади, черга просувається повільно, а можливості житлового фонду в республіці обмежені. Щоб знизити пов’язану з цим напруженість та вирішити житлову проблему дітей-сиріт, Уряд запропонував тимчасово надавати їм житло в гуртожитках. Робота над документом продовжиться на наступних пленарних засіданнях


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.