ПОСЛАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ПМР органам держвлади й управління 17 січня 2023 року

Учасниками наради були: керівник Адміністрації Президента і радники Глави держави, члени Уряду, Президія Верховної Ради, глави держадміністрацій. Були запрошені: керівний склад судових органів, Прокуратури ПМР, Центрвиборчкому, Рахункової палати, ПРБ, Фонду держрезерву, Громадської палати, ЗНФ, ФПП, держуніверситету, ЗМІ. За рекомендацією Вадима Красносельського, можливість почути президентське послання від першоджерела онлайн і в повному обсязі була надана заступникам керівників органів держвлади з різних напрямків і главам структурних підрозділів. Президент вважає, що більшість завдань і доручень мають суміжний характер, і тому робота має бути спільна.

Глава держави зазначив, що оголошена інформація – базова, її деталізація відбуватиметься найближчим часом у рамках проведення розширених відомчих колегій. Нинішнє широке зібрання Вадим Красносельський назвав можливістю обговорити стан справ у країні, скоординувати дії й намітити плани.

Постановці завдань передувала оцінка підсумків минулого року і поточних реалій. Президент нагадав про боротьбу з поширенням коронавірусу, зовнішньополітичну кризу, теракти, підтримку іноземних громадян, які прибули до Придністров’я у зв’язку зі складними геополітичними обставинами, ускладнення логістики вантажних та пасажирських перевезень, блокадні заходи з боку Молдови, перебої в енергетиці. Вадим Красносельський акцентував на тому факті, що в республіці залишаються чинними особливі режими: жовтий рівень терористичної небезпеки й надзвичайний економічний стан. Глава держави наголосив, що, попри обумовлене об’єктивними причинами скорочення бюджетних прибутків й обґрунтовану необхідність оперативно коригувати державні витрати, всі соціальні зобов’язання виконувалися минулого року своєчасно і сповна, ключові пільги збережені, тарифи на комунальні послуги не збільшувалися, курс валют зберігав стабільність. Роботу придністровського держапарату у 2022 році Президент визнав задовільною.

Перш ніж перейти безпосередньо до завдань на наступний рік, Глава держави назвав базові елементи восьмирічної Стратегії розвитку Придністров’я: зміцнення незалежності республіки з орієнтиром на здобуття міжнародного визнання і реалізацію підсумків референдуму 2006 ро-
ку; продовження формування спільності «придністровський народ», у складі якої перебувають представники різних народностей, етнічних груп і заснованої на збереженні та розвитку мов, культур, звичаїв і традицій; побудова соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки. Політична стабільність, економічна самодостатність і соціальна справедливість – це не тільки стратегічні принципи розвитку придністровської держави, але і в контексті президентського послання – основні блоки завдань держорганам. Крім них, Президент традиційно виділяє регіональну політику й орієнтири діяльності Верховної Ради.

Блок «Політична стабільність»

Завдання, адресовані МЗС ПМР
1. Продовжити роботу з підтримки функціональності механізмів переговорного процесу. Здійснювати регулярну взаємодію з учасниками міжнародного формату «5 + 2».
2. Надавати політико-дипломатичне сприяння і підтримку проведеної під егідою Російської Федерації миротворчої операції з метою забезпечення стабільності й безпеки держави.
3. Розвивати й нарощувати взаємодію з агентствами Організації Об’єднаних Націй щодо захисту і забезпечення прав людини. Приділити увагу спільній розробці Рамкової основи щодо прав людини в Придністров’ї.
4. Продовжити розвиток співпраці з міжнародними організаціями щодо реалізації спільних галузевих проектів.
5. Докласти зусиль для подальшого розвитку системних двосторонніх зв’язків із Російською Федерацією, зокрема розширення міжвідомчого співробітництва, зміцнення торговельно-економічних відносин і культурно-гуманітарної взаємодії.
6. По лінії Фонду капітальних вкладень здійснити капітальний ремонт адміністративної будівлі відомства.

Завдання, адресовані Міністерству оборони
1. Вживати заходів з підтримання високої бойової та мобілізаційної готовності, бойової спроможності військ.
2. Реалізувати в повному обсязі плани матеріально-технічного забезпечення Збройних сил.
3. Продовжувати роботу з поліпшення інфраструктури військових містечок, а також створення всіх необхідних житлово-побутових умов для проходження військової служби.
4. Оснащувати військові частини та установи Міністерства оборони сучасною навчально-матеріальною базою та спортивним інвентарем.
5. Організовувати санаторно-курортний відпочинок та лікування ветеранів військової служби, а також відпочинок та оздоровлення дітей та осіб цивільного персоналу.
6. Освоїти Фонд капітальних вкладень у будівництво чотириповерхової будівлі Військового інституту, капітального ремонту будівель в оздоровчому комплексі «Дністровські зорі» та на інших об’єктах.

Завдання, адресовані МДБ
1. Активізувати діяльність з одержання попереджувальної інформації про військові загрози, виявлення загроз та відсіч диверсійно-терористичних і екстремістських проявів у ПМР.
2. Організувати проведення заходів щодо вдосконалення діяльності сил і засобів Оперативного штабу з боротьби з тероризмом і управління контртерористичною операцією.
3. Розробити необхідну нормативно-правову базу, яка регламентуватиме функції органів державної влади та управління у межах створення державної системи виявлення, попередження та ліквідації наслідків кібератак на ресурси державної інформаційної інфраструктури.
4. Під час проведення в органах державної влади та управління, організаціях контрольно-перевірочних заходів щодо виконання вимог законодавства в галузі захисту державної таємниці особливу увагу приділити виявленню каналів та відсічі витоку інформації під час її опрацювання на електронних носіях.
5. У процесі реалізації комплексу заходів щодо вдосконалення охорони державного кордону акцентувати на фільтраційній роботі в пунктах пропуску. Мінімізувати ймовірність затримки пасажиро-транспортного потоку.
Продовжити вживання заходів щодо підвищення культури професійно-етичної поведінки військовослужбовців, які забезпечують прикордонний контроль.
6. Особливу увагу приділити питанням формування і зміцнення в молодого покоління державної ідеології, спрямованої на виховання історичних, культурних, моральних і традиційних цінностей. Залучити зокрема й Чорноморське козацтво.
7. Освоїти Фонд капітальних вкладень під час капітального ремонту поліклініки МДБ і на інших об’єктах відомства.

Завдання, адресовані МВС
1. Продовжити вдосконалення механізмів інформування населення про небезпеки, що виникають під час надзвичайних ситуацій.
2. Продовжити підготовку посадових осіб органів державної влади та управління, органів місцевого самоврядування та організацій до виконання заходів з цивільної оборони.
3. Під час роботи Оперативного штабу з надання сприяння іноземним громадянам, вимушеним тимчасово перебувати на території Придністров’я, продовжити вживання заходів з приймання та надання допомоги й підтримки іноземним громадянам, які прибувають з території України.
4. Спільно з МДБ ПМР, ДМК ПМР, Слідчим комітетом ПМР у процесі встановленого на всій території ПМР високого «жовтого» рівня терористичної небезпеки продовжити ухвалення комплексу всіх необхідних додаткових заходів, пов’язаних із забезпеченням безпеки особистості, суспільства і держави.
5. Вжити заходів щодо реалізації другого етапу концепції громадського порядку та безпеки в ПМР.
6. Спільно з ДМК ПМР, МДБ ПМР, Міністерством сільського господарства та природних ресурсів ПМР, Державною службою екологічного контролю та охорони навколишнього середовища При-
дністров’я продовжити на постійній основі проведення рейдових заходів з метою дотримання земельного та водного законодавства, законодавства про ліс і надра, а також з розроблення кар’єрів (добування піску, піщано-гравійної суміші).
7. Реалізувати заходи Загальнореспубліканського плану з протидії корупції.
8. Вжити заходів щодо подальшого вдосконалення механізмів інформаційно-правової доступності та відкритості органів внутрішніх справ.
9. Спільно з Міністерством охорони здоров’я ПМР і ДУ «Республіканський центр гігієни та епідеміології» в процесі роботи Оперативного штабу з профілактики та запобігання поширенню вірусної інфекції продовжити постійний моніторинг епідситуації в республіці щодо захворювання на коронавірусну інфекцію.
10. Під час проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання порушенням правил дорожнього руху, на постійній основі аналізувати причини аварійності на дорогах. Вживати заходів для вдосконалення чинного законодавства.
11. Продовжити вивчення думки громадян про особисту безпеку, а також про діяльність органів внутрішніх справ на основі позавідомчих джерел інформації (проведення соціологічних опитувань, моніторинг засобів масової інформаціі, мережі Інтернет).
12. Коштом Фонду капітальних вкладень виконати капітальні ремонти комплексу будівель за місцем дислокації аварійно-рятувального підрозділу м. Бендери, фасаду будівлі пожежної частини в м. Григоріополь. Завершити ремонтно-будівельні роботи в будівлі ОДАІ та МРЕВ Бендер.
13. За програмою завершення будівництва житлових об’єктів на пайовій участі продовжити зведення нового житлового комплексу: 11 триповерхових будинків на 132 квартири на вул. Миру в м. Тирасполь для співробітників правоохоронних органів, представників охорони здоров’я та працівників інших бюджетних галузей.
14. Продовжити упорядкування столичного парку «Покровський».
15. Спільно з держадміністраціями міст і районів ПМР та за сприяння депутатів Верховної Ради, місцевих Рад народних депутатів узагальнити інформацію про найбільш небезпечні ділянки дорожнього руху.
Вжити заходів, необхідних для забезпечення безпеки учасників дорожнього руху. Оновити розмітку, встановити додаткові дорожні знаки, острівці безпеки, поліпшити якість дорожнього покриття, забезпечити освітлення в місцях пішохідних переходів і поліпшити видимість на дорогах.

Завдання, адресовані Міністерству юстиції
1. Утворити єдину державну експертно-кваліфікаційну комісію з метою визначення рівня професійної підготовки експертів державних судово-експертних установ та експертних підрозділів при виконавчих органах державної влади ПМР, а також їх атестації кожні 5 років на право провадження судової експертизи.
2. Виконати комплекс заходів з ремонту та реконструкції житлових і побутових об’єктів загального призначення в установах виконання покарання. Розширити перелік професій і збільшити кількість зайнятих працею.
3. Направити на курси підвищення кваліфікації у 2023 році медичних працівників кримінально-виконавчої системи – на базі Міністерства охорони здоров’я ПМР; співробітників Державної служби судових виконавців і Державної служби виконання покарань Міністерства юстиції ПМР – на базі Тираспольського Юридичного інституту ім. М. І. Кутузова МВС ПМР.
4. Придбати планетарний сканер для цифрування метричних книг, які перебувають на постійному зберіганні в Республіканському архіві реєстрації актів цивільного стану державної служби реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції ПМР.
5. Використати Фонд капітальних вкладень на підпорядкованих міністерству об’єктах

Фото прес-служби Президента.