Улюблений край, земле моя рідна, або Подорожуй Придністров’ям

Найбільш відомі й визначні пам’ятки та найцікавіші й мальовничі місця нашої республіки чекають саме на вас.


У Придністров’ї 2023-й оголошено Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму. Глава держави Вадим Красносельський рекомендує приділяти більше уваги організації колективних екскурсійних поїздок. Про те, як можна подорожувати Придністров’ям, і що для цього потрібно, розповів Максим Чумак – інструктор з пішого, водного та велосипедного туризму.

Максим Чумак є директором туристичної агенції «PMRLOCALS», команда якої складається з однодумців і пропонує різноманітні та ексклюзивні маршрути по нашій країні. В арсеналі компанії тури визначними пам’ятками, піший, водний, велотуризм і скелелазіння. Пропонуємо до вашої уваги інтерв’ю з керівником туристичної установи.

– Як народилася ідея створити турагентство, чому Ви обрали для своєї професійної діяльності саме цей напрямок?

М. Ч.: Усе почалося з простого захоплення туризмом у школі. 1998 року я записався в туристичний гурток, керував яким Микола Михайлович Візітіу. Саме він і прищепив мені, як і багатьом іншим хлопчикам та дівчаткам, з якими працював, любов до подорожей та пригод. Микола Михайлович досі самовіддано захоплений улюбленою справою – виховує молодь та ділиться своїм досвідом, будучи директором Станції юних туристів міста Тирасполя. Під його керівництвом на тираспольській турбазі я опановував перші навички спортивного туризму, згодом, коли подорослішав та набрався досвіду, працював тренером. Там же познайомився зі своїми однодумцями, сьогоднішніми компаньйонами з «PMRLOCALS».

– Ми знайшли інформацію про вас у групі Вайбера «Дозвілля в Придністров’ї». Як можна записатися на тури «PMRLOCALS»?

М. Ч.: Здебільшого на тури записуються через Інстаграм. Досить багато людей звертається за порадою до своїх знайомих. Працює наш сайт, розповсюджуємо інформацію в соціальних мережах, нещодавно про нас розповіли на телебаченні. Ось так і дізнаються про наше агентство.

– Як розподіляються обов’язки між членами Вашої команди?

М. Ч.: Кожен із членів групи відповідає за свій тур, за його організацію. Залежно від маршруту, на нас покладається інструктаж, організація проїзду, харчування, проживання туристів. За потреби ми надаємо спорядження, медичний супровід тощо.

– Ви є чемпіоном і призером змагань з водного, пішохідного, велосипедного та гірського туризму в ПМР та Молдові. Якщо перші три позиції не викликають питань, то як на практиці реалізуються Ваші навички з гірського туризму?

М. Ч.: Ми водимо групи в походи в гори. Оскільки в нас гір немає, то доводиться виїжджати за кордон. Маємо запланований трек у Швейцарії – ми обігнемо Монблан (4 810 м, найвища вершина Альп) та пройдемо територією Франції, Італії та Швейцарії. Цей трек не вимагає використання спеціального спорядження, хоч максимальна висота на маршруті 2 660 м. Ми просто йтимемо стежками. Щодня доведеться штурмувати новий перевал: підніматися та спускатися, як мінімум, на 500 м. Усі ночівлі плануються в наметах.

Максим роз’яснив, що в такі тури набирають групу з 6, максимум 8 осіб. Через те, що охочих багато, записують перших, хто зателефонував. Похід розрахований на можливості середньої людини, без особливих навичок. Він додав, що найближчий тур у лютому буде до Італії. Потім – до Румунії, Туреччини, Греції, Франції та Швейцарії. Це заплановані далекі подорожі на найближчі півроку.

– Повертаючись до турів Придністров’ям, хочеться запитати, людей якого віку найбільше серед ваших клієнтів?

М. Ч.: Наймолодшому – півтора року, а найстаршому було за дев’яносто. Люди, навіть зрілого віку, які хоч раз побували з нами в поході, зазвичай стають прихильниками такого способу відпочинку, і ходять із нами по кілька разів на рік. Вони залучають членів своїх сімей, друзів.

– Чи траплялися якісь цікаві історії під час ваших походів?

М. Ч.: Подорожей без пригод, практично, не буває. Коли люди вибираються зі своєї рутини, повсякденної буденності – трапляється багато казусних та кумедних ситуацій. Веселі та цікаві історії чекають на кожному кроці, тому ми й любимо турпоходи. Треба просто йти, відчувати себе частиною чудового світу та насолоджуватися цим. От і все. Це запам’ятовується на все життя.

– Що потрібно простій людині, яка давно мріє помандрувати, але ніяк не може зрушити з місця? Скільки на це потрібно часу? Грошей?

М. Ч.: Досить і половини дня. Треба просто зважитися, прийняти рішення і … кудись піти. Тому є багато прикладів навіть серед мешканців Тирасполя, які за все життя практично нікуди не виїжджали. Наприклад, люди написали нам і запитали, з чого можна самостійно почати. Я запитав: «Де ви вже побували?» Відповідають: «Ніде». Запропонував їм з’їздити в Кіцкани. За кілька днів вони зателефонували й кажуть: «Ми з’їздили до Кіцкан. Нам дуже сподобалося Що ще можна подивитися?» Дав їм ще кілька порад. Так вони й «дозріли»: «А можна з вами?» Отже головне – встати й щось робити.

Щодо грошей – туризм у нашому регіоні не такий уже й дорогий вид відпочинку. Можна мандрувати самостійно, можна приєднатися до нас. У нашому турагентстві це можна зробити доволі бюджетно. Ось, наприклад, на початку року ми завжди проводимо дослідницькі тури – шукаємо нові маршрути на сезон. Нині ми також їздимо Придністров’ям, охочі можуть зателефонувати до нас і приєднатися до нашого пошуку. Заплатити мандрівникові треба тільки за паливо та шукати разом з нами новий маршрут. Наприклад, поїздка на північ республіки обійдеться людині 50 рублів. Коли ж ми оголошуємо набір у групи в сезон, це коштує дорожче.

Продовження в наступному номері.


Дмитро АКIНIН.

Фото М. Чумак